36 vuotta teloitusta odottanut murhaaja kuoli sähkötuolissa – Miehen viimeiset sanat: "Tämä voittaa kuolemansellissä olemisen"

0:31

Yhdysvalloissa Tennesseessä on jälleen tehty teloitus sähkötuolilla. Osavaltio teloitti murhasta tuomitun 61-vuotiaan David Earl Millerin eilen.

Miller julistettiin kuolleeksi kello 19.25 paikallista aikaa Riverbend Maximum Security Institution -vankilassa Nashvillessa.

Teloitus pantiin täytäntöön sen jälkeen, kun Tennesseen kuvernööri Bill Haslam oli kieltäytynyt armahtamasta Milleriä ja Yhdysvaltain korkein oikeus oli kieltäytynyt lykkäämästä täytäntöönpanoa.

"Tämä voittaa kuolemansellissä olemisen"

Kun Millerilta kysyttiin viimeisiä sanoja, paikallaolijat eivät ensimmäisellä yrityksellä saaneet selvää hänen muminastaan. Toisella kysymällä hän antoi vastaukseksi asianajajansa välityksellä että "tämä voittaa kuolemansellissä olemisen".

Miller oli puettu kermanvärisiin haalareihin. Miehen keho oli märkä hänen päähänsä asetettujen kasteltujen sienien vedestä. Hän otti vielä katsekontaktin paikallaoleviin todistajiin ja toimittajaan ennen kuin laski katseensa ja hänen päänsä peitettiin hupulla.

Uhrin omaisista teloitusta ei ollut todistamassa kukaan.

Teloituksessa Millerin kehoon johdettiin kahdesti sähkövirta, joka sai hänen lihaksensa kouristumaan.

Pisimpään kuolemansellissä istunut

Miller tuomittiin murhasta kuolemaan vuonna 1981. Murhan uhri oli 23-vuotias nainen, jonka kanssa Miller oli ollut treffeillä.

Hän puukotti ja löi naista useita kertoja. Naisen ruumiis löytyi alastomana tien vierestä. Kuolettavat vammat olivat tulleet kahdesta päähän kohdistuneesta puukoniskusta.

Miller odotti teloitustaan peräti 36 vuotta, mikä on pisin aika kuolemanselissä Tennesseen osavaltiossa.

Pyysi itse sähkötuolia

Tämä oli jo toinen sähkötuoliteloitus Tennesseessa kuukauden sisällä. Molemmat teloitetut, Miller ja 1.11. teloitettu Edmund Zagorski, olivat itse pyytäneet oikeudelta teloitustaan sähkötuolilla myrkkyruiskeen sijaan.

Molemmat perustelivat pyyntöään sillä, että osavaltion ruiskeissa käyttämä myrkkyseos aiheuttaa tuskallisen ja hitaan kuoleman. He huomauttivat, että Billy Ray Irickin teloitus myrkkyruiskeella elokuussa kesti noin 20 minuuttia. Tuona aikana Irick muun muassa huohotti ja yski.

Pyyntöön ei aluksi suostuttu

Osavaltion oikeus kieltäytyi pyynnöstä perustelleen päätöstään sillä, että tuomitut eivät pystyneet osoittamaan, että sähkötuoli aiheuttaisi vähemmän tuskallisen kuoleman kuin myrkkyruiske.

Liittovaltion oikeus kuitenkin puuttui asiaan, ja määräsi osavaltion järjestämään sähkötuolitelotuksen, jos teloitettava itse sitä pyytää. Tennesseessä on mahdollista pyytää sähkötuoliteloitusta, jos kuolemantuomioon johtanut rikos on tapahtunut ennen vuotta 1999.

Sähkötuoli korvasi hirttämisen 

Sähkötuolin suosio teloitusvälineenä on vähentynyt radikaalisti viime vuosikymmeninä. 

Yhdysvalloissa ole enää yhtäkään osavaltiota, joka käyttäisi sitä pääasiallisena teloitusmenetelmänä. Viimeiseä sähkötuolista ainoana teloitusvälineenä luopui Nebraska, jonka korkein oikeus totesi sen "julmaksi ja epätavalliseksi" rangaistukseksi vuonna 2008.

Sähkötuoli kehitettiin vuonna 1890 "inhimilliseksi vaihtoehdoksi" hirttämiselle.

Lähteet: CNN, Sky News

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja