Voiko eron sairaan ja terveen yskän välillä kuulla? Näin käy, kun ihminen tekee diagnoosin kuulonsa perusteella: "He ovat melko varmoja pystyvänsä siihen"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Vai olisiko yskä sittenkin koronavirusta? Katso videolta listaus tyypillisimmistä oireista.

Epäiletkö ohikulkijan inhottavan kuuloista yskää oireeksi tarttuvasta taudista? Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että diagnoosi kannattaa jättää lääkäreille.

Korona-aikana jokainen ympärillä kuuluva yskäisy voi tuntua vaaranmerkiltä. Aina yskä ei kuitenkaan ole oire virusinfektiosta. Köhiminen saattaa olla seurausta esimerkiksi ruoan tai juoman joutumisesta henkitorveen, kurkun kuivumisesta ja kutiamisesta tai allergiasta.

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan moni olettaa kykenevänsä tunnistamaan yskän syyn pelkästään kuulonsa perusteella. Samainen tutkimus tosin paljastaa, ettei ihminen kykene kuulemaan eroa sairaan ja terveen yskän välillä. Sen sijaan, mitä inhottavammalta yskä ihmisestä kuulostaa, sitä todennäköisemmin hän uskoo yskijän olevan sairas, tutkijat havaitsivat.

– Emme löytäneet todisteita siitä, että kuulijat kykenisivät luotettavasti tunnistamaan yskän tai aivastuksen äänestä tartuntauhan, vaikka he ovat melko varmoja pystyvänsä siihen, tutkimusta kirjoittanut sosiaalipsykologian tohtoriopiskelija Nicholas Michalak sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi arvostetussa Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences -tiedelehdessä.

Pelkkään kuuloon ei voi luottaa

Löydökset perustuvat neljään tutkimukseen, joihin osallistui yli 200 vapaaehtoista. Osallistujille soitettiin YouTubesta kerättyjä lyhyitä ääniraitoja sairaiden ja terveiden ihmisten yskimisestä ja aivastelusta.

Osallistujat arvioivat äänen perusteella, kantaako pärskijä tarttuvaa tautia vai ei. Huolimatta osallistujien kohtalaisesta varmuudesta arviointikykyään kohtaan, veikkaukset osuivat oikeaan keskimäärin vain neljänä kertana kymmenestä. Kuuloaistiin perustuva diagnosointi on siis täysin arpapeliä.

Tutkijat suosittelevat, että seuraavan kerran, kun kuulet jonkun yskäisevän tai niistävän, jätä diagnoosi lääkärille. Jos haluaa leikkiä itse lääkäriä, kannattaa kuulonsa lisäksi ottaa käyttöön näkö- ja hajuaistinsa, sillä näiden kahden on aiemmin havaittu voivan auttaa ihmistä arvioimaan toisen mahdollista infektiota.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat