Mainos

5-vuotias Jessica puhuu kolmea kieltä – mitä jos sinun lapsesi kasvaisivat ilman televisiota?

Ruutuaika aiheuttaa huonoa omaatuntoa monessa suomalaisperheessä, eikä brittiläinen Henlyn perhe ainakaan helpota tätä tuskaa. 

5-vuotias Shantia Henly puhuu englantia, espanjaa ja kymriä. Hän kuuntelee innokkaasti tarinoita, on äitinsä mukaan erittäin tarkkaavainen ja nukkuu hyvin. 

– Koulun jälkeen menemme usein suoraa puistoon kiipeilemään puihin, ruokkimaan lintuja ja ajelemaan pöyrällä, hänen äitinsä  Janina Henly kertoo Daily Mail -sivuston haastattelussa. 

Janina Henly ei ole antanut tyttärensä koskaan katsoa televisiota ja hänen kokemuksensa mukaan se on kannattanut. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Henlyn perhe on noussut otsikoihin Britanniassa tiukan kasvatusperiaatteensa vuoksi: perhe ei omista televisiota lainkaan ja äidin mukaan Jessican monipuoliset taidot ovat suoraa seurausta tästä. 

– Olen vahvasti sitä mieltä, että jos talossa olisi televisio, en olisi niin paljon läsnä äitinä tyttärelleni. Ennen päätöstä perehdyin myös lapsen kehitykseen ja siihen, miten herkkiä pienet lapset voivat olla televisiolle, hän kertoo. 

Janina kertoo luopuneensa televisiosta jo raskausaikanaan. 

Frozen tutuksi kirjan avulla?

Isovanhemmat ovat vastustaneet lapsen kasvamista ilman televisiota, koska he pelkäävät Shantian jäävän muiden lasten leikeistä ulkopuoliseksi. 

– Isoisä on luvannut monta kertaa hankkia television tytölle, mutta en vain halua sitä meille, äiti toteaa. 

Janina Henly kertoo, ettei ilmiöiden seuraaminen ole ollut ongelma – esimerkiksi Disneyn Frozen-elokuvan perhe luki kirjana.

Nyt Shantia on aloittanut koulun ja äiti myöntää, että täyskiellon noudattaminen on haastavampaa. Naisella itselläänkään ei ole älypuhelinta ja tietokonetta hän käyttää vain Shantian ollessa nukkumassa. 

– Hän katsoi sadun Jaakosta ja pavunvarresta koulussa ja kokemus oli hänelle pelottava, koska hän ei ollut tottunut sellaiseen ärsyketulvaan, hän kertoo. 

Viihdeteknologian vaikutuksista lapsen kehitykseen on tehty useita tutkimuksia. Esimerkiksi American Academy of Pediatricsin mukaan alle 2-vuotiaita ei ole suositeltavaa altistaa älypuhelimille, tietokoneille, televisiolle tai vastaavalla laitteelle. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.