Älä kärsi kuorsauksesta – yksinkertaisista hoitokeinoista voi löytyä apu!

Kuorsaus on usein kuorsaajaa tai ainakin hänen puolisoaan häiritsevä ongelma. Kuorsaus lisääntyy etenkin iän myötä. 

Kuorsaus syntyy, kun hengitysilma muuttuu pyörteiseksi ja vetää kudoksia keskiviivaan päin. Kuorsaukselle on olemassa kaksi yleistä syytä. 

– Yleensä kaikki saavat iän myötä lisää painoa. Toinen syy on, että kudosten jäntevyys vähenee iän myötä, kertoo Terve aamu -lähetyksessä vieraillut korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, dosentti Leif Bäck

Satunnainen kuorsaus ei ole vaarallista, mutta jos kuorsaus on jokaöistä tai siihen liittyy hengityskatkoksia, se voi olla vaarallistakin.

– Jos tuntuu, että ääni on ongelma tai että kuorsaukseen liittyy muutakin uniongelmaa, kannattaa käydä lääkärissä, Bäck ohjeistaa. 

Tyypillisesti kuorsauksesta kärsivät miehet, mutta tavatonta kuorsaaminen ei ole naisillakaan. Naisten kuorsauksesta vain harvemmin puhutaan.

– En tiedä, miksi naisten kuorsaaminen on tabu, mutta ehkä sekin on pikkuhiljaa vähentynyt.

Lääkärin puoleen kääntymistä ei kannata hävetä.

Hoitokeinoja on monia

Leif Bäckin mukaan kuorsaamisen hoito alkaa yleensä itsehoidolla. Ylipainosta kannattaa pyrkiä eroon, tupakointi lopettaa ja alkoholinkäyttöä vähentää.

Toisilla kuorsaaminen on asentoriippuvaista, jolloin kuorsaamista tapahtuu selällään nukkuessa. Tällöin asentohoito voi olla tehokas apu.

Myös nenähengitystä voi yrittää parantaa lääkärin ohjeiden avulla. Korvatulppiakaan ei kannata unohtaa. Niistä voi löytyä apu kuorsaajan puolisolle. 

Myös suuhun laitettavista kuorsauskiskoista voi olla apua.

– Suusuihkeitakin on olemassa, mutta kontrolloiduissa tutkimuksissa niistä ei ole osoitettu olevan hyötyä, Bäck kertoo. 

Varsinaista lääkitystä kuorsaukseen ei ole olemassa.

– Jos nielurisat ovat isot, ne kannattaa poistaa. Jos nenän väliseinä on vino, se kannattaa korjata. Jos paino on normaali, voi kokeilla myös suulaen sisäisiä hoitoja, joista tavallisin on jäykistys. Usein tilanne on kuitenkin se, että ylähengitysteistä ei löydy selvää syytä kuorsaukselle.

Isoihin toimenpiteisiin ryhdytään nykyään entistä harvemmin. 

– 20 vuotta takaperin tehtiin isojakin leikkauksia, joista ei ole osoitettu olevan hyötyä vaan päin vastoin haittoja. 

Entä mikä on uniapnea, ja miten sitä hoidetaan? Katso lähetys videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat