Mainos

Kannattaisi jo koristella koti jouluvaloin! Ihmiset, jotka ripustavat joulukoristeet aikaisin, ovat onnellisempia

Aikaisin ripustetut joulukoristeet voivat lisätä onnellisuutta!

Raivostutko, kun naapurisi ripustaa jouluvalot ikkunaansa jo marraskuussa? Ärsyttävätkö kerrostalonaapurin ovikoristeet tonttuineen? Kannattaa harkita pipon löysäämistä – joulukoristeet voivat nimittäin lisätä onnellisuutta, kertoo Unilad-sivusto.

Psykoanalyytikko Steve McKeownin mukaan into ripustaa joulukoristeet esille aikaisin kertoo joko joulun taian haikailusta tai siitä, että ihminen haluaa hyvitellä aiempaa laiminlyöntiään.

– Stressin- ja ahdistuksentäyteisessä maailmassa ihmiset haluavat yhdistyä asioihin, jotka tekevät heidät onnellisiksi, ja joulukoristeet tuovat mieleen vahvoja lapsuuden tuntemuksia. Koristeet ovat vain ankkuri tai polku noihin vanhoihin lapsuuden maagisiin jännityksen tunteisiin. Joten joulukoristeiden ripustaminen aikaisin pidentää jännitystä, mies analysoi.

Onnellisten lapsuusmuistojen herättelemisen lisäksi joulukoristeiden ripustamiselle voi olla muita syitä. Ihminen voi kompensoida aiempia joulupettymyksiään. Journal of Environmental Psychology -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan joulukoristeilla voi niin sanotusti ojentaa käden esimerkiksi naapureiden suuntaan ja viestiä olevansa lähestyttävä.

Tutkiakseen aihetta tutkijat näyttivät testihenkilöille kuvia koristelluista ja koristelemattomista taloista. Henkilöt arvioivat asukkaiden seurallisuutta. Ne talot, joissa oli joulukoristeita, määriteltiin ystävällisemmiksi.

Psykoterapeutti ja kirjailija Amy Morinin mukaan juhlapyhät aiheuttavat ihmisessä nostalgisia tunteita, jotka auttavat ihmistä ymmärtämään omaa identiteettiään ja menneisyyttään.

– Monille joulukoristeiden aikainen ripustaminen on tapa saada uusi yhteys lapsuuteensa. Tunne voi olla katkeransuloinen. Ehkä pyhät muistuttavat ajasta, jolloin rakas ihminen oli vielä elossa. Tai ehkä joulupuun katsominen muistuttaa ihmistä siitä, millaista elämä oli silloin, kun hän vielä uskoi joulupukkiin, Morin sanoo.

***

0:12

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.