6 syytä siihen, miksi joulua on kannattanut odottaa

Selkeät ohjeet: Näin poistat katseluhistoriasi Netflixissä 0:30
Haluatko Netflixin katseluhistoriaan tilaa jouluelokuville. Katso videolta, miten katseluhistoria poistetaan!

Jos lukeudut niihin, jotka toivoisivat joulun olevan ympäri vuoden, olet etuoikeutetussa asemassa, sillä voit paremmin kuin muut!

Joulu, tuo rakkaudentäyteinen perhejuhla. Moni meistä alkaa odotella joulua heti, kun syysillat alkavat hämärtyä. Monien syksy onkin kulunut joululahjoja hankkiessa ja koristellessa kotia lempijuhlaa varten.

Joulun odottaminen kannattaa – eikä vain lahjojen toivossa. Tässä 6 syytä siihen, miksi joulunodotus tekee ihmisistä terveempiä ja hyväntuulisempia kuin muut!

1. Joulunodotus saa sinut paremmalle tuulelle

Kun mietit jotain, mitä todella ihailet tai rakastat, kehosi dopamiinituotanto käynnistyy ja alat tuntea suurta mielihyvää. Jos olet jouluihminen, pikkiriikkinenkin ajatus joulusta voi saada mielihyvähormonisi hyrräämään.

Psykologi Deborah Seranin mukaan jo joulukoristeiden esille laittaminen vapauttaa hyvän olon hormoneja.

– Koska maailma on pullollaan stressiä ja ahdistusta, ihmiset mieluusti muistelevat asioita, jotka tekevät heidät onnellisiksi ja esimerkiksi joulukoristeet tuovat mieleen lapsuuden mukaviin lapsuuden tuntemuksiin, kertoo psykoanalyytikko Steve McKeown UNILADille.

Tiesitkö, että voit antaa itsestäsi paremman kuvan jouluvaloilla? Tutkimus nimittäin osoittaa, että jouluvalot saavat naapurisi pitämään sinua ystävällisempänä.

2. Joulunodotus helpottaa stressiä

Joulu on sitä rakastaville ihmisille totaalinen stressinpoistaja.

Jouluun liittyvät positiiviset ja onnelliset asiat ja tunteet auttavat ihmisiä rentoutumaan ja siten pääsemään eroon stressistä.

Jos olet pahalla tuulella, jouluelokuvien katselu tai jouluisten kuvien läpikäyminen on hyvä idea. Ne eivät vain muistuta sinua lempijuhlastasi, vaan ovat samalla hyvin terapeuttisia.

Ihmiset, jotka katselevat paljon jouluelokuvia ovat onnellisempia, vähemmän stressaantuneita ja elävät pidempään.

3. Joulunodotus tuo toivoa

Joulunodotus tuo toivoa ja auttaa pysymään positiivisena – jouluhan on ilon ja onnellisuuden juhla. 

Jouluelokuvat piristävät ihmisiä todistetusti. Ne tekevät ihmisistä edes hetkellisesti kiltimpiä ja tyytyväisiä. Ne luovat myös toivoa siitä, että kaikki kääntyy lopulta parhain päin, sillä jouluelokuvissa on useimmiten onnellinen loppu.

4. Jouluelokuvat parantavat ihmissuhteita

Olipa kyseessä sitten lapsesi, ystäväsi tai kuka tahansa muu, jouluelokuvien katselu on porukassakin hyvä idea. Sen lisäksi, että ne saavat sinut hyvälle tuulelle, ne parantavat ihmissuhteitasi. Mutta miksi?

Siksi, koska jouluelokuvat keskittyvät tavallisesti tärkeisiin perhearvoihin ja ihmissuhteisiin. Joulutarinat kertovat usein kahden ihmisen välisestä rakkaudesta ja ystävyyssuhteista, jotka kestävät mitä vain vastoinkäymisiä.

Myös yhdessä nauraminen auttaa pitämään korkean verenpaineen ja sydänongelmat loitolla.

5. Joulumieli näkyy aivotoiminnassasi

Tanskalaistutkimuksen mukaan joulumieli vaikuttaa aivotoimintaan aktivoimalla viittä eri aluetta. Nämä alueet on aiemmin yhdistetty esimerkiksi hengellisyyteen ja ilmeiden tulkintaan.

Tutkimuksessa näytettiin 20 koehenkilölle 84 kuvaa jouluisten ja arkisten kuvien sarjoina. Aivokuvauksen jälkeen testattavat täyttivät kyselyn, jonka tulosten perusteella puolet testiryhmästä edusti "jouluryhmään" ja puolet "epäjouluryhmään".

Tutkijat muistuttavat, että joulumieleen ja muihin juhlapyhiin liittyvää tutkimusta kaivataan lisää.

6. Joulun muistelu pitää sinut vireessä

Joulu on perinnejuhla: keräännymme vuosittain viettämään laatuaikaa kaikkein rakkaimpien ja läheisimpien ihmisten kanssa.

Joulupöydän suolaiset ja makeat herkut, joulusauna, jouluohjelmat, sohvalla löhöily… Jouluun liittyy paljon perinteisiä, mutta niin ihania hetkiä ja asioita.

Kun vain mietit joulua, tunnet rakkautta ja nostalgiaa.

– Nostalgia auttaa ihmisiä ymmärtämään omaa identiteettiään. Monelle joulukoristeiden esille laittaminen on heidän linkkinsä lapsuuteen, psykoterapeutti Amy Morin kertoo UNILADille. 

Samalla, kun palaat elämäsi nostalgisiin hetkiin, olet kiitollinen kaikesta hyvästä elämässäsi. Nuo tuntemukset pitävätkin sinut vireessä joulusta jouluun, eli ympäri vuoden!

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat