Mainos

Mykistävä rikoslöytö: Tulli takavarikoi 10 000 munaa ja satoja lintuja

Tulli tutkii Suomessa laajuudessaan ennätyksellistä luonnonsuojelurikosten sarjaa. Pohjanmaalla asuvan henkilön hallusta takavarikoitiin viime vuonna noin 10 000 linnunmunaa sekä lähes 300 täytettyä ja pakastettua lintua.

Marraskuussa tehty takavarikko on yksi Pohjoismaiden suurimmista ja huomattava myös koko Euroopassa.

Linnunmunista osa on kerätty Suomesta, osa Ruotsista, Norjasta sekä Islannista. Lisäksi yksittäisiä, pienempiä eriä on peräisin eri puolilta maailmaa.

Suurin osa linnunmunista on rauhoitettujen lajien munia, joille ympäristöministeriö on vahvistanut lajikohtaiset korvausarvot. Lajikohtaisten korvausarvojen perusteella munien ja lintujen keräilyllä aiheutettu vahinko on suuruudeltaan useita satojatuhansia euroja.

Linnunmunia on kerätty Suomessa lähinnä Pohjanmaalta, mutta osin myös muualta Suomesta. Munia on kerätty myös luonnonsuojelualueilta.

Kuolleista linnuista on esitutkinnan mukaan osa peräisin Suomesta ja osa Ruotsista. Eviran antaman lausunnon mukaan useat niistä on ammuttu. Jo kuolleita lintuja on kerätty täytettäväksi.

Tähänastisen tutkinnan perusteella toiminta jatkunut vuosia ja ollut kansainvälistä. Toiminnalla on rikottu uhanalaisten eläinten kansainvälistä kauppaa rajoittavaa CITES-lainsäädäntöä sekä kansallista luonnonsuojelulainsäädäntöä. Asiantuntijaviranomaisten mukaan luonnolle on saatettu aiheuttaa merkittäviä vahinkoja.

Rikosnimikkeinä esitutkinnassa on ollut luonnonsuojelurikos, metsästysrikos ja veropetos. Rikoksesta epäilty on ollut pidätettynä esitutkinnan aikana. Lisäksi Pohjanmaan käräjäoikeus on määrännyt epäillyn omaisuutta vakuustakavarikkoon ja hukkaamiskieltoon.

Esitutkintaa on tehty yhdessä Ruotsin poliisin kanssa, joka on tutkinut tapaukseen liittyvien epäiltyjen toimia Ruotsissa.

Asiakokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Pohjanmaan syyttäjäviranomaisille loppuvuodesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.