Joulumieli hukassa? Voit syyttää aivojasi!

Laulatko joululauluja jo marraskuussa vai pakenetko joulua aurinkolomalle? Tuore tanskalaistutkimus paljastaa, että ihmisen aivoja tutkimalla voidaan löytää joulumieli, joka näkyy tiettyjen aivojen alueiden aktiivisuutena.

Joulumielellä tarkoitetaan ilmiötä, johon yhdistyy ilon ja nostalgian tunteita sekä erilaisia haju- ja makuelämyksiä. Joulumielen tai sen puutteen perusteella voidaankin jakaa ihmiset kahteen leiriin: jouluihmisiin ja niihin, jotka eivät välitä joulusta.

Tutkimuksessa vertailtiin kahtakymmentä ihmistä, joista kymmenen viettää joulua ja kymmenellä ei ole mitään jouluperinteitä. Tutkijat käyttivät magneettikuvausta selvittääkseen, miten erilaiset jouluun ja arkeen liittyvät kuvat vaikuttavat testattavien aivoihin. Kaikki testattavat olivat terveitä eivätkä he nauttineet glögiä tai piparia ennen kuvausta.

Joulumieli näkyy aivotoimintana

Testattaville näytettiin 84 kuvaa jouluisten ja arkisten kuvien sarjoina. Aivokuvauksen jälkeen testattavat täyttivät kyselyn, jossa he vastasivat kysymyksiin jouluperinteistään, jouluun liittyvistä tunteistaan sekä etnisestä taustastaan.

Tulosten perusteella kymmenen osallistujaa päätyi "jouluryhmään" ja kymmenen "epäjouluryhmään". Aivokuvaukset paljastivat, että jouluryhmän aivotoiminta aktivoitui viidellä alueella, jotka on aiemmin yhdistetty esimerkiksi hengellisyyteen ja ilmeiden tulkintaan.

Tutkijat muistuttavat, että joulumieleen ja muihin juhlapyhiin liittyvää tutkimusta kaivataan lisää.

– Jotain niin maagista kuin joulumieli ei voida selittää vain aivotoiminnan pohjalta.

Lue myös:

    Uusimmat