Parikymppinen amerikkalaisnainen sai uudet keuhkot koronan tuhoamien tilalle – järkyttävä kuva paljastaa viruksen aiheuttamat karmeat vauriot

Video paljastaa koronan vauriot keuhkoissa potilaalla, jolla ei ollut oireita 1:17
Video paljastaa koronan vauriot keuhkoissa potilaalla, jolla ei ollut oireita.

Vakavaan koronavirustautiin sairastuneelle yhdysvaltalaisnaiselle tehtiin kaksinkertainen keuhkojensiirto, mikä pelasti potilaan hengen. Kyseessä on ensimmäinen vastaava operaatio, joka on tehty onnistuneesti covid-19-tautiin sairastuneelle Yhdysvalloissa.

Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti vaurioitti parikymppisen naisen keuhkoja niin pahasti ja peruuttamattomasti, että keuhkosiirteet olivat hänen ainoa mahdollisuutensa selvitä, potilasta hoitaneet Northwestern Medicine -sairaalan lääkärit kertovat tiedotteessa.

Ennen riskialtista operaatiota potilas oli ollut tehohoidossa kytkettynä hengityskoneeseen ja sydänkeuhkokoneeseen kuuden viikon ajan. Virusinfektio vahingoitti naisen keuhkoja vakavasti, minkä vuoksi hänelle alkoi kehittyä monielinvaurio.

– Hän oli usean päivän ajan koronateho-osaston sairain henkilö – kenties jopa koko sairaalaan, tehohoitoon erikoistunut keuhkolääkäri Beth Malsin kertoo tiedotteessa.

Kun nainen viimein antoi negatiivisen koronanäytteen, lääkärit ryhtyivät välittömästi etsimään hänelle sopivaa elinluovuttajaa. Luovuttaja löytyi nopeasti, ja pian potilaan vaurioituneet keuhkot vaihdettiin uusiin 10 tunnin operaatiossa.

Otettuaan vahingoittuneet keuhkot ulos naisesta, lääkärit näkivät koronaviruksen aiheuttamat vahingot koko karmeudessaan. He luonnehtivat vaurioita pahimmiksi, mitä ovat ikinä nähneet.

VAROITUS! ALLA OLEVA KUVA VOI JÄRKYTTÄÄ.

Täysi toipuminen vie pitkään

Ei ole varmaa, miksi parikymppinen nainen sai hengenvaarallisen koronavirusinfektion. Nainen oli käyttänyt lievään sairauteensa immunosuppressiivisia lääkkeitä, jotka lamaavat puolustuskykyä. Hän on taustaltaan latinalaisamerikkalainen. Koronapandemia on iskenyt Yhdysvalloissa rajusti mustan väestönosan lisäksi latinalaisamerikkalaisiin, The New York Times kertoo.

Keuhkosiirteiden jälkeen naisen vointi on parantunut ja vakaa, mutta hän on edelleen hengityskoneessa, sillä pitkä sairastaminen on tehnyt potilaan rintalihaksista liian heikot hengittämiseen. Toipuminen covid-19-taudista ja suuresta leikkauksesta vie vielä kauan aikaa. Lääkärit ovat kuitenkin toiveikkaita, että nainen paranee lopulta täysin.

Nyt potilas kykenee jo hieman puhumaan. Hän on kiittänyt lääkäreitä, etteivät he luovuttaneet, ja puhunut perheensä kanssa FaceTimen välityksellä.

Keuhkojensiirto mahdollinen osalle koronapotilaista

Lääkärit haluavat lisätä tietoisuutta elinsiirtojen mahdollisuudesta vaikeasti sairailla koronapotilailla. Elinsiirto voi tarjota kuolemanvakavasti covid-19-tautiin sairastuneelle mahdollisuuden selvitä.

Operaatiota ei kuitenkaan voida tehdä tartunnan akuutissa vaiheessa vaan potilaan tulee antaa negatiivinen koronatesti ennen siirteen saamista.

Keuhkosiirteet eivät toki tule kyseeseen jokaisen koronapotilaan kohdalla. Operaatio voi olla vaihtoehto verrattain nuorille ja aiemmin terveille potilaille, jotka kärsivät pysyvästä keuhkovauriosta eivätkä pärjää ilman hengityskonetta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat