Abba joutaa jo museoon

Vajaan kuukauden päästä avaa Tukholmassa ovensa Abba-museo. Instituution mittoihin 1970- ja 1980-luvuilla kasvaneen ruotsalaisbändin museo ei tyydy olemaan pelkkä perinteisen museokulttuurin edustaja. Abban jäsenen ja museon puuhamiehen Björn Ulvaeuksen mukaan Abba-museota voi kutsua vaikkapa laulavaksi museoksi.

Abba-museossa pääsee muun muassa laulamaan Abban kanssa samalle lavalle. Estradilla olevat Abban jäsenet ovat tosin hologrammeja, mutta kuitenkin. Björn Ulvaeus voi siis nousta museon esiintymislavalle ja laulaa dueton, vaikkapa Does Your Mother Know, Björn Ulvaeuksen kanssa.

– Hyvä idea. Joutuisin tosin ihmettelemään lavalla, että minä olen Björn, mutta sinäkin olet Björn. Kyllä, tuota on todellakin kokeiltava.

– Kun katson nyt Abban videoita, siellä oleva Björn on minulle jotenkin vieras ihminen. Hän on minun silmissäni kuin mikäkin muukalainen, Ulvaeus lisää.

Suomessa on tapana sanoa vanhoista asioista ja esineistä ja joskus jopa ihmisistä, että tuo joutaisi jo museoon. Nyt Björn Ulvaeus on konkreettisesti joutumassa museoon.

– Se tuntuu kieltämättä oudolta, hyvin oudolta.

Toiveissa oli, että Abban kvartetti kokonaisuudessaan kunnioittaisi museon avajaisia läsnäolollaan. Se ei kuitenkaan ihan onnistu.

– Agnetha (Fältskog) on silloin Lontoossa promotoimassa uutta albumiaan. Mutta me kaikki kolme muuta olemme paikalla, Ulvaeus kertoo.

Mamma Mia

Abban levyjä on myyty valtavasti. Yhtye on varmuudella maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimpien yhtyeiden listalla kahdeksan parhaan joukossa.

– Siitä voi tuntea ylpeyttä ja kiitollisuutta, mutta samalla se vetää ihmisen aika nöyräksi.

Abban levyt ovat Suomessakin menneet kaupaksi pirullisen hyvin. Sen takia tuntuu oudolta, että Abba jaksoi rantautua vain kerran naapurimaasta Suomeen esiintymään.

– Se luultavasti johtui siitä, että me loppujen lopuksi teimme erittäin vähän kiertueita.

– Mutta Suomi tosiaankin on Ruotsia lähellä ja Tukholmassa käy vuosittain huikea määrä suomalaisia. Suomalaisilla on suuri merkitys Abba-museolle Ulvaeus painottaa.

Suomen ja Abban yhteiselo jatkuu muuallakin kuin museossa. Hufvudstadsbladet uutisoi torstaina, että syyskuussa 2014 Svenska Teaternin ohjelmistoon tulee Abba-musikaali Mamma Mia.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat