Täyttä humpuukia! Kymmenen yleistä ruokamyyttiä – ethän vain usko näihin terveysväittämiin?

Näin syöt oikein 8:20 Näin syöt oikein
Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg antaa vinkkejä terveelliseen ruokavalioon

Maailma on täynnä vinkkejä ja ohjeita siitä, kuinka kannattaa laihduttaa tai kuinka syödä terveellisesti. Joskus on vaikea tietää, mihin uskoa.

Välillä jokin raaka-aine saa hyytävän tuomion, ja seuraavaksi se onkin se kaikkein terveellisin vaihtoehto. Neuvojen viidakosta voi olla vaikeaa löytää ne itselle sopivimmat.

Expressen listasi kymmenen yleistä väitettä, joihin ei ainakaan kannata uskoa. Arvaisitko sinä nämä väitteet vääriksi?

Väite 1: Pakastetut marjat ja hedelmät eivät ole yhtä ravintorikkaita kuin tuoreet

Hedelmät ja vihannekset pakastetaan tuoreeltaan, jolloin suurin osa ravintoaineista säilyy paremmin kuin tuoreilla tuotteilla, jotka matkustavat pitkiä matkoja ennen kaupan hyllylle päätymistä. Tuoreet ja pakastetut hedelmät, marjat ja vihannekset ovat hyödyllisiä.

Väite 2: Sinun kannattaa paastota

Ihmisen keho on siitä mahtava, että se hoitaa paastoamisen aivan itse. Unohda mehut ja pillerit. Sijoita rahat johonkin hauskaan ja terveellisempään, vaikka polkupyörään.

Väite 3: Vain kaloreita laskemalla voit laihtua

Sata kaloria pullasta tai ranskalaisista ei ole sama asia, kuin sata kaloria vihanneksista. Unohda kalorilaskut ja keskity mieluummin siihen, mistä kalorit tulevat. Terveellinen ruoka tuo terveellisen vartalon.

Väite 4: Jotkut laihdutusohjelmat ovat tehokkaampia kuin toiset

Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Kuuntele kehoasi, niin tiedät kyllä, mikä toimii sinun kohdallasi.

Väite 5: Rasva lihottaa

Rasvojen vaikutusta kehoon on tutkittu paljon. Tässäkin väitteessä olennaista on tietää, minkälaista rasvaa syö. Kannattaa valita hyvät ja hyödylliset kertatyydyttyneet ja monityydyttymättömät rasvat, jotka suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta.

Väite 6: Mehupaasto antaa hyvän startin aineenvaihdunnalle

Tuorepuristetut mehut sisältävät reippaasti vitamiineja ja hivenaineita. Valmiissa mehuissa ei kuitenkaan ole proteiinia, jota keho tarvitsee aineenvaihduntaan ja tasaisen verensokerin ylläpitoon. Jos rakastat mehupaastoja, niin vaihda yksi ateria päivässä mehuun, johon lisäät proteiinijauhetta tai vaikka kreikkalaista jogurttia.

Väite 7: Muna on epäterveellinen ruoka

Muna on oikea terveyspommi. Munassa on 6 grammaa proteiinia ja 5 grammaa rasvaa. Proteiinin ja rasvan yhdistelmä pitää sinut kylläisenä kauan. Munan keltuainen sisältää hyviä DHA, eli omega-3-rasvahappoja, jotka ovat hyväksi aivoille, sekä omega-6-rasvahappoja, jotka toimivat lihasten rakennusaineena.

Väite 8: Ruokailu kuuden jälkeen lihottaa

Kellonaikaa tärkeämpää on se, mitä syöt. Jos iltaisin on usein hillitsemätön nälkä, niin kannattaa miettiä, onko syönyt päivän mittaan tarpeeksi. Men’s Health kirjoittaa, että monet usein pihistävät päivän syömisissä, jotta voisivat sitten illalla syödä enemmän. Tämä johtaa kuitenkin usein siihen, että heti kotiin päästyään tulee ahmittua kaikkea vähemmän fiksua. Kannattaa siis syödä tasaiseen tahtiin pitkin päivää ilman mitään ylipitkiä taukoja.

Väite 9: Syö monta pientä ateriaa pitkin päivää

Kolme pääateriaa ja yksi välipala riittävät hyvin. Joskus voi käydä niin, että kun syö useita pieniä annoksia, ei koskaan tule sellaista oloa, että söi vatsan täyteen. Jos aina on pieni nälkä, se voi johtaa lopulta ylensyöntiin. Huffington Post kirjottaa, että syödessä kannattaa aina keskittyä juuri siihen syömiseen, eli katsoa annosta, pureskella hyvin ja olla tunneyhteydessä siihen. Kun rauhoittuu ruoan ääreen, sitä ei välttämättä ajattele niin paljon pitkin päivää.

Väite 10: Vähähiilihydraattinen dieetti on hyväksi

Aivot tarvitsevat hiilihydraatteja toimiakseen. On kuitenkin totta, että aivot eivät tarvitse hiilihydraatteja valkoisesta viljasta, karkeista tai kakuista. Parhaita hiilihydraattien lähteitä ovat täysjyvätuotteet, vihannekset sekä hedelmät. Ratkaisevaa on siis, mistä lähteestä syöt.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat