69-vuotias nainen ei saanut enää käsiään nyrkkiin – röntgenkuvaus paljasti harvinaiset "teleskooppisormet"

Pidä luusto kunnossa - vinkit osteoporoosin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn 8:51
Luuston haurastuminen voi olla myös seurausta osteoporoosista. Videolla kerrotaan, miten osteoporoosia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa.

Turkkilainen 69-vuotias nainen kärsii vakavasta nivelreumasta, joka on aiheuttanut hänelle harvinaiset ”teleskooppisormet”, lääkärit kirjoittavat The New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportista. Tapausraportista uutisoivat muiden muassa Live Science sekä Fox News.

Turkkilaisnaisella oli diagnosoitu nivelreuma 18 vuotta sitten. Hoidot eivät olleet auttaneet tilaan, minkä vuoksi tulehduksellinen sairaus johti lopulta ”teleskooppisormiin”, röntgenkuvaus paljasti. 


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Nivelten tulehdus sai naiset sormet rypistymään hänen kämmeniään kohti, kun käden ja ranteen luut rappeutuivat ja eroosio hävitti niitä vähitellen. Sormien vetäytymisestä johtuen tila on saanut lempinimen "teleskooppisormet".

Sormien voimakas jäykistyminen ja kallistuminen pikkurilliä kohti tarkoitti, ettei nainen saanut enää käsiään nyrkkiin.

”Teleskooppisormista” kärsii vain harva nivelpotilas

Nivelreuma on yleinen autoimmuunitauti, jota sairastaa Suomessa noin 45 000 henkilöä, kertoo Terveyskirjasto. Noin kaksi kolmasosaa potilaista on naisia. Nivelreumassa nivelissä on käynnissä autoimmuunireaktioon liittyvä tulehdustila, jossa tulehdussolut vaurioittavat kudoksia.

”Teleskooppisormien” kehittyminen nivelreumapotilaille on harvinaista, vain neljä prosenttia kärsii tilasta, kertoo Fox News.

Nivelpsoriaasista, jonka vakavan muodon oire ”teleskooppisormet” voivat olla, sairastaa Suomessa pari prosenttia ihopsoriaasia potevista ihmisistä, kertoo Reumaliitto. Tauti on sitä yleisempi, mitä vaikeampi ihopsoriaasi on.

Sekä nivel- että ihopsoriaasin tehokkain hoitokeino ovat pistoksina annetut biologiset lääkkeet, jotka rauhoittavat tulehdusta nopeasti.

Turkkilaisnaista hoidettiin vetämällä hellästi hänen sormiaan suoraksi. Nainen sai lääkkeitä helpottamaan kipua ja turvotusta, mutta käsien toimintakyky pysyi heikkona.

Lue myös:

    Uusimmat