3 kysymystä nisuista: Onko pakko voidella aina munalla?

Leivontanurkan Arja on vastannut lukijoiden kysymyksiin tällä kertaa pullasta. Lue, kuinka pullasta saa ihanan ilmavaa, millä pullan voi sutia ja kuinka korvapuustit saa onnistumaan.

1. Miten pullista saisi kevyitä ja ilmavia eikä sellaisia painavia ja tiiviitä, mitä minulla aina tulee?

Pullataikina kannattaa alustaa mahdollisimman vähillä jauhoilla ja mahdollisimman pitkään, jolloin taikinasta ei tule liian tiivis, vaan alustamalla siihen on saatu hyvä sitko. Se pitää taikinan rakenteen hyvänä vähemmälläkin jauhomäärällä. Pullaa tehdessä kohotus on tehtävä kahteen kertaan: taikinana ja pullina. Kohotus on hyvä tehdä lämpimässä paikassa, jotta ne kohoavat kunnolla. Pullia paistettaessa pitää varoa liian pitkää paistumista. Ota pois uunista hieman aiemmin kuin uskoisitkaan niiden olevan kypsiä.

2. Millä muulla kuin kananmunalla voi voidella pullat, että tulee kiva rusketus? En pidä kananmunan mausta pullan päällä?

Voit voidella pullat esimerkiksi maitosokerilla tai maitokahvilla, jossa on sokeria. Nämä ovat vanhan ajan kikkoja, näin äitini on ainakin tehnyt. (Esim. desiin maitoa 1–2 rkl sokeria)

3. Miksi kaupan korvapuustit maistuvat ja tuntuvat "kuivilta" jo tuoreina?

Pullia pitää paistaa mahdollisimman vähän, jotta ne eivät kuivu. Liika paistaminen kuivattaa. Uuneissa on eroja, ja siksi jo lyhyempi kuin suositusaika saattaa riittää, mikäli sinulla on tehokas uuni. Esimerkiksi kiertoilmauunissa paistoaika on lyhyempi. Mikäli pullat ehtivät sulaa ennen paistoa, lyhyempi paistoaika riittää. Toki voit sulattaa ja kohottaa valmiitakin pullia ennen paistoa, mikäli haluat niistä vieläkin mehevämpiä.

Vastaukset: Arja Elina Laine

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja