Suomalaiset viihtyvät kirpputoreilla – käytetyillä vaatteilla tavoitellaan persoonallista tyyliä

AVAn kysely paljasti, että suomalaiset viihtyvät kirpputoreilla ja toivoisivat aikaa kirpputoriharrastukseen olevan enemmän.

AVA kysyi lukijoiltaan, viihtyvätkö he kirpputoreilla ja vastaus oli selkeä: kirpputoreilla viihdytään ja harastukseen toivottaisiin löytyvän enemmän aikaa.

Valtaosa kyselyyn vastanneista kertoi tehneensä paljon hyviä löytöjä kirpputorilta. Peräti 40 prosenttia AVAn kyselyyn vastanneista kertoi olevansa erityisen tyytyväinen kirpputoreilta tekemiinsä löytöihin.

Miltei neljäsosa vastaajista paljasti ostavansa suurimman osan vatteistaan kirpputoreilta. 23 prosenttia vastaajista täytti vaatekaappinsa pääosin kirpputoreilta ostetuilla vaatteilla.

Kyselyn perusteella selvisi, että 18 prosenttia suomalaisista haluaisi käydä useammin kirpputoreilla. Syynä siihen, ettei kirpputoreilla tullut käytyä niin usein kuin mieli tekisi, oli valtaosan mukaan kiireinen arki.

Noin viidennes vastaajista kertoi, etteivät kirpputorit houkuttele. 19 prosenttia vastaajista myönsi karttelevansa kirpputoreja.

Kirpputoreja kaivataan lisää

Kirpputoriharrastuksesta erityisen innostuneet suomalaiset kaipaisivat katukuvaan entistä enemmän kirpputoreja. Valtavien hallien sijaan suomalaisissa itää myös toivo pienten ja tunnelmallisten kirpputorien määrän kasvusta.

– Helsingissä kirpputoreja on valitettavan vähän – ja nekin vähäiset on koluttu jo monen kirpputori-intoilijan toimesta tyhjiksi. Toivon, että kaupungissamme olisi kesäisen Hietsun ja ympäri vuoden toimivan Valtterin lisäksi muitakin suuria myyntipaikkoja! Kun minulla on aikaa ja rahaa, voin viettää kirpputoreilla tuntikausia, ja löydän yleensä mukaani vähintään pari kassillista tavaraa: vaatteita, asusteita ja kodin pieniä tavaroita.

– Haluaisin ostaa kirppareilta enemmän, mutta pienellä paikkakunnalla ei ole kunnollisia ja siistejä kirpputoreja. Ekologisuus ja uudelleenkäyttö on mielestäni tärkeää, ja harmittaisi, jos joku heittäisi vaatteita pois.

Kirpputorilta etsitään aineksia uniikkiin tyyliin

Kyselyyn vastanneet suomalaiset kertoivat etsivänsä kirpputoreilta tyyliinsä persoonallisia mausteita. Jos vaatteen tai asusteen löytää kirpputorilta, on epätodennäköisempää, että jokaisella vastaantulijalla on yllään sama nuttu.

– Kirppareilta löytyy laaja omaperäinen valikoima ihania asuja ja voin myös tuunata asusta mieleiseni. Saan tuhlata hyvällä omallatunnolla sillä ostan esimerkiksi neljä mekkoa sillä rahalla kun kaupasta yhden. Rahat ostamistani tavaroista menevät hyväntekeväisyyteen ja kierrätys ideologiaakin toteutan: en kerskakuluta, enkä tuhlaa luonnonvaroja. Tämä ostaminen tuottaa hyvää mieltä ja hyviä asioita maailman kaikille ihmisille.

– Kiertelen paljon kirpputoreja ja löydänkin siten paljon ostettavaa. Haluan mahdollisimman uniikin tyylin ja kirpputorilla käymällä löytää usein sellaisia vaatteita, joita ei usein enää näy kaupungilla. Kirpputorilta ostetut vaatteet kehtaa myös tuunata, sillä ne eivät ole täysin uusia. Itse en ainakaan ole kovin innokas koristelemaan ja ompelemaan juuri kaupan pussista otettuja vaatteita, toisin kuin kirpputorilta ostettuja, jolloin mielikuvituksen saa laskea irralleen kokonaan!

– En ole mikään himoshoppailija, mutta välillä käyn katsastamassa mitä kivaa kirppareilta löytyisi. Tässä vaiheessa hykertelenkin tyytyväisenä toisten kerska- ja kertakäyttökulutukselle, sillä olen löytänyt paljon melkein uudenkarheita vaatteita ja merkkivaatteita jopa alle eurolla. Olen löytänyt halvalla jonkun ompelemia retrohenkisiä vaatteita ja laukkuja ja uniikkeja neulottuja hattuja. On jotenkin rentouttavaa penkoa ja hypistellä vaatelaatikoita ja rekkejä, koska koskaan ei tiedä mitä voi löytää. Usein samalla löytyy jotain kivaa sisustusjuttua kotiin tai omannäköisiä vaatteita kavereillekin.

Kirpputoriharrastus vie aikaa

Kyselyyn vastanneista useat olivat pahoillaan siitä, että kirpputoriharrastus vie niin paljon aikaa. Jos kiire ei olisi yhtä kova arkena, löytäisivät suomalaiset useammin itsensä kirpputoreilta.

– Sieltä löytää persoonallisia vaatteita ja parasta kaikessa niiden ostaminen on kierrätystä. Valitettavasti kiire estää tällä hetkellä niissä etsiskelyn.

– Kirppareilla tekee aina löytöjä ja suosin muutenkin kierrätystä. Tällä hetkellä vaan ei ole kauheasti aikaa käydä koluamassa kirpputoreja.

– Yleensä kun käyn kirpputorilla, niin aina löydän jotain ihanaa ja halvalla. Mitä väliä, että se on jonkun entinen ja vanha, jos tuote tuntuu omalta. Kirpputoreja saisi olla enemmän ja ei niin isoja. Pieniltä kirpputoreilta löytyy parhaat palat. Isoja kirppareita ei jaksa edes kiertää kokonaan ja katsoa kaikkia pöytiä. Jää paljon hyviä löytöjä tekemättä. Myös pöytähinnat voisivat olla kohtuullisemmat.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja