500 vuotta vanha Elefanttilinnun muna takavarikoitiin

Tulli on tutkinut viime marraskuusta lähtien Suomen suurinta luonnonsuojelurikosten sarjaa. Pohjanmaalla asuvan kolmikymppisen yksityisyrittäjän hallusta on takavarikoitu jo noin 10 000 linnunmunaa sekä lähes 300 kuollutta lintua, joista osa oli täytettyjä, osa pakastettuja.

– Tämä on ehdottomasti Euroopan mittakaavassakin poikkeuksellisen laaja rikosvyyhti, joka ulottuu Ruotsiin, Norjaan, Islantiin ja Britanniaan, kertoo tullin vakavan rikollisuuden torjuntayksikön päällikkö Hannu Sinkkonen.

Kaikkiaan tutkinnassa on 20 000 - 30 000 linnunmunan luonnonsuojelurikos, joka levittäytyy usean valtion alueelle. Suurin osa linnunmunista on rauhoitettujen lajien munia, joille ympäristöministeriö Suomessa on vahvistanut lajikohtaiset korvausarvot, jotka vaihtelevat 17 eurosta aina merikotkan munan 7400 euron hintaan. Rikostutkinta on tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin osalta yhteinen.

– Teillä Suomessa on se etu, että näille uhanalaisille linnuille on määritelty hinta, meiltä Ruotsista se puuttuu. Toisaalta teiltä puuttuu törkeä tekomuoto luonnonsuojelurikoksista, joka meillä on ollut voimassa jo viitisen vuotta, kertoo syyttäjä Aino Alhem Tukholman syyttäjävirastosta.

Tulli vaatii lakimuutosta

Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen pitää häpeällisenä sitä, että Suomen laista puuttuu luonnonsuojelurikoksen törkeä tekomuoto.

– Tähän asiaan pitäisi saada ehdottomasti korjaus. Tällä hetkellä maksimirangaistus tällaisesta rikoksesta on kaksi vuotta vankeutta, sanoo Sinkkonen.

Vaikka lakimuutos tehtäisiin heti, nyt tutkinnassa oleva luonnonsuojelurikos käsitellään tekohetkellä voimassa olleen lain mukaan eli tuomio jää korkeintaan kahteen vuoteen. Vahingonkorvauksia Suomen valtio sen sijaan tulee hakemaan satoja tuhansia euroja.

– Ei tässä ole vielä laskettu tarkasti korvauksia, mutta kun kyseessä on parisataa eri lintulajia, hinta nousee satoihin tuhansiin euroihin.

Lintulajisto on rauhoitettua ja uhanalaista, mukana on kotimaisia ja eksoottisia lajeja.

– Suomen linnustosta mukana on kotkia ja pöllöjä, lisäksi useita pienempiakin lajeja, kertoo tutkinnassa avustanut lintutieteilijä Harri Hongell.

Sukupuuttoon kuollut laji mukana

Yksi erityisen arvokas lajikin on joukossa. Kyseessä on Madagaskarin Elefanttilintu, Aipyornus Maximus.

– Sen haltuun saamisesta myös Madagaskarin hallitus on kiinnostunut, kertoo Sinkkonen.

Noin kolmen metrin korkuinen, viitisensataa kiloa painanut Elefanttilintu on kuollut sukupuuttoon jo 400-500 vuotta sitten, nyt sen halkaisijaltaan noin 40 sentin muna on takavarikoituna Kokkolan tullin varastossa.

– Kyllähän tämä on meille niin outo rikollisuuden laji, että olemme joutuneet turvautumaan lintutieteilijöiden apuun molemmissa maissa, kertoo Sinkkonen.

Suomen jutun jäljille päästiin Ruotsista, josta löytyi ensin 6000 munaa.

– Jäljet johtivat sitten Skotlannin ja lopulta Ruotsin kautta Pohjanmaalle, kertoo syyttäjä Aino Alhem.

Tullin takavarikossa eivät ole esillä kaikki Pohjanmaalta löytyneet linnut ja munat, mutta myös mielenkiintoisia tekovälineitä. Esimerkiksi pitkän varren päähän on taiteiltu pieni lusikka, jonka avulla munia on pesistä viety.

– Selvää on, että tämä rikollisuuden laji vaatii taitoa, sanoo Ely-keskuksen biologi Harri Hongell, joka on auttanut tullia lajien tunnistamisessa.

Esitutkinta on kesken, mutta on ilmeistä, että toiminta on jatkunut useita vuosia ja on ollut kansainvälistä. Toiminnalla on rikottu uhanalaisten eläinten kansainvälistä kauppaa rajoittavaa CITES-lainsäädäntöä sekä kansallista luonnonsuojelulainsäädäntöä.

Syyteharkintaan menee myös metsästysrikos ja veropetos jo pidätettynä olleen pohjalaismiehen osalta. Tullia mietityttää se, kuinka paljon rikoksessa on kyse taloudellisen hyödyn tavoittelusta.

– Kyseessä on keräilyharrastus mutta myös bisnes, kun harvinaisia munia ja lintuja vaihdellaan ja niillä tehdään kauppaa, sanoo Sinkkonen

Asiakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Pohjanmaan syyttäjäviranomaisille loppuvuodesta.

Lue myös:

    Uusimmat