Mainos

Äänikirjoja luvassa nopeammin ja halvemmalla

Äänikirjojen ystäville hyvä uutinen: kaksi suurta kustantajaa yhdessä valtion erikoiskirjasto-Celian kanssa lupaavat markkinoille edullisempia äänikirjoja nykyistä nopeammin. Näkövammaisten ja muiden erityisryhmien äänikirjat tehdään entistä ammattimaisemmin.

WSOY, Tammi ja Celia-kirjasto ovat sopineet yhdistävänsä äänikirjojensa tuotannon. Tekniseen toteutukseen ne käyttävät Silencio-studioa, joka on erikoistunut äänituotantoon, esimerkiksi radiomainontaan. Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta erityisryhmille saavutettavassa muodossa.

Vuosittain Celia tuottaa noin 2000 uutta kirjaa ääni-, piste- tai elektroniseksi kirjaksi. Se käyttää vapaaehtoisia lukijoita, kaupalliset kustantajat käyttävät koulutettuja äänitaitelijoita, usein näyttelijöitä. Tavoitteena on vähentää päällekkäistä työtä, ja lisätä ja parantaa äänikirjavalikoimaa. Kaupallisten kustantajien ja valtion erityiskirjaston yhteistyönmalli on otettu Ruotsista.

Tällä hetkellä ammattimaisesti tehtyjä äänikirjoja on myytävänä useista klassikoista ja yhä useammin uutuuksista. Celian kauno- ja tietokirjallisuuden kokoelmissa on 35 000 äänikirjaa, ja määrä kasvaa noin 1500 kirjalla vuosittain.

Äänitaidetta uudella tasolla

Aiemmin pääasiassa näkövammaisten avuksi kehitetyt luetut kirjatallenteet ovat kaupallisissa kustantamoissa kehittyneet ammattilaisten äänitaiteilijoiden lukemina omaksi taiteen lajikseen, jossa lukijan tutkinta nostaa tarinan uuteen ulottuvuuteen. Tunnetuimpia äänitaiteilijoita ovat Lars Svedberg, Erja Manto, Leena Pöysti ja Vesa Vierikko.

WSOY:n ja Tammi kertovat tavoitteekseen kehittää yhä parempaa äänikirjavalikoimaa niille, jotka haluavat kuunnella kirjan — vaikkapa automatkalla, urheillessaan tai laittaessaan ruokaa.

Yhteistyö hyödyttää Celia-kirjaston asiakkaita, sanoo asiakkuusjohtaja Minna von Zansen.

-Suomen kaltaisessa pienen kielialueen maassa on ollut ei-toivottava tilanne pitkään, kun äänikirjat on jouduttu tuottamaan kahteen kertaan: kaupallisten toimijoiden tuottamat versiot myyntiin ja Celia-kirjaston tuottamat versiot lukemisesteisten asiakkaiden käyttöön.

Äänikirjatuottaja Piritta Maavuori kommentoi, että nyt alkava yhteistyö on tärkeä tukijalka matkalla kattavaan äänikirjavalikoimaan ja sen myötä äänikirjojen suosion kasvattamiseen.

-Merkittävä osa WSOY:n ja Tammen vuosittain julkaistavista äänikirjoista pyritään jatkossa saamaan yhteistyön piiriin. Samalla Celian asiakkaat saavat mahdollisuuden kuunnella entistä enemmän näyttelijöiden lukemia äänikirjoja.

Valtaosan välittämistään äänikirjoista Celia tuottaa jatkossakin itse. Kauno- ja tietokirjallisuutta on kokoelmissa 35 000 äänikirjaa, ja määrä kasvaa noin 1500 kirjalla vuosittain.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.