23.10.2002 Sininen unelma ja lohko-omenat sekä Sinisen hetken suklaamousse

1 tlk ranskankermaa
150 g Fazerin sinistä

1. Vatkaa ranskankermaa sähkövatkaimella.
2. Paloittele suklaa teräskulhoon ja sulata suklaa vesihauteessa. Älä anna veden kiehua, suklaa sulaa alhaisessa lämpötilassa ja varo veden roiskumista suklaan joukkoon. Voit sulattaa suklaan myös mikrossa 500-600 watin teholla. Sulata lyhyissä jaksoissa ja sekoita välillä. Tarkka kokki voi sulattaa suklaan myös paksupohjaisessa pinnoitetussa kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita koko ajan niin suklaa sulaa tasaisesti.
3. Kaada sulanut suklaa nauhana ranskankerman joukkoon ja vatkaa seosta kokoa ajan sähkövatkaimella.
4. Kaada seos kulhoon ja anna jähmettyä muutama tunti. Tarjoa esim. lohko-omenoiden, marjojen tai hedelmäpalojen kera. Voit käyttää tavallista ja kevyempää ranskankermaa.

Lohko-omenat


4 kotimaista omenaa
2 rkl voita tai margariinia
2-3 rkl ruskeaa tai fariinisokeria
tuoretta minttua

1. Lohko omenat ja poista samalla siemenkota.
2. Sulata voi pannussa. Lisää joukkoon omenalohkot, sekoita ja ripottele pinnalle sokeri.
3. Kypsennä omenat välillä ravistellen ja tarjoa kuumina suklaaunelman kanssa.

Sinisen hetken suklaamousse



6 keltuaista
2 rkl sokeria
300 g Fazerin sinistä
3 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä
1. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
2. Sulata suklaa hitaasti vesihauteessta ja vedä vesihaudekattila sivuun odottamaan, ettei suklaa kuumene liiaksi.
3. Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne kasarin pohjalla kuumennettuun vesitilkkaan. Anna jäähtyä hiukan ennen lisäämistä.
4. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.
5. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.
6.Yhdistä kaikki aineet kevyesti sekoitellen: lisää keltuaisvaahtoon sulatettu suklaa, sitten liivateliemitilkka ja lopuksi varovasti nostellen kermavaahto.
7. Hyydytä seos kylmässä mieluiten yön yli.Valitse sellainen kulho, josta pystyt muotoilemaan kuumalla lusikalla munanmuotoisia moussepalloja annoslautasille. Kasta lusikka kiehuvaan veteen ja pyöräytä annospalloja. Yhtä hyvin voit hyydyttää moussen suoraan annoslaseissa, jotka on helppo nostaa tarjolle suoraan jääkaapista.
8. Paras kastike makealle suklaamousselle syntyy, kun hienonnat sauvasekoittimella tai tehosekoittajalla tuoreita tai kotimaisia marjoja. Sitruunamelissan tai mintun oksa marjojen ohella viimeistelee annoksen.

(ohje: Keittiömestari Paul Sundbäck, Amica Juhlat)

Lue myös:

    Uusimmat