Kysy kotitalousopettajalta!

Leivontanurkassa kotitalousopettaja Arja Elina Laine vastaa lukijoita askarruttavaan leivontakysymyksiin. 

Aiemmat kysymykset ja vastaukset:

Kysymys: Miten pullista saisi kevyitä ja ilmavia eikä sellaisia painavia ja tiiviitä, mitä minulla aina tulee?

Pullataikina kannattaa alustaa mahdollisimman vähillä jauhoilla ja mahdollisimman pitkään, jolloin taikinasta ei tule liian tiivis, vaan alustamalla siihen on saatu hyvä sitko. Se pitää taikinan rakenteen hyvänä vähemmälläkin jauhomäärällä. Pullaa tehdessä kohotus on tehtävä kahteen kertaan: taikinana ja pullina. Kohotus on hyvä tehdä lämpimässä paikassa, jotta ne kohoavat kunnolla. Pullia paistettaessa pitää varoa liian pitkää paistumista. Ota pois uunista hieman aiemmin kuin uskoisitkaan niiden olevan kypsiä.

Kysymys: Millä muulla kuin kananmunalla voi voidella pullat, että tulee kiva rusketus? En pidä kananmunan mausta pullan päällä?

Voit voidella pullat esimerkiksi maitosokerilla tai maitokahvilla jossa on sokeria. Nämä ovat vanhan ajan kikkoja, näin äitini on ainakin tehnyt. (Esim. desiin maitoa 1-2 rkl sokeria)

Kysymys: Miksi kaupan korvapuustit maistuvat ja tuntuvat "kuivilta" jo tuoreina?

Pullia pitää paistaa mahdollisimman vähän, jotta ne eivät kuivu. Liika paistaminen kuivattaa. Uuneissa on eroja, ja siksi jo lyhyempi kuin suositusaika saattaa riittää, mikäli sinulla on tehokas uuni. Esimerkiksi kiertoilmauunissa paistoaika on lyhyempi. Mikäli pullat ehtivät sulaa ennen paistoa, lyhyempi paistoaika riittää. Toki voit sulattaa ja kohottaa valmiitakin pullia ennen paistoa, mikäli haluat niistä vieläkin mehevämpiä.

Kysymys: Hei! Miten saisin Tiian innostumaan leipomisesta? Olisiko hyvää suklaakakku ohjetta? – Katri

Arja vastaa: No hei! Tässä olisi ihan resepti, Naistenpäivän suklaa-kirsikkakakku. Sitä voit tarjota vaikka ystävänpäivänä.

Kysymys: Hei kaima :) Noista blineistä kysyisin? Mitä jauhoja suosittelisit käytettäväksi taikinaan? Pitääkö taikina turvottaa, kuten lättyjen kanssa tehdään? Kiitos :) –Arja-mummi

Arja vastaa: Hei! Kyllä tattarijauhot ovat mielestäni ne ainoat oikeat jauhot blineihin, mutta toki jauhojen laatu on vähän makuasia. Osa jauhoista voi olla ohra- tai hiivaleipäjauhoakin.

Blinitaikina tehdään hiivalla käyvään taikinaan eli jo hiivankin takia taikina tulee tehdä ajoissa ja siinä samassa se turpoaa. Parhaita tulee kun taikina kylmäjuuri käy yön yli jääkaapissa.

Kysymys: Heippa! Teen kovasti sokeritonta marjakiisseliä ilman mitään lisämakeuttajaa ja olisin kiinnostunut tietämään, onko perunajauho kuinka terveellistä? Kumpi on terveellisempää: perunajauho vai maissitärkkelys? – Kiisseli

Arja vastaa: Molemmat ovat tärkkelystä, mutta suurusteiden määrät kiisselissä ovat niin pieniä, että ei ole oleellista väliä terveydelle kumpaa käyttää. Oleellisempaa on se, paljonko sokeria laittaa! Kannattaa totutella vähempään sokerin määrään ja makuun. 1O kertaa kun tekee vähäsokerisempaa, niin makuaisti alkaa tottua.

Kysymys: Hei, kertoisitko miksi joskus sämpylät laskevat, kun voitelen ne juuri ennen uuniin laittoa? Sitä ennen olen nostattanut taikinan sekä sämpylät ja ne näyttävät todella pulleilta. Uunissakaan ne eivät sitten enää nouse, vaan pysyvät littanina. – Päivi

Arja vastaa: Jos sämpylät ovat todella kuohkeita, ne voivat olla herkkiä voitelulle – varsinkin, jos suti on kankea. Silikoniset sudit ovat ehkä pehmeimpiä. Voitelua ei saa olla myöskään liikaa. Paras tapa välttää kohotettujen sämpylöiden laskeminen on laittaa sämpylät uuniin ilman voitelua ja paista lähes kypsiksi. Voitele ja jatka paistamista, että sämpylät saavat kauniin värin.

Kysymys: Olen tehnyt täytekakkupohjia, ja olen katsonut, että vuoan voi voidella spraylla. Laitetaanko leivinpaperi ensin pohjalle ja sitten vain suihkutetaan? Minä olen aina voilla voidellut ja korppujauholla jauhottanut. Irtoaako kakku hyvin, jos vuoan vain voitelee spraylla? – Tuuli48

Arja vastaa: Kakku tulee kumota muutaman minuutin kuluessa uunista ottamisen jälkeen, eli kuumana, jotta irtoaa! Jäähtyessään voitelurasva jämähtää kiinni vuokaan.

Lue myös:

    Uusimmat