18-vuotiaana Rachael alkoi kärsiä omituisista iho-oireista suihkun jälkeen – sai kuulla sairastavansa harvinaista allergiaa: "Toivon, että tähän löytyisi jonain päivänä parannuskeino"

Mitä dermografismi eli piirtopaukamointi on? 0:40
Tiedätkö, mikä on dermografismi? Asia selviää yllä olevalta videolta.

Parikymppisellä naisella on harvinainen allergia nimeltä aquagenic urticaria, kertoo Daily Mail.

23-vuotias yhdysvaltalainen Rachael Fetter kärsii erittäin harvinaisesta allergiasta nimeltä aquagenic urticaria. Se tunnetaan nimellä vesiallergia.

– Ensimmäiset allergiset reaktiot iskivät, kun olin 18-vuotias. Olin käynyt suihkussa ja kuivasin itseäni pyyhkeellä, kun huomasin ihottuman, hän kertoo Daily Mailille.

Rachael oli ensin ajatellut sen johtuvan hänen käyttämästään saippuasta. Niinpä hän vaihtoi toiseen tuotemerkkiin, mutta vaiva ei parantunut. Joka kerta, kun Rachael meni suihkuun, ihottuma puhkesi. Rachaelille oli alkanut kehittyä kivuliasta nokkosihottumaa aina, kun hän pesi käsiään, kävi suihkussa tai kun sadepisarat osuivat hänen iholleen. 

– Kipu paheni kerta kerralta ja lopulta minuun sattui niin paljon, että aloin itkeä. Vasta viime vuoden alussa menin lääkäriin.

Monia lääkärikäyntejä

Rachael kävi yleislääkärillä, ihotautilääkärillä ja allergialääkärillä. Paikalliset lääkärit ottivat hänen ihostaan kaksi koepalaa. Hänen veikattiin kärsivän vesiallergiasta, mutta siitä ei oltu täysin varmoja ja niinpä Rachaelin oireita yritettiin hoitaa. Sitten eräällä klinkalla todettiin, että kyseessä oli nimenomaan aquagenic urticaria. Diagnoosi tehtiin heinäkuussa 2019.

– Olin helpottunut, kun sain vastauksen ja kun tiesin, että en ollut tämän kanssa yksin. Niin harvalla on tämä vaiva, että se voi helposti tuntua hyvin eristävältä.

Vesiallergiassa ihoon tulee ihottumaa nopeasti sen jälkeen, kun iho joutuu kosketuksiin veden kanssa. Veden lämpötilalla ei ole väliä. Yhdysvaltain kansallisen terveysviraston mukaan se iskee yleisimmin naisiin ja alkaa usein murrosiässä. Allergian perimmäistä syytä ei tiedetä. Koska se on harvinainen, ei tietoa sairaudesta juuri ole. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kipulääkettä ja suihkuun vain pikaisesti

Rachael tekee työtä hoitajana eläinklinikalla. Hän joutuu pesemään kätensä työssään useita kertoja päivässä ja sen vuoksi käsiin tulee ihottumaa. Hän on kuullut ihostaan monenlaisia kommentteja asiakkailta.

Oma hiki tekee kipeää. Jos hän käy pitkällä lenkillä koiransa kanssa, hänen käsiinsä ja jalkoihinsa tulee ihottumaa.

– Minun pitää suunnitella etukäteen, miten käyn suihkussa ja minun täytyy ottaa hyvissä ajoin kipulääkkeitä, jotta se toimii.

Rachael käy suihkussa kahdesti viikossa, sillä siitä hänelle puhkeaa kivulias nokkosrokko. Polttava kivun tunne voi kestää jopa päiviä sen jälkeen, kun ihottuma on hävinnyt.

Sen vuoksi hän kertookin käyvänsä suihkussa vain pikaisesti pestäkseen hiukset. Hän on juoksevan veden alla korkeintaan viisi minuuttia kerrallaan. Suihkun jälkeen hän joutuu istumaan hetken, koska jalanpohjiin on tullut ihottumaa.

– Mitä kauemmin iholla on vettä, sitä pahemmaksi ihottuma muuttuu. 

Toivoo, että lääke vielä keksitään

Rachel halusi kertoa tarinansa, jotta ihmiset tulisivat tästä harvinaisesta allergiasta yhä tietoisemmiksi. 

Rachael kertoo saavansa nesteytystä suonensisäisesti, koska hän pystyy juomaan niin vähän vettä.

– Toivon, että tähän löytyisi jonain päivänä parannuskeino. Siihen asti jatkan lääkityksen kanssa ja yritän pitää ihoni kuivana niin hyvin kuin mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat