Huippukokki Antti Lukkari, 29, kuoli verenmyrkytykseen: Ylilääkäri avasi MTV:lle taudin vaarat ja oireet – henkeä uhkaavaa tilannetta ei aina tunnisteta

29-vuotias huippukokki Antti Lukkari kuoli verenmyrkytykseen lomamatkallaan Filippiineillä. HUSin infektioylilääkärin Asko Järvisen mukaan tapaus on kuitenkin harvinainen.

Kansankielinen sana verenmyrkytys tarkoittaa sitä, että bakteeri pääsee vereen ja sitä kautta leviämään ja lisääntymään elimistössä. Kyseessä on Järvisen mukaan vaikea yleisinfektio. 

Verenmyrkytyksiä tavataan Suomessa eniten pikkulapsilla sekä ikäihmisillä. Pikkulapsilla myrkytyksen voi aiheuttaa synnytyksen yhteydessä saadut bakteerit tai synnynnäiset epämuodostumat. Ikäihmisillä virtsatieinfektiot ovat yleisin syy verenmyrkytykseen.

Verenmyrkytykset ovat 2000-luvulla Järvisen mukaan jopa kaksinkertaistuneet. Syynä tähän on katetrien käytön lisääntyminen hoidoissa sekä väestön ikääntyminen.

Perusterveellä työikäisellä verenmyrkytyksiä on selvästi vähemmän.

– Työikäisillä verenmyrkytys on harvinaisempi. Pahimmillaan sen voi aiheuttaa pieni haava tai hiertymä, Järvinen sanoo.

– Verenmyrkytyksessä ulkokuori, iho tai limakalvo rikkoutuu ja puolustusjärjestelmä päästää bakteerin elimistöön, hän jatkaa.

Myös suonensisäisten huumeiden käyttö altistaa verenmyrkytykselle.

Aina henkeä uhkaava tilanne

Järvisen mukaan verenmyrkytyksen oireena voidaan pitää sitä, että potilas tuntee olevansa kipeämpi kuin koskaan.

Hoito riippuu siitä, mikä bakteeri on aiheuttanut taudin. Virtsateistä ja suolistobakteereista aiheutuneet verenmyrkytykset voivat oireilla kevyemmin ja vaativat lyhyempää hoitoa.

Nopea hoitoon pääsy on Järvisen mukaan kaikissa tapauksissa erittäin tärkeää.

– Verenmyrkytys on aina henkeä uhkaava tilanne ja yleisesti ottaen hoitoon on aina kiire, Järvinen sanoo.

On myös tärkeää, että potilas osaa itse hakeutua lääkäriin, jossa tilanne pyritään tunnistamaan.

Verenmyrkytystä ei kuitenkaan Järvisen mukaan tunnisteta aina lääkärissäkään.

Verenmyrkytystä voi Järvisen mukaan välttää pitämällä ihon kunnossa. Ikäihmisillä tärkeää on juoda riittävästi. Myös hammashoito on hyvä pitää kunnossa.

Onneton yhteensattuma

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Antti Lukkari menehtyi suolistoperäiseen bakteeriin. Hänen mukaansa kyseiseen bakteeriin menehtyminen on melko harvinaista, mutta itse bakteeri on yleinen.

– Perusterveellä kyseessä on useamman onnettoman yhteensattuman summa, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan alemman hygieniatason maissa verenmyrkytyksen riski voi olla suurempi, mutta se ei ole matkailijan merkittävin riski.


Päivitys kello 18.46: Artikkelista oikaistu kohta, jossa aiemmin sanottiin, että Järvisen tietojen mukaan Antti Lukkari menehtyi suolistoperäiseen bakteeriin. Kohta muutettu muotoon Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Antti Lukkari menehtyi suolistoperäiseen bakteeriin.

Lue myös:

    Uusimmat