36-vuotias lontoolaisäiti soitti koronavirusoireistaan hätäkeskukseen – jäi ensihoitajan ohjeistuksesta kotiin kohtalokkain seurauksin: "Hän ei ollut priorisoitavien listalla"

Suomessa nyt lähes tuhat koronavirustartuntaa – katso tuoreimmat tiedot kotimaan tilanteesta 1:24
Videolla kerromme, mikä oli Suomen koronavirustilanne 26. maaliskuuta mennessä.

Brittinainen oli soittanut epäilyttävistä oireistaan hätäkeskukseen päivää ennen kuolemaansa.

Lontoolainen kolmen lapsen äiti Kayla Williams kuoli koronavirukseen lauantaina 21. maaliskuuta. Daily Mail ja The Guardian kertovat, että hän oli päivää aiemmin soittanut hätänumeroon ja hänelle oli kerrottu, että hän ei ollut prioriteettilistan kärkipäässä, vaikka hänellä olikin ilmennyt koronaviruksen oireita. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensihoitaja ohjeisti jäämään kotiin

Kaylan aviomies Fabian kertoi The Guardian -sivustolle, että perjantaina hänen vaimollaan oli ollut yskää, korkea kuume, sekä rinta- ja vatsakipua. Tapausta koskevista asiakirjoista käy ilmi, että häntä pidettiin epäiltynä koronatapauksena, kun häntä oltiin käsketty pysyä kotona.

– Soitin hätänumeroon, koska vaimoni oli hengästynyt, hän oksensi ja hänen vatsaansa sattui. Puhuessani heille hänen olonsa pahentui ja he käskivät minua laittamaan hänet lattialle makaamaan.

Ensihoitaja saapui paikalle noin puoli yhdeksän aikaan aamulla. Pariskunnalle todettiin, että sairaala ei ottaisi Kaylaa hoidettavaksi.

– Hän sanoi, ettei sairaala ottaisi häntä. Hän ei ollut priorisoitavien listalla.

The Guardianin toimittaja kertoo nähneensä ensimmäistä ensihoitajan käyntiä koskevat dokumentit. Niissä todettiin, että Kaylalla oli koronavirus. Raportissa mainittiin muun yskä ja rintakipu. 

Potilasta oli raportin mukaan neuvottu parantelemaan itseään kotona, ottamaan kuumelääkettä sekä syömään ja juomaan tarpeeksi. Hätätilanteessa neuvottiin soittamaan hätänumeroon. Perhettä ohjeistettiin eristäytymään.

Menehtyi kotonaan seuraavana päivänä

Lauantaina Kaylan olo pahentui. Fabian auttoi häntä käymään suihkussa ja pukeutumaan. Sen jälkeen hän jätti Kaylan lepäämään olohuoneeseen ja meni itsekin lepäämään. Kun hän tuli takaisin, hän näki vaimonsa lyyhistyneen.

– Hän oli jo kuollut, Fabian kertoi The Guardian-sivustolle.

Lontoon ambulanssien toiminnasta vastaavasta organisaatiosta vahvistetaan tieto käynneistä Fabianin ja Kaylan luona.

– Seuraavana päivänä puoli neljältä iltapäivällä saimme soiton ja lähetimme yksiköitä paikalle, jonne ne saapuivat seitsemässä minuutissa, organisaation edustaja kertoi The Guardian -sivustolle.

Hätäkeskuspäivystäjä oli ohjeistanut Fabiania elvyttämään Kaylaa ennen kuin apu saapuisi. Myös hoitajat yrittivät elvyttää Kaylaa, mutta tuloksetta. 

– Teemme tällä hetkellä uskomattoman kovasti töitä huolehtiaksemme lontoolaisista näinä ennenkuulumattomina aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat