3D-tulostimella tehdään hyvää: Kierrätys uudelle tasolle Kalliossa

Made in Kallio on luovien työläisten oma paja urbaanin Vaasankadun sydämessä. Yhdessä tekeminen on voima, joka synnyttää yllättäviäkin innovaatioita. Tällä hetkellä kivijalkapuodissa voi opetella, kuinka tehdään oma 3D-tulostin.

Kallion sydämessä, vilkkaan Vaasankadun keskellä Made in Kalliossa, on mahdollisuus ottaa selvää, kuinka tehdään oma 3D-tulostin. 3D-tulostin on laite, jolla periaatteessa mitä tahansa esineitä pystytään valmistamaan ne kerros kerrokselta. 3D-tulostimella on valmistettu esimerkiksi erilaisia työkaluja ja varaosia. Visioiden mukaan printteri kehittyisi vuoteen 2050 mennessä niin pitkälle, että pysyisimme tulostamaan sillä vaatteemmekin.

Made in Kalliossa vierailevat ranskalaiset Ursula Gastfall ja Alesandre Korber oppivat tekemään Reprap-nimisiä 3D-tulostimia Usinette-projektin yhteydessä Pariisissa. Reprap-tulostimet kykenevät tulostamaan suurimman osan omista osistaan itse. Tarkoitus on, että laitteita voisi levittää ihmisille ja yhteisöille pienin kustannuksin. Näin monimutkaisten tuotteiden luominen ja valmistus onnistuu ilman suurta rahallista panostusta.

Työ 3D-printtereiden parissa on ollut antoisaa, mutta työparin eteen tuli jossakin vaiheessa eettinen ongelma.

– Reprapissa tarvittava muovi ei ole ympäristöystävällinen vaihtoehto, työpari kertoo.

Siksi Gastfall ja Korber kehittivät laitteen, jolla tulostimessa tarvittavaa materiaalia voi tuottaa kierrätysmuovista. Nyt työpari opettaa suomalaisille, kuinka tämä tapahtuu. Lisäksi ranskalaiset opastavat, kuinka oman 3D-tulostimen voi tehdä itse.

– Ihmiset osallistuivat projektiin tuomalla meille muovia muun muassa omista roskiksistaan, Korber kertoo.

Mielessä ympäristön etu

3D-tulostamisella on veikkailtu olevan mullistavia vaikutuksia paitsi teollisuustuotantoon, myös ympäristöön. Kierrätyksestä voi tulla tulevaisuudessa tuottoisa bisnes, jos roskat, kuten muovijäte, voidaan valjastaa 3D-tulostamisen käyttöön.

Myös Gastfall ja Korber haluavat tekemisellään vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen.

–Uutta jätettä syntyy koko ajan, joten haluamme hyödyntää sen maassamme paremmin, Korber sanoo.

– 3D-tulostus on kiinnostava vaihtoehto vain, jos pystymme hyödyntämään paremmin jätteen, emmekä hanki jatkuvasti uutta materiaalia, Korber painottaa.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lue myös:

    Uusimmat