5 minuutin harjoitus auttaa pääsemään eroon kuorsauksesta – nappaa simppelit vinkit

Kolmivaiheinen kuorsausharjoitus auttaa hiljentämään kiusallisen vaivan.

Kumppanin kuorsaus ärsyttää puolisoa, mutta unenaikaiseen ääntelyyn liittyy vakavampiakin haittoja. Jatkuva kuorsaus voi aiheuttaa kuulovaurioita ja huonontaa unenlaatua. Kuorsaus voi olla myös merkki hengenvaarallisesta uniapneasta.

Kuorsausta voi hoitaa esimerkiksi ylipainon karistamisella, tupakoinnin lopettamisella ja alkoholinkäyttöä vähentämällä. Myös kyljellä nukkuminen, nenähengityksen parantaminen ja kuorsauskiskot voivat tuoda apua vaivaan.

Brittilehti The Telegraphin haastattelema korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistunut kirurgi Mike Dilkes vinkkaa myös yksinkertaisesta kolmivaiheisesta harjoituksesta, joka tehoaa tiettyihin suun ja niskan osiin: kieleen, pehmeään suulakeen ja kurkun alaosaan. Dilkes kertoo kehittäneensä kolmivaiheisen harjoituksen – ja niitä yhdistelevän tehoharjoituksen – vuosien työn ja anatomian opiskelun ansiosta.

The Telegraphin kuorsauksesta kärsivä toimittaja testasi harjoitukset ja totesi niiden auttavan – vaikka itse harjoitusten tekemien ei ole sen hiljaisempaa kuin kuorsauskaan. Yhteensä kolmivaiheiseen kuorsausharjoitukseen kuluu noin viitisen minuuttia.

Harjoituskohde: Kieli

Kuorsausta helpottava kieliharjoitus on yksinkertainen. Taivuta kieltä suussa taaksepäin kohti pehmeää suulakea, joka sijaitsee kovan kitalaen takana. Tuo sitten kieltä takaisin ja kosketa sillä yläetuhampaiden takaosaa.

Harjoituskohde: Pehmeä suulaki

Pehmeän suulaen jumppaaminen onnistuu suuta aukomalla. Avaa suu niin suureksi kuin mahdollista. Sano samalla ”ahhhh” 20 sekunnin ajan.

Harjoituskohde: Kurkun alaosa

Kurkun alaosaa treenataksesi kokeile seuraavaa. Vie kielesi ulos niin pitkälle kuin pystyt, hengitä syvään sisään ja pidä samalla korkeaa ääntä kuin kurlaisit ilmaa 30 sekunnin ajan.

Kaikki kolme harjoitusta yhdessä

Jos haluaa vielä tehokkaamman kuorsausharjoituksen, suosittelee Dilkes tekemään seuraavan harjoituksen. Avaa suusi niin suureksi kuin mahdollista ja työnnä samalla kieli ulos niin pitkälle kuin pystyt. Pidä suuta tässä asennossa ja ala liikuttaa kieltä ensin ylös ja alas, sitten sivulta toiselle. Tee liikekierros kahdesti. Sen jälkeen ala humista niin matalalta sävelkorkeudelta kuin pystyt. Jatka vähintään kaksi minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat