30-vuotias rokotettu riskiryhmäläinen sairastaa toista koronaansa kahden kuukauden sisään – jatkuvat karanteenit väsyttävät enemmän kuin tauti: "Tämä voisi olla viimeinen kerta"

WHO:n pääjohtaja ennusti omikronmuunnoksen aiheuttavan koronatartuntojen tsunamin – Seitsemän uutiset näyttää, miten omikron on vaikuttanut maailman tautitilanteeseen 1:51
WHO:n pääjohtaja ennusti omikronmuunnoksen aiheuttavan koronatartuntojen tsunamin – Seitsemän uutiset näyttää, miten omikron on vaikuttanut maailman tautitilanteeseen.

Helsinkiläinen 30-vuotias Mervi* (nimi muutettu) sairastui koronaan ensimmäisen kerran marraskuussa. Nyt, vajaat kaksi kuukautta myöhemmin, hän sai uudelleen positiivisen testituloksen. 

Ensimmäinen positiivinen testitulos tuli 17. marraskuuta. Kyseessä oli deltavariantti. Uusi positiivinen tulos virallisesta testistä tuli tiistaina 11. tammikuuta.

Varianttia ei virallisessa testissä vahvistettu, mutta Mervi uskoo sen olevan omikronia.

– Olettaisin, että kyseessä on valtavirus, Mervi kertoo MTV Uutisille. 

Katso myös video: Suvi, 44, ei ota koronarokotetta, vaikka kuuluu riskiryhmään – kertoo nyt, miksi: "Rokotekeskustelu jakaa ihmiset selvästi kahtia":

Suvi, 44, ei ota koronarokotetta, vaikka kuuluu riskiryhmään – kertoo nyt, miksi:"Rokotekeskustelu jakaa ihmiset selvästi kahtia" 6:22

Riskiryhmään kuuluminen heikentää vastusruskykyä

Mervi kuuluu riskiryhmään. Hän kertoo sairastavansa lymfosyyttistä koliittia, jota kutsutaan myös mikroskooppiseksi koliitiksi.

Tiettyjä suolistosairauksia sairastavat kuuluvat koronan riskiryhmään, mikäli heillä on immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito. 

– Siinä koronaviruksen riskirymässä on mainittuna haavainen paksusuolen tulehdus. Tämä minun on "alalaji" tälle taudille. Tulen muutenkin todella herkästi kipeäksi. Esimerkiksi syksyllä olin neljä kertaa flunssassa ennen koronaoireita. Olen aika altis tällaisille. 

Ennen viimeisintä positiivista testitulosta Mervi oli edeltävänä perjantaina nähnyt henkilöä, joka sai lauantaina positiivisen testituloksen. Mervin oireet alkoivat maanantaina. 

– Elin siinäkin vaiheessa vielä luulossa, että olen juuri sairastanut koronan ja jos hänellä ei ole mitään oireita, ei minullakaan pitäisi olla mitään ongelmaa. 

Kun Mervi sairastui, kaikki muut samassa tilassa olleet olivat vastikään sairastaneet koronan. Kaikki olivat myös kahdesti rokotettuja. Kukaan heistä ei enää sairastunut uudelleen koronaan, mutta Mervi sairastui. 

– Minulla on vain niin huono vastustuskyky. 

Deltan oireet pahat

Mervin tmänhetkisen taudin oireet ovat lievät. Deltavariantin aiheuttamat oireet olivat hänellä paljon pahemmat, mutta sairaalahoitoon Mervi ei joutunut. 

– Silloin en jaksanut nousta sängystä. Pahin jakso kesti kolme viikkoa, mutta kokonaisuudessaan se kesti noin kuukauden. Silloin koin todella voimakasta hengenahdistusta ja minulla oli viiltäviä kipuja ympäri kehoa. 

Näiden lisäksi hänellä oli jatkuvasti nuhaa ja kuumetta. 

– Tauti oli todella kokonaisvaltainen. 

Tällä hetkellä Mervillä on yskää ja hän on väsynyt. Hän kertoo taudin olevan nyt paljon lievempi. 

Avopuoliso ei sairastunut kummallakaan kerralla

Mervin samassa taloudessa asuva avopuoliso ei ole kummallakaan kerralla sairastunut itse. Mervi kertoo, että molemmat ovat altistuneet koronalle viitisen kertaa menneen talven aikana. 

Mervin ensimmäinen koronvirustartunta suojasi häntä parilta seuraavalta altistumiskerralta.

– Mutta tässä nyt taas ollaan, eikä avopuolisolla ole vieläkään koronaa. 

– Ilmeisesti on tällaisia vahvan immuunipuolustuksen omaavia ihmisiä, Mervi sanoo viitaten puolisoonsa. 

Terveydenhuoltoon yhteyttä ottaessaan Mervi sai käsityksen, että hänen tapauksensa ei ole ainoa laatuaan. 

– Kun soitin koronaneuvontaan niin ymmärsin, että näin on käynyt ennenkin. Ilmeisesti omikron on sen verran erilainen, että se pystyy kiertämään sen heppoisen suojan, mikä minullakin oli. 

– Hoitaja puhelimessa ei kuulostanut mitenkään superyllättyneeltä. Sanoi vain, että tätä on käynyt, Mervi jatkaa. 

Deltan jälkeinen vastustuskyky kesti Mervillä siis vain pari kuukautta. Esimerkiksi THL:n arvion mukaan sairastettu tauti antaa suojan noin puolesta vuodesta vuoteen. 

– Veikkaan, että näin käy tämmöisille ihmisille, jotka imuroivat koronaa.

Karanteenit ovat vaikeita

Mervi on kahdesti rokotettu. Hän oli saamassa kolmatta rokotettaan, mutta sairastui sitten koronan deltavarianttiin. 

Mervi ei pelkää sosiaalisia kontakteja, vaikka hän on sairastunut jo kahdesti. 

– Tämä kierros vastaa nyt pientä flunssaa. Itselläni enemmän nämä karanteenit alkavat painamaan. Kun on suljettuna kotona näin pitkiä aikoja, se on henkisesti raskaampaa kuin tauti, Mervi kertoo. 

Deltan sairastamisen jälkeen Mervi tunsi olonsa rennoksi. Hän tunsi olevansa suojassa. Hän kertoo myös noudattaneensa säännöksiä mielellään, koska hän kuuluu riskiryhmään. 

– Ne eivät ole aiemmin herättäneet ärsytystä. Mutta nyt, kun istuu aika monennetta kertaa karanteenissa, niin tuntuu, että tämä voisi olla viimeinen kerta. 

Taudin aina vain jatkuessa kärsivällisyys alkaa vähentyä. 

– En tietenkään halua, että kukaan saa vakavaa tautia, mutta mitkä tämän tilanteen muut seuraukset ovat? Itsekin sen jo alkaa tuntemaan, kun saa taas sen karanteenipäätöksen, niin miettii että voi nyt s**tana oikeasti. 

Pandemia väsyttää jo

Ensimmäinen positiivinen koronatesti marraskuussa sai Mervissä aikaan syvän järkytyksen. 

– Soitin avopuolisolleni, että "minulla on korona!" Se oli tosi dramaattista. Mietin, keitä kaikkia olin altistanut. Se oli todella ahdistavaa. 

Nyt Mervin kaveripiiristä suurin osa on sairastanut koronan. Kun Mervi sai toisen positiivisen testituloksen, häntä lähinnä nauratti. 

– Tällaista se on. Suolistosairaudet altistavat kaikelle ikävälle. 

Mervin omat ajatukset taudista ovat muuttuneet matkan varrella.

– Huomaa, että oma mieli alkaa väsyä niin paljon. Huomaa sen, että olemme jo kolmannen vuoden alussa. 

Riskiryhmien huomiointi tärkeää 

Mervi toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät ottaa rokotteet.

– Pakko sanoa, että jos minulla ei näitä rokotteita olisi, niin olisin ollut molemmat kerrat paljon huonommassa kunnossa. 

Moni mieltää riskiryhmäksi vain vanhat ja näkyvästi sairaat ihmiset. Mervi on kolmekymppinen, normaalipainoinen nainen. Hän ei näytä riskiryhmäläiseltä. Siksi Mervi toivookin, että ihmiset ymmärtäisivät riskiryhmän merkityksen paremmin.

– Rokote ei toimi, jos sitä ei tarpeeksi moni ota. Ymmärrän kyllä, miksi minä saan taudin. Mutta olen yksi niistä henkilöistä, että jos suurin osa vain ottaisi ne rokotteet, niin minäkin siltä taudilta välttyisin. Pystyn lieventämään tautia omalla kohdallani rokotteilla. 

Riskiryhmäläisenä sosiaalisissa tilanteissa taudilta ei voi kuitenkaan täysin välttyä. Mervi ei aio jättää sosiaalisia kontaktejaan pois. 

– Ei minulla ole pelkoa siitä, että menen jonnekin ja saan koronan. Ennemmin pelkään, että joudun taas tähän fakin karanteeniin. 

– Karanteeni on tehnyt selväksi, ettei tämä ole minkäänlaista elämää vain istua kotona. 

Mervi ei koe olevansa mitenkään erityisen huono-onninen. Suolistosairaudesta kärsivänä hän näkee taudin vähän eri tavalla. 

– Heti kun taas tulee uusi variantti, aion käydä ottamassa rokotteen, jotta minulla olisi mahdollisimman hyvä suoja. Tässä voi alkaa miettimään tätä koronaa variantti kerrallaan omalla kohdalla. 

*Henkilön nimi on muutettu terveystietojen arkaluonteisuuden vuoksi. 

**Juttua päivitetty 19.01.2022. Täsmenntetty tietoa lymfosyyttisestä koliitista. 

Lue myös:

    Uusimmat