Mainos

160 riskihylkyä Suomen rannikoilla - öljyvuodot uhkaavat

Hylyistä vuotava öljy uhkaa liata Suomen ja Ruotsin rantoja.

Tuoreen ruotsalaisraportin mukaan maan rannikolla makaa noin 300 laivan hylkyä, joista voi vuotaa öljyä tai muita haitallisia aineita mereen. Ruostuvat hylyt ovat ruotsalaisviranomaisten mukaan merkittävä ympäristöriski. Suomessa on sama ongelma.

– Olemme arvioineet, että Suomen rannoilla on noin 160 riskihylkyä, joista uhkaa vuotaa öljyä. Kaiken kaikkiaan meillä on noin tuhat hylkyä ja öljyä saattaa olla ehkä 300-400 hylyssä, laskee ryhmäpäällikkö Jorma Rytkönen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka paljon öljyä hylyissä on. Vuotoriskin suuruuttakin on vaikea arvioida.

– Nämä hylyt ovat sillä lailla ongelmallisia, etteivät ne posahda pohjalla yks kaks vaan ne rupeavat pikkuhiljaa tihkumaan ruosteisten tankkien läpi. Viranomaisille se tuottaa tuskaa, että pitää vuosittain käydä niitä varmistamassa ja katsomassa. Pitkälla aikavälillä ne saastuttavat ympäristöä ja tulevat kalliiksi, toteaa Rytkönen.

Öljyn poisto hylystä kallista puuhaa

Hylyn tyhjentäminen öljystä maksaa aina miljoonia euroja, joten varmuuden vuoksi niitä ei ole varaa ryhtyä tyhjentämään.

– Vaikea sanoa tarkkoja kustannuksia, koska hylyt ovat erilaisia. Kokemukset ovat kuitenkin osoittaneet, että ne ovat aina miljoonaluokan operaatioita. Yhdysvalloissa ja Kanadassa viimevuotiset isommat hylkysaneeraukset ovat maksaneet 50-100 miljoonaa dollaria per keikka, kertoo Rytkönen.

Laskun hylkyjen öljyn tyhjennyksistä maksavat veronmaksajat.
– Kyllä se tällä hetkellä on niin, että jos joudutaan tekemään saneeraustoimenpiteitä, niin veronmaksajien piikkiin se menee. Öljyturmien suhteen on olemassa vakuutukset ja rahoitusjärjestelyt, mutta hylkyjen tapauksessa ei, huomauttaa Rytkönen.

Sodanaikaiset hylyt vuotavat pian

Hylkyjä ruvetaan tyhjentämään vasta, kun niistä arvioidaan olevan selvää uhkaa ympäristölle. Esimerkiksi Estonian ja Park Victoryn hylyt on tyhjennetty öljystä, samoin muutama muu hylky. Sodanaikaiset hylyt alkavat nyt olla niin vanhoja, että niiden vuotoriski kasvaa koko ajan.

– Toisen maailmansodan aikaiset hylyt rupeavat nyt olemaan niin mädässä kunnossa, että on oletettavaa, että niistä rupeaa tihkumaan öljyä pikkuhiljaa, arvelee Rytkönen.

Ruotsi, Viro ja Suomi aikovat nyt lisätä yhteistyötään ja ryhtyä yhdessä arvioimaan hylkyjen aiheuttamia riskejä. Öljyn lisäksi hylyissä voi olla haitallisia kemikaaleja tai muita ympäristölle vaarallisia aineita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.