5 kuntosalimyyttiä – nämä harhaluulot saattavat pilata treenisi

Älä hämää itseäsi alla listatuilla kuntosaliharjoitteluun liittyvillä harhaluuloilla!

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen on iso askel elämässä kohti parempaa suuntaa. Jos olet jo ottanut sen askeleen, voit onnitella itseäsi lämpimästi. 

Listasimme muutama kuntosaliharjoitteluun liittyvää myyttiä ja väärää uskomusta, joihin moni aloittelija saattaa uskoa. Tarkista listasta, ovatko tietosi ajan tasalla!

1. Aerobinen liikunta on paras keino pudottaa painoa

Huhkit suurimman osan kuntasaliajastasi juoksumatolla tai cross-trainerilla. On totta, että tällainen liikunta polttaa tehokkaimmin kaloreita. Ongelma on, että pelkkä aerobinen liikunta hävittää kehostasi rasvan lisäksi myös lihakset. Tarvitset myös lihaksiasi hyvän kunnon ja matalamman painon ylläpitämiseksi. Lihaskuntoilu voimistaa aineenvaihduntaasi, ja tehokas lihaskuntoilu auttaa kehoasi polttamaan rasvaa silloinkin, kun et enää liiku.

Jos lihaskuntosi on nollissa, aloita helpolla lihaskunto-ohjelmalla. Lämmittele maksimissaan kymmenen minuuttia juoksumatolla ja siirry sitten tekemään lihassarjoja. Pidä painot aluksi matalalla, jotta kynnys tehdä sarjoja ei nouse liian suureksi. Tee korkeintaan 8-10 toistoa kerralla per laite, lepää minuutti ja toista sitten. 

2. Alle tunnin liikuntasessiosta ei ole mitään hyötyä

Luulet, että ei ole mitään hyötyä mennä salille, jos et ehdi olla siellä ainakin tunnin ajan. Aika on kuitenkin huono tekosyy liikunnan skippaamiselle. Puolen tunnin tehokas hikiliikunta tai lihastreeni toimivat yhtä tehokkaasti, kuin tunnin rauhallisempi liikuntasuoritus. Esimerkiksi puolen tunnin rankka juoksulenkki on yhtä tehokasta, kuin tunnin pituinen, hidas hölkkääminen. Kun pistät kehosi riittävän koville kierroksille, rasvaa palaa vielä treenin loputtuakin. Sitä paitsi lyhytkin treenikerta pitää sinut liikkeellä ja parantaa treenimotivaatiota. Mitä pidempi aikaväli treenikertojen välillä on, sitä isommaksi kynnys lähteä salille nousee. 

3. Tyhjällä vatsalla treenaaminen kuluttaa enemmän kaloreita

Kuvittelet ehkä, että tyhjällä vatsalla treenaaminen saa kehosi kuluttamaan sinne varastoituneita, ylimääräisiä kaloreita. Tämä ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kehosi tarvitsee energiaa ja proteiinia, jotta se voi rakentaa lihasmassaa. Kalorinkulutus taas pysyy pitkälti samana, söit tai et. Huomaa myös, että tyhjällä vatsalla treenaaminen hidastaa sinua ja väsyt nopeammin salilla. Syö pieni, proteiinipitoinen välipala ennen salille suuntaamista ja juo kuppi mustaa kahvia. Näin olet todella energinen salilla, ja jaksat ahkeroida kovemmin kalorien polttamiseksi. 

4. Kävely voi olla ihan riittävän tehokasta liikuntaa

Huiputat itsesi laiskottelemaan ajatuksella, että reipas kävely on ihan yhtä tehokasta, kuin hikiliikunta. Fakta on, että jos et tee salilla tai lenkillä kunnolla töitä, et saa aikaiseksi myöskään kunnollisia tuloksia. Mitä enemmän hikoilet ja tunnet uupumusta, sitä enemmän saavutat luultavasti myös tuloksia. 

5. Olit jo juoksumatolla tai cross-trainerissa, joten sinun ei enää tarvitse tehdä ollenkaan jalkalihaksia

Jätät jalkaprässin ja muut jalkalihaslaitteet välistä, koska olet jo rasittanut jalkalihaksiasi juoksumatolla. Suosittelemme kuitenkin, ettet jätä jalkaprässiä väliin. Reisi- ja pakaralihakset ovat kehosi suurimpia lihaksia. Niiden kasvattaminen kohottaa myös kuntoasi huomattavasti.

Jos tunnet, että reisi- ja pakaralihaksesi ovat todella huonossa kunnossa, tee ensimmäisellä kerralla matalalla painolla jalkaprässiä. Näin saat tuntumaa laitteen käyttöön, eikä se tunnu sinusta ensi kerralla ahdistavalta ajatukselta. Toisella tai kolmannella kerralla voit pikkuhiljaa nostaa painoa. Ideaali tilanne olisi, jos pystyt laittamaan jalkaprässin painon jotakuinkin samaksi, kuin oma painosi. Tiedät, että kuntosi alkaa olla hyvällä tasolla silloin, kun pystyt tekemään jalkaprässillä ainakin kymmenen kiloa omaa painoasi korkeammilla painoilla.

Lue myös:

    Uusimmat