Onko pahanhajuinen käsidesi tehotonta? 10 faktaa desinfiointiaineista: Osasta esillä olleista käyttötavoista enemmän haittaa kuin hyötyä

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Vesi ja saippua ovat kotioloissa ja työpaikoilla tehokas tapa suojautua taudinaiheuttajilta. Katso videolta, osaatko oikean pesutekniikan!

Käsidesivalmisteita on koronakriisin myötä ryhdytty käyttämään erityisen paljon, mutta jotkut keskusteluissa esillä olleet käyttötavat voivat aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Desinfiointiaineet ovat kemikaaleja, jotka on tehty tappamaan haitallisia mikrobeja. Siksi niiden käytössä on aina käytettävä harkintaa ja noudatettava käyttöohjeita, muistuttaa Tukes tiedotteessaan.

Muista nämä kymmenen faktaa käsidesiä ostaessasi ja käyttäessäsi.

1. Viranomainen ei ole hyväksynyt kaikkia käsidesejä

Suurin osa markkinoilla olevista valmisteista ei ole viranomaisen tarkastamia tai lupamenettelyjen piirissä. Viranomaisen hyväksymän valmisteen tunnistaa myyntipäällykseen merkitystä lupanumerosta.

Kuluttajat voivat tarkastaa myyntinimellä Kemidigistä, löytyykö valmiste rekisteristä. Jos ei löydy, valmistaja ei ole perehtynyt velvollisuuksiinsa.             

2. Paha haju ei välttämättä tarkoita, ettei käsidesi olisi toimiva

Käsidesit voivat sisältää erilaisia tehoaineita. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan alkoholia täytyy olla valmisteessa noin 70 tilavuusprosenttia, jotta valmiste olisi tehokas. Toisinaan aineen tehokkuuteen vaikuttavat myös seoksen sisältämät muut aineet. Valmisteen markkinoija on vastuussa siitä, että valmiste on tehokasta käyttötarkoitukseensa.

Käsidesivalmisteet saattavat tuoksua erilaisilta, samoin niiden koostumus saattaa olla tavanomaista juoksevampaa. Pahanhajuisesta tuotteesta voit olla yhteydessä tuotteen valmistajaan.

3. Käsidesit voivat kuivattaa ihoa ja aiheuttaa oireita herkälle iholle

Käsidesien toistuva käyttö kuivattaa helposti ihon. Herkkäihoisen kannattaa käyttää myös käsivoidetta. Valmisteiden käyttöä kannattaa välttää, jos niistä saa voimakkaita iho-oireita.

4. Desinfiointisuihkussa on terveysvaara

Maailmalta löytyy tällä hetkellä laitteita, joilla sumutetaan desinfiointiainetta ihmisten päälle tarkoituksena desinfioida vaatteet ja kengät. Tämän tyyppinen desinfiointiaineiden käyttö voi aiheuttaa terveysvaaran, kuten hengitysteiden, ihon ja silmien ärsytystä. Suihkutuksesta ei myöskään ole haluttua hyötyä: se on tehoton keino torjua koronaviruksen leviämistä.

5. Katujen tai rakennusten desinfiointi on valmisteiden turhaa liikakäyttöä

Myös uutiskuvissa nähty katujen ja rakennusten ruiskuttaminen desinfiointiaineilla on tehoton keino torjua viruksia ja kuormittaa ympäristölle ilman erityistä hyötyä. Näin siksi, että puhtaalle pinnalle levitetty desinfiointiaine tehoaa parhaiten. Desinfiointiaineiden liikakäyttö tai käyttö muuhun kuin käyttöohjeessa mainittuun tarkoitukseen ei ole järkevää vaan voi aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle.

6. Kodin otsonointi tai desinfiointi koronan takia ei ole tarpeen

Työterveyslaitos on julkaissut siivousohjeita puhtausalan ammattilaisille, näitä voi noudattaa soveltuvin osin myös kotona. Kotona riittää siivous yleispuhdistusaineella. Liian vahvojen, desinfioivien aineiden käyttö voi pilata materiaaleja eikä desinfioivien aineiden vaikutus säily pinnoilla pitkään. Toistuva puhdistus- ja desinfiointiaineiden käsittely voi aiheuttaa ihon ja hengitysteiden ärsytystä.

7. Etanolipohjaiset käsidesit ovat helposti syttyviä, mieti säilytyspaikka

Kannattaa harkita tarkkaan, missä käsidesejä säilyttää. Koska 70 tilavuusprosenttia etanolia sisältävä käsidesi on helposti syttyvää, kannattaa välttää valmisteen säilytystä kipinän, avotulen tai kuuman pinnan läheisyydessä. Esimerkiksi grillinvierus ei ole paras mahdollinen paikka käsidesipullolle.

8. Antimikrobisten kansanmaskien tehosta ei ole tietoa

Myös joissain kansanmaskeissa käytetään desinfioivia, antibakteerisia aineita. Antimikrobisten maskien väitetään tappavan virukset tai suojaavan koronavirukselta paremmin.

Antimikrobisten maskien ei kuitenkaan ole todettu voivan suojata normaalia maskia paremmin. Osa antibakteerisista aineista saattaa aiheuttaa iho-oireita kasvoilla. Antimikrobiset aineet voivat myös huuhtoutua maskeista pesussa pois. 

9. Kodin laitteita voi pyyhkäistä desinfiointiaineella, jos käyttäjiä on monta

Lelut, kännykät ja tietokoneen näppäimet keräävät likaa ja mikrobeja. Jos näppäimiä käyttää useampi henkilö, on näppäimistö hyvä pyyhkiä desinfioivalla aineella käytön jälkeen sen jälkeen, kun on varmistanut, ettei puhdistusaine pilaa pintamateriaalia. Lelujen peseminen vedellä ja pesuaineella tai pyykinpesukoneessa voi myös olla tarpeen.

Puhelin voi olla varsinainen pöpöpommi 2:03
Katso videolta, miten puhelin desinfioidaan.

10. Paras desinfiointiaine koronantorjuntaan kotona ja työpaikoilla: saippua ja vesi

Hyvä käsihygienia on bakteerien ja viruksen torjunnassa tärkeää: kotioloissa ja työpaikalla saippua ja vesi ovat tehokas yhdistelmä. Kotioloissa käsidesin käyttö ei normaalioloissa ole tarpeellista.

Kädet kannattaa pestä huolellisesti vedellä ja saippualla aina, kun tulee kotiin tai työpaikalle. Julkisissa tiloissa on saatavilla käsidesivalmisteita, joiden käyttö on suositeltavaa silloin, kun vettä ja saippuaa ei ole saatavilla. Käsidesin pitää kuitenkin aina hieroa käsiin kunnolla ja antaa kuivua ennen kuin pintoihin koskee. Muuten käsidesin käytöstä ei ole haluttua hyötyä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat