13-vuotiaan amerikkalaispojan äiti varoittaa lasten koronainfektioon liitetyn taudin oireista: "Se todella pisti silmään"

1:23
Katso videolta, millaisia oireita lasten koronavirusinfektioihin liitetty Kawasakin tauti aiheuttaa.

13-vuotias yhdysvaltalaispoika alkoi oireilla oudosti ennen kuin hänen yleistilansa romahti. Lääkärit epäilevät lapsen sairastuneen koronavirukseen liitettyyn tulehdustautiin.

Kawasakin tautia muistuttava tulehdustauti on iskenyt lapsiin erityisesti maissa, joissa koronavirusta esiintyy runsaasti. Yhdysvalloissa yli sata lasta on sairastunut mysteeritaudiksi nimettyyn oireyhtymään. Yksi heistä on Washingtonin osavaltiossa asuva 13-vuotias Anthony Lawson.

Anthonyn äiti Theresa Lawson kertoo Today-uutissivustolle, että hänen poikansa oireet alkoivat huhtikuun loppupuolella päänsäryllä ja silmien kutinalla. Perhe pisti oireet allergian piikkiin.

Parin päivän kuluttua Anthonyn vointi huononi. Poika menetti ruokahalunsa ja alkoi oksennella. 

– Hän ei pitänyt televisiota päällä pariin päivään. Se todella pisti silmään, Theresa sanoo Todaylle.

Kolme päivää oireiden alkamisen jälkeen Anthonyn reiteen nousi ihottumaa. Muutamassa tunnissa ihottuma levisi pojan rintaan, olkiin ja käsivarsiin, ja sen väri muuttui syvän violetiksi. Anthony hikoili ja oksenteli. Iltaan mennessä hänelle nousi kuumetta. Äiti huomasi lapsensa käsien ja jalkojen olevan kylmät ja kynsien sinertävän. Pojan silmät olivat muuttuneet punaisiksi.

Kun Anthony alkoi oirekirjon päälle kärsiä hengitysvaikeuksista, äiti päätti viedä hänet sairaalaan.

Pojan verestä löytyi koronaviruksen vasta-aineita

Anthony. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Theresa kertoo lääkäreiden diagnosoineen Anthonylle sydämen ja munuaisten vajaatoiminnan. Pojalle tehty koronavirustesti osoittautui negatiiviseksi, mutta hänen verestään havaittiin viruksen vasta-aineita.

Sairaalassa Anthonyn kuume jatkui ja hän alkoi hallusinoida. Lääkärit epäilivät pojan sairastuneen Kawasakin tautia muistuttavaan tulehdustautiin ja antoivat hänelle sen hoitoon käytettyjä vasta-aineita.

Lääke auttoi. Nyt Anthonyn tila on vakaampi. Poika ei enää kärsi kuumeesta ja hän pystyy hengittämään omillaan. Vielä on epäselvää, onko sairastuminen aiheuttanut Anthonylle pitkäaikaisia elinvaurioita. Hänen hoitonsa jatkuu.

Theresa kehottaa vanhempia viemään lapsensa hoitoon mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. 

Tulehdus voi aiheuttaa pahimmillaan sydänkohtauksen

Koronaviruspandemian aikana tavallista useampi lapsi on saanut epätyypillistä Kawasakin tautia muistuttavia oireita. Oirekirjoon on kuulunut muun muassa pitkään jatkuvaa kuumetta, silmien punoitusta, suuoireita, ihottumaa, jalkojen ja käsien turvotusta sekä vatsakipuja.

Lasten tulehdustautia on havaittu Yhdysvalloissa ja Euroopassa alueilla, joissa koronavirusta esiintyy paljon.

Mystinen tulehdustauti voi aiheuttaa vakavimmillaan sydänkohtauksen, minkä vuoksi hoitoon hakeutuminen ajoissa on tärkeää. Hälytyskellojen tulisi soida, jos lapsi kärsii useita päiviä jatkuvasta kuumeesta, jolle ei tunnu löytyvän syytä, tai lapsen yleistila heikkenee nopeasti. 

Lähteet: Today.com, TMJ4.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja