Muovia on jo tarpeeksi: Suomalaiset kehittivät täysin kierrätettävän 3d-tulostusmenetelmän!

Puusta 3D-tulostettuja huonekaluja 3:31
Suomalaistoimijat ovat kehittäneet yhteistyössä suuren skaalan 3d-tulostusta, jossa käytettävä biomateriaali on täysin kierrätettävissä. Videolla puusta 3d-tulostettuja huonekaluja.

3d-tulostamisesta on jo vuosien ajan puhuttu teollisuutta mullistavana keksintönä. Suomalaistoimijat ovat kehittäneet yhteistyössä suuren skaalan 3d-tulostusta, jossa käytettävä biomateriaali on täysin kierrätettävissä. Tulostusmenetelmien kehittämisellä tavoitellaan jopa tulostusajan puolittamista.

Yksi kolmiulotteisen tulostamisen ongelmista on sen pitkä kesto, jonka lisäksi tulostamisesta jää materiaalia hukkaan. UPM, ABB sekä Prenta ovat yhdessä kehittäneet menetelmää, jonka avulla tulostus on nopeampaa, halvempaa sekä ympäristölle ystävällisempää.

Yritysten tiedotteen mukaan robotiikan avulla granulaattitulostus on nopeampaa, tehokkaampaa sekä halvempaa. Mahdollisia uusia liiketoiminta-alueita ovat huonekalusuunnittelu, muotinvalmistus ja veneteollisuus.

Prenta Oy:n toimitusjohtajan Riku Rusasen mukaan tulostaminen teollisuurobotilla ja UPM Formi 3d -biokomposiitilla mahdollistavat suurten komponenttien tulostamisen erittäin tarkasti.

– PrentaRobo on suunniteltu valmistavaan teollisuuteen ja työkalulla voi luoda uusia, kustannustehokkaita tuotteita, Rusanen sanoo tiedotteessa.

Täysin kierrätettävä materiaali

Prenta Oy:n 3d-asiantuntija Hanne Purola kertoo, että teollisuuden alalla toivotaan suurempien yksiköiden nopeampaa tulostamista.

– Tavoitteemme on, että tulostusaika puolittuu, Purola sanoo.

UPM Formi 3d on uudentyyppinen, erityisesti 3d-tulostukseen kehitetty biokomposiitti, jossa yhdistyvät sellukuitu- ja biopolymeeriteknologiat.

– Uudessa komposiitissa käytetään PLA-muovia pohjana, jonka seassa on myös puukuitua, materiaalista riippuen noin 20-40 prosenttia, Purola sanoo.

Purola kertoo, että uuden komposiitin ansiosta luontoon ei kerry mikromuovijäämiä. Materiaali pystytään hävittämään täysin tai käyttämään uudelleen. Perinteisestä tulostamisesta eroten, uudesta menetelmästä ei synny lainkaan niin sanottua hukkatulostetta.

– Hukkamateriaali pystytään jauhamaan uudelleen rakeeksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi nauhatulostamiseen, Purola kertoo.

Rakeisiin perustuva 3D-tulostus avaa uusia mahdollisuuksia suunnittelijoille

UPM Biocompositesin sovelluspäällikkö Eve Saarikoski osoittaa takanaan jalustalla istuvaa parimetristä lohikäärmettä ja kertoo, että he pystyvät nyt tulostamaan suurempia, mutta etenkin monimutkaisempia muotoja.

– Yleensä tuollaisia isoja kappaleita on vaikea tulostaa esimerkiksi muovista. Kuidun avulla muoto pysyy kuitenkin kasassa. Tämä luo uusia mahdollisuuksia huonekaluteollisuudelle, etenkin design -puolelle, Saarikoski lisää.

Tulostetaanko design-huonekalut tulevaisuudessa kotona?

Formverk on helsinkiläinen design-huonekaluja ja sisustussuunnittelua myyvä yritys. Formverkin sisustussuunnittelija Eva Wikström kertoo, että suomalaiset arvostavat tällä hetkellä juuri luonnonmukaisia tuotteita.

Hän kertoo, että materiaaleista puu on suosiossa ja muovi ehdottomassa pannassa.

– Jotkut huonekaluvalmistajat ovat joutuneet poistamaan valikoimistaan kokonaisia mallistoja, kun muovi on niin epäsuosittua, Wikström kertoo.

Suomalaiset eivät vielä pysty itse tulostamaan design-huonekaluja. Wikström ei pidä ajatusta täysin mahdottomana, että heidänkin yritys myisi tulevaisuudessa huippusuunnittelijoiden 3d-piirustuksia. Asiakkaat käyttäisivät ohjeita itsenäiseen tulostamiseen, tai ylipäätään tulostaisivat huonekaluja oman maun mukaan.

– Sitä voi sitten jokainen itse kokeilla, että miltä se suunnitteleminen tuntuu. Mutta 3d-tulostaminen luo paljon hauskoja ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia, Wikström pohtii.

Eniten 3d-tulostamisesta on Wikströmin mukaan hyötyä suunnittelijoille. Huonekalujen suunnittelussa esine käy läpi lukuisia versioita ennen lopullista muotoaan ja uusi teknologia helpottaa kehitysversioiden tekoa.

– Meiltä ei kuitenkaan vielä erikseen tiedustella 3d-tulostettuja huonekaluja, Wikström naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat