16-vuotias superlupaus on jo tyrkyllä SM-liigaan – mestariluotsi puhuu poikkeustapauksesta: "Hän on tehnyt isoja asioita"

Jääkiekon SM-liigassa nuoret pelaajat ovat taas tapetilla, kun uusi kausi pyörähtää käyntiin. Yksi äärimmäisen mielenkiintoinen tapaus löytyy viime kauden hopeajoukkueen, suurseura TPS:n riveistä. Vasta 16-vuotias Aron Kiviharju on jo nyt tyrkyllä SM-liigaan.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kanssa MM-kultaa voittanut ja nykyään TPS:ää valmentava Jussi Ahokas on ollut erittäin tyytyväinen siihen, mitä Kiviharju on osoittanut kesän harjoituksissa. Kiviharjun kohdalla kysymykset kääntyvät nyt siihen, pystyykö hän kamppailemaan miehiä vastaan.

Kiviharju tulee kiekkoperheestä, sillä hänen isänsä Jani Kiviharju voitti 1990-luvulla kolme Suomen mestaruutta TPS:n riveissä.

Juttu jatkuu videon alla. 

TPS:n Jussi Ahokas kertoo kehittymisestä valmentajana - ryhmän hitsaaminen isossa osassa 6:22
TPS:n Jussi Ahokas kertoi viime huhtikuussa kehittymisestään valmentajana – ryhmän hitsaaminen isossa osassa.

Piakkoin TPS:n edustusjoukkueen nutussa saatetaan nähdä tuttu sukunimi, kun 16-vuotias puolustajalupaus Aron Kiviharju yrittää murtautua liigamiehistöön.

Kiviharju on harjoitellut kesällä TPS:n ykkösjoukkueen matkassa.  

– On ollut kyllä hienoa nähdä hänen tekemisiään sen pienen pätkän ajan, mitä hän on ollut tuossa mukana. Poika haluaa mennä kovasti eteenpäin. Samaan aikaan meidän pitää muistaa, että hän on syntynyt vuonna 2006. Nyt katsotaan sitä, että mistä oikea paikka hänelle löytyy, TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas sanoo MTV Urheilulle.

Kiviharju nakutti viime kaudella U20-sarjassa (A-juniorit) 35 otteluun tehot 7+23=30. Sen lisäksi hän loisti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, missä hän paukutti kuuteen otteluun tehot 0+6.

Mutta miksi Kiviharju on niin kovan luokan lupaus?

– Ikäisekseen hänen pelikäsityksensä on aivan poikkeuksellisella tasolla. Samoin pelinavaustaidot. Hän on tervepäinen kaveri kaikin puolin. Kirkassilmäinen, treenaa kovaa ja lyö itsensä likoon. Hän on erittäin lahjakas. Noita kavereita on aina kiva seurata, varsinkin kun fakta on se, että hän osaa pelata, sekä Nuoret Leijonat että Pikkuleijonat MM-kultaan urallaan luotsannut Ahokas kehuu.

Kiviharjun iästä kertoo paljon se, että hän on NHL-varauskelpoinen vasta kesällä 2024. 

Ahokkaan mukaan TPS tarkistelee nyt sitä, miten Kiviharju pystyy vastaamaan miesten peleissä eteen tuleviin haasteisiin.

– Mennään sen mukaan, mitä hän ansaitsee. Ei se iästä ole kiinni. Monesti vain unohtuu, että jos hyökkäyspäässä pystyy tekemään hienoja juttuja, niin nyt puhutaan kuitenkin neljän roolin pelistä. Niitä kaikkia rooleja pitää pystyä vetämään. Sitähän tässä katsotaan, että pystyykö hän puolustamaan ja kamppailemaan miesten tasolla, Ahokas avaa.

Kiviharjun kohdalla puhutaan luonnollisista kehitysaskelmista. Nuori puolustaja tarvitsee lisää luistelu- ja kamppailuvoimaa.

– Olen ollut erittäin tyytyväinen häneen. Hän on tehnyt isoja asioita, mutta vielä on paljon töitä edessä, Ahokas summaa.

Lue myös:

    Uusimmat