21-vuotias nainen astui merisiilin päälle – kotona alkoi painajainen: "Arvostan nyt niitä elämän pienimpiä asioita"

Terve aamu: Antibioottiresistenssi 10:55
Videolla keskustellaan antibioottiresistenssistä.

Brittiläinen Phoebe astui lomalla merisiilin päälle. Siitä seurasi neljän leikkauksen sarja, jolla hänen vasen jalkansa saatiin pelastettua. Aiheesta kertoo muun muassa The Sun -lehti.

21-vuotias brittiläinen Phoebe Robertson oli lomamatkalla Barbadoksella vuonna 2018, kun hän astui merisiilin päälle rannalla ja sai verenmyrkytyksen. Hän melkein menetti vasemman jalkansa sen takia.

Phoebe kertoo The Sun -sivustolle, että astuttuaan otuksen päälle hän huomasi, että hänen jalkansa oli hieman turvonnut. 

– Lopulta en pystynyt enää kävelemään, hän kertoi.

Ensin lääkkeet tepsivät

Phoebe meni käymään lääkärissä, joka määräsi hänelle antibiootteja ja antiseptistä ainetta sisältäviä kertakäyttöpyyheliinoja. Ne auttoivat hetkellisesti, mutta kun Phoebe oli palannut kotiinsa Kentiin, hänen oli todella vaikea olla.

Kämppikset veivät Phoeben päivystyspoliklinikalle. Siellä hoitajat tajusivat, että hänen vasemmassa pohkeessaan oli vakava infektio. Hänellä todettin streptokokki A -bakteeri, joka johti verenmyrkytykseen.

Oireita kuume ja yleiskunnon heikentyminen

Verenmyrkytykseen voi liittyä muun muassa yleiskunnon merkittävä heikentyminen, korkea kuume tai alilämpö, pahoinvointi ja vatsakipu ja tihentynyt hengitys. 

Terveyskirjaston mukaan verenmyrkytys johtuu useimmiten vakavasta haavainfektiosta tai ruususta. Suomessa yli 65-vuotiaat kuuluvat vakavan taudin riskiryhmään. Verenmyrkytyksen saaneista noin 15 prosenttia kuolee.

A-streptokokki on maailmalla melko yleinen. Noin joka kuudes aikuinen Suomessa kantaa bakteeria nielussaan, pikkulapsista noin joka kahdeskymmenes. Hyvällä käsihygienialla voidaan estää tartunnat ihmisestä toiseen. Hoitoon käytetään yleensä penisilliiniä.

Neljä leikkausta pelasti jalan

Phoebe kertoo The Sunille, että hänelle tehtiin neljä leikkausta, jotta infektio saatiin poistettua jalasta. Infektio uusiutui kaksi kertaa. 

Leikkaukset tuottivat toivotun vaikutuksen eikä jalkaa tarvinnut amputoida.

– Minun on pitänyt opetella uudelleen kävelemään ja käyttämään vasenta jalkaani, Phoebe kertoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Sairaus muutti elämänasennetta

Koettelemus on muuttanut Phoeben asennetta elämään. Hän kertoo oppineensa arvostamaan jokaista hetkeä.

– Arvostan nyt niitä elämän pienimpiä asioita. Elämä on lyhyt, joten siitä pitää nauttia.

Lue myös:

    Uusimmat