Selvitys: Tällaisia ovat kansanedustajien yritysyhteydet

Monella eduskuntaan valitulla kansanedustajalla on yritysyhteyksiä. Kansanedustajien yritysyhteydet ovat kirjavia.

Moni eduskuntaan valittu kansanedustaja istuu yhden tai useamman yrityksen hallituksessa.

Puolueiden kansanedustajista kosolti yritysyhteyksiä on perussuomalaisilla, kokoomuksella ja kristillisillä. Vähiten taas vasemmistolla ja vihreiden edustajilla.

Kahdestasadasta kansanedustajasta 98:lla on Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämän kaupparekisterin mukaan yrityssidonnaisuus.

Kauppalehden selvityksessä huomioitiin kansanedustajan paikka yrityksen hallituksessa sekä se, jos kansanedustajalla on toiminimi tai hän on elinkeinonharjoittaja.

Vanhoilla kansanedustajilla osa yritysyhteyksistä selittyy luottamustehtävillä: he istuvat esimerkiksi valtio-omisteisten yhtiöiden hallintoneuvostoissa.

Asunto-osakeyhtiöiden hallituspaikkoja selvityksessä ei huomioitu. Eikä mukaan otettu myös hallituksen varajäsenenä toimimista.

Kiuas Kustannuksen osallistuminen kirjamessuille peruttiin

Uutena kansanedustajana eduskuntaan noussut perussuomalainen Jenna Simula on Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisterin mukaan Kiuas Kustannuksen hallituksen jäsen.

Kiuas Kustannus -kirjakustantamo tuli tunnetuksi viime vuoden lopulla, kun Suomen Messut perui sen osallistumisen lokakuun lopun kirjamessuille.

Syynä perumiseen oli Kiuas Kustannuksen linjasta vastaavan kustannustoimittaja Timo Hännikäisen julkiset näkemykset, joita jotkut ovat pitäneet äärioikeistolaisina.

Myöhemmin Suomen Messut Osuuskunta maksoi Kiuas Kustannukselle sopimusrikkomuksesta vahingonkorvausta.

Jenna Simula on toiminut Olli Immosen (ps) avustajana. Hän nousi eduskuntaan Oulun vaalipiiristä vaaliteemanaan maahanmuuttokriittisyys.

Kirjakustannusala on lähellä muutaman muunkin kansanedustajan sydäntä. Esimerkiksi demarien Timo Harakka istuu Kansakunta-nimisen kustannusyhtiön hallituksessa.

Matti Vanhanen (kesk) puolestaan on Maahenki-nimisen kustantamon hallituksen puheenjohtaja ja Ville Skinnari (sd) taas on Kustannus Oy Demokraatin hallituksen jäsen.

Ähtäri Zoon hallituksen puheenjohtaja

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola on ahkera yritysrintamalla. Hän on muun muassa Ähtäri Zoo Resortin hallituksen jäsen ja Snowpanda Resort Ähtäri Zoon hallituksen puheenjohtaja, samoin kuin Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja.

Savola on myös Hotelli Mesikämmenen hallituksen puheenjohtaja.

Snowpanda Resort Ähtäri Zoo ja Hotelli Mesikämmen ovat eläinpuiston tytäryhtiöitä.

Ähtärin eläinpuisto yritti taannoin nostaa profiiliaan ja vuokrasi Kiinalta kaksi pandaa, Lumin ja Pyryn. Pandat saapuivat Ähtäriin viime vuoden tammikuussa.

Pirkka-Pekka Petelius mukana tuotantoyhtiössä

Eduskuntaan vihreiden listalta uutena kansanedustajana noussut näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius on mukana tuotantoyhtiö Säihkyssä. Tuotantoyhtiö tuotti takavuosina lukuisia viihdeohjelmia.

Peteliuksella on myös oma yritys Petelius Oy, jonka toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja hän on.

Viihdebisneksessä toimii niin ikään Villilä Studiot, joka on Nakkilassa sijaitseva elokuva- ja tv-tuotantokeskus.

Sen hallituksessa istuu vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski.

Villilä Studiot kertoo nettisivuillaan kehittäneensä sponsorointimalleja, joilla mahdollistetaan pienimuotoinen osarahoitus Satakunnassa toteutettaville tuotannoille.

Harkimo seitsemän firman hallituksessa

Liike Nytin ainoa kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo istuu seitsemän yrityksen hallituksessa, valtaosassa hallituksen puheenjohtajana.

Harkimo on toistuvasti kertonut julkisuudessa jättävänsä yrityselämän. Kansanedustaja on yrittänyt jo jonkin tovin päästä eroon Jokerit Hockey Clubin omistuksesta, joka on 51 prosenttia.

Jokereiden vähemmistöosakas on Arena Events, jonka taustalta löytyy venäläis-suomalaiset Roman Rotenberg ja Gennandi Timtshenko.

Otsikkoa ja ingressiä selkeytetty 18.4.2019 kello 23.39

Lue myös:

    Uusimmat