Näin hoidat psoriasista kotona – kahdeksan vinkkiä

Lue helpot kotikonstit lievän psoriasiksen hoitoon.

Psoriasis on krooninen autoimmuunisairaus, joka tyypillisesti ilmenee iholla paksuina, punaisina hilseläiskinä. Vaikka psoriasis oireilee iholla ja kynsissä, on sairauden syy immuunijärjestelmässä. Psoriaasia sairastaa noin kolme prosenttia väestöstä, ja tautiin kuuluu myös pitkät oireettomat jaksot.

Vaikka psoriasikseen ei ole parannuskeinoa, hoitoja tautiin on. Psoriasista hoidetaan muun muassa paikallishoidolla, valohoidolla ja sisäisellä lääkehoidolla. Helpotusta voi saada myös erilaisin kotikonstein – lue vinkit.

Ehkäise kuiva iho

Iho kuivumista voi yrittää ehkäistä käyttämällä ilmankostutinta kotona tai työpaikalla. Myös hellävaraiset kosteusvoiteet pitävät ihoa joustavana ja ehkäisevät kuivien läiskien kehittymistä. 

Vältä tuoksuja

Useimmat saippuat ja parfyymit sisältävät väriaineita ja muita kemikaaleja, jotka voivat ärsyttää ihoa ja pahentaa psoriasiksen oireita. Vältä vastaavanlaisia tuotteita aina kun mahdollista tai valitse herkän ihon tuotteita. 

Terveellinen ravinto

Ruokavaliolla saattaa olla suuri rooli psoriasiksen hallinnassa. Punaisen lihan ja rasvaisten välipalojen poisjättäminen voi vähentää ihottuman puhkeamista. Kylmän veden kalalajien, siementen, pähkinöiden sekä omega-3-rasvahappojen tiedetään vastaavasti vähentävän tulehdusta. Oliiviöljyn paikallinen käyttö iholla saattaa myös rauhoittaa tulehdusta. Hiero muutama lusikallinen päänahkaasi seuraavan kerran suihkussa ollessasi. 

Lämmin kylpy

Kuuma vesi saattaa ärsyttää ihoa, mutta haalean lämmin katkerosuolalla, mineraaliöljyllä, maidolla tai oliiviöljyllä höystetty kylpy saattaa rauhoittaa kutinaa ja purra hilseeseen ja läiskiin. Kun vielä rasvaat ihon heti kylvyn jälkeen, hyöty kaksinkertaistuu. 

Ravintolisät

Ravintolisät ja vitamiinit voivat helpottaa psoriasiksen oireita. Esimerkiksi kalaöljyn ja D-vitamiinin on arveltu auttavan psoriasiksen lievissä oireissa. On kuitenkin tärkeää selvittää, etteivät ravinteet vaikuta haitallisesti johonkin muuhun olemassa olevaan sairauteen.

Vähennä stressiä

Kuten mikä tahansa krooninen sairaus voi psoriasiskin aiheuttaa stressiä. Tämä voi usein koitua ikäväksi noidankehäksi kun stressi itsessään voi pahentaa psoriasiksen oireita. Stressin vähentämisen lisäksi pyri harrastamaan stressiä vähentävää liikuntaa kuten joogaa tai meditaatiota. 

Vältä alkoholia

Monella psoriaatikolla alkoholi laukaisee tulehduksen. Brigham and Women’s Hospital -sairaalan ja Harvardin lääketieteellisen koulun tutkimuksen mukaan olutta juovilla naisilla oli korkeampi riski sairastua psoriasikseen. Koehenkilöt, jotka joivat vähintään viisi olutta viikossa, olivat kaksinkertaisessa riskissä sairastua psoriasikseen verrattuna niihin, jotka eivät juoneet.

Lopeta tupakointi

Tupakkaa kannattaa välttää, sillä se voi nostaa riskiä sairastua psoriasikseen. Tautia jo sairastavilla psoriaatikoilla se voi pahentaa oireita. 

Lähteet: Healthline.com, Terveyskirjasto, Terve.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja