Mainos

Abbas antoi Hamasille kaksi viikkoa aikaa taipua

Palestiinalaisten presidentin mukaan neuvottelut islamistisen Hamasin kanssa ovat epäonnistuneet.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on antanut Hamas-liikkeelle kaksi viikkoa aikaa hyväksyä yhteishallituksen maltillinen ohjelma. Abbas myös vihjasi mahdollisuudesta hajottaa Hamasin johtama nykyinen hallitus, jos asiassa ei päästä eteenpäin.

Abbas vakuutti tänään Yhdysvaltain ulkoministerille Condoleezza Ricelle, että minkä tahansa tulevan palestiinalaishallituksen on kunnioitettava Israelin kanssa tehtyjä rauhansopimuksia.

- Tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä siitä, että nämä ehdot täyttyisivät, Abbas totesi lehdistölle tapaamisen jälkeen.

Abbasin oma Fatah-liike ja islamistinen Hamas ovat neuvotelleet viikkokausia kansallisen yhteishallituksen muodostamisesta. Neuvotteluja on hiertänyt erityisesti kysymys Hamasin haluttomuudesta tunnustaa aiemmat rauhansopimukset.

Abbas ja Rice tapasivat toisensa Ramallahissa. Lähi-itää kiertävän Ricen tarkoituksena on osaltaan tukea maltillista Mahmud Abbasia tämän valtataistelussa Hamasin kanssa.

Abbasin mukaan tapaamisessa käsiteltiin muun muassa Gazassa vangittuna olevaa israelilaissotilasta ja Israelin suorittamaa palestiinalaisalueiden eristämistä. Liikkumisen rajoittaminen Gazassa ja Länsirannalla on entisestään syventänyt palestiinalaisten taloudellista ahdinkoa. Alamäki alkoi, kun länsimaat pistivät avustukset jäihin Hamasin noustua hallitukseen.

Rice lupasi tehdä voitavansa palestiinalaisalueiden kulkuyhteyksien parantamiseksi. Hänen oli määrä syödä illallista Israelin pääministeri Ehud Olmert kanssa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.