4 yleistä virhettä: Itse tehdyt mehut voivat pilata ruokavalion

Jos olet innostumassa mehustamisesta, lue ensin, mitä virheitä sinun tulee välttää, jotta saat kaiken irti mehujen terveysvaikutuksista.

Ravintoaineiden nauttiminen juomalla on ollut erityisen suosittua viime aikoina. Eikä se ole ihmekään, sillä kokonaisten hedelmien mahduttaminen päivittäiseen ruokavalioon ei ole yhtä vaivatonta kuin vitamiinien, kivennäisaineiden tai fytoravintoaineiden nauttiminen helposti mehun muodossa.

Ongelma on siinä, että mehustamisessa tehdään paljon virheitä. Jotkut aloittavat mehustamisen kaikki tai ei mitään -ajatusmallilla juoden itse tehtyjä mehuja niin aamiaiseksi, lounaaksi kuin päivälliseksikin. Toiset puolestaan lisäävät niin paljon mehuja ruokavalioonsa, että ne kumoavat kaikki terveyshyödyt.

Jos palat halusta kokeilla mehustamista, vältä seuraavia virheitä:

1. Kaikki tai ei mitään

Jotkut intoutuvat uusista ruokatrendeistä niin, että he luulevat saavansa parempia tuloksia nopeammin, jos he noudattavat sitä äärimmäisyyksiin asti. Todellisuudessa tulokset tuskin ovat silloin mairittelevia. Useimmille on ensinnäkin vaikeaa pysytellä ruokavaliossa, joka koostuu pelkistä mehuista. Kun sitten lopulta kyllästyt mehuihin, sorrut luultavasti mässäilemään oikein olan takaa.

Onkin tärkeää, että sisällytät mehut ruokavalioosi, mutta et korvaa niillä aterioita kokonaan.

2. Lisäät, mutta et vähennä

Toinen yleinen moka on lisätä mehuja ruokavalioon vähentämättä lainkaan muita ruokia. Vaikka mehut sisältäisivät kuinka paljon antioksidantteja tahansa, on hyvä muistaa, että niissä on silti kilokaloreita. Jotkut mehut ovat toki parempia kuin toiset – esimerkiksi vihreissä mehuissa on yleensä vähemmän kilokaloreita ja sokeria kuin hedelmämehuissa. Et voi silti pelkästään lisäillä niitä ruokavalioosi joka päivä, koska silloin kilokaloreita kasaantuu ruokavalioosi liikaa.

Lisää mehut ruokavalioosi siis niin, että otat samalla jotain pois – älä kuitenkaan korvaa niillä kokonaista ateriaa. Kun lautasellasi on lohta ja parsakaalia, nauti vaikkapa vihreä omena-pinaatti-selleri-mehu muun lisukkeen sijaan. Saat mehun terveyshyödyt nauttimatta liikaa kilokaloreita.

3. Väärät valinnat

Paras puoli mehustamisessa on siinä, että jokainen juoma valmistuu tuoreista vihanneksista ja hedelmistä. Valitettavasti tämä jättää tilaa virheille. Jos mehustaminen on sinulle uusi juttu, on ymmärrettävää, ettei vihreiden mehujen maku vielä miellytä, mutta mehun ei kuitenkaan ole tarkoitus maistua pikaruokapaikan mansikkapirtelöltäkään.

Jos huomaat valmistavasi mehut hedelmäkorin koko sisällöstä, on aika tehdä täyskäännös. Saatat nimittäin nauttia mehussasi niin paljon sokeria ja kilokaloreita, etteivät terveyshyödyt enää näy missään. Valmista mehut mieluiten niin, että 80 prosenttia mehusta on vihreitä vihanneksia ja 20 prosenttia hedelmiä. Hedelmät ovat mukana vain tekemässä vihreiden vihannesten kitkerästä mausta hieman miellyttävämpää, eivät siksi, että mehu maistuisi vain ja ainoastaan makealle. Kokeile siis rohkeasti esimerkiksi erilaisia salaatteja, pinaattia, kurkkua ja selleriä.

4. Säilöt liikaa

On tärkeää säilyttää vihanneksia ja hedelmiä oikein ennen mehustamista, mutta on myös erittäin oleellista, etä juot mehun niin nopeasti kuin mahdollista. Kun mehun ravintoaineet altistuvat hapelle, ne alkavat hajota. Mehuja kannattaa siis säilyttää vain parin tunnin ajan. Sen jälkeen ne menettävät suuren osan ravintoaineistaan ja saatat jopa sairastua, jos patogeenit pääsevät kasvamaan hapettumisen myötä.

Tee siis vain sen verran mehua kerralla, että se tulee myös juoduksi.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat