Liigasyksyn 17-vuotiaan sensaation piti vain tavoitella pelipaikkaa – tehotykin otteissa yllättävä piirre: "Se tulee minulla ihan luonnepuolelta"

2:04
Tulosruudun juttu Joakim Kemellistä. Kiekkosyksyn sensaatio kertoo loistavan laukauksensa taustoista ja kertoo ketä NHL-legendaa hän pitää esikuvanaan.  

Näyttävän läpimurron jääkiekon SM-liigassa tehnyt 17-vuotias Joakim Kemell tiesi vahvan kamppailupelaamisensa riittäneen hyvin tähän asti kaikissa paikoissa, mutta sen riittäminen hyvin myös miesten Liigassa yllätti hiukan kiekkotaiturin itsensäkin.

Pääkuvan videolla Tulosruudun juttu Joakim Kemellistä. Kiekkosyksyn sensaatio kertoo loistavan laukauksensa taustoista ja kertoo ketä NHL-legendaa hän pitää esikuvanaan.  

Edelleen B-juniori-ikäinen Kemell paukutti viime kaudella A-nuorten SM-liigassa 22 maalia ja pääsi loppukaudesta mukaan myös JYPin miesten Liiga-ryhmään.

Muutaman viikon visiitti toi maalin heti ensimmäisessä miesten pelissä. Tällä kaudella Kemell pääsi aloittamaan kauden edustusjoukkueessa, eikä päävalmentaja Jukka Ahvenjärven ole tarvinnut katua päätöstään. Palokan Kiekon kasvatti laukoi jo syyskuussa peräti kuusi liigamaalia.

Juttu jatkuu videon alla. 

1:10
Joakim Kemell oli tulikuumassa vireessä jo syyskuussa. 17-vuotias laukoi kahdeksassa ottelussa peräti kuusi maalia – tässä niistä muutamia.

Alkukauden 12 ottelun jälkeen Kemellin tehosarake näyttää lukemia 9+5=14. Se oikeuttaa sarjan maali- ja pistepörssin kärkipaikkaan.  

Koronaviruksen sotkemalla kaudella 2020–2021 A-nuoret pidettiin pitkälti erillään miesten joukkueista, mutta tämä ei Kemellin mukaan hänen kehitystään ole haitannut millään tavalla. Kehitystä tapahtui joka osa-alueella.

– Ehkä pieni yllätys on tehojen puolesta tullut, että miten on alkanut napsua, mutta kyllä minä kovalla itseluottamuksella lähdin kauteen. Kovan työn kautta on tehojakin alkanut tulla, Kemell kertoo MTV Urheilulle.

Yksi merkillepantava asia Kemellin pelaamisessa on hänen kypsyytensä fyysiseen peliin. Massaa 180-senttisellä laitahyökkääjällä on Liigan virallisen punnituslukeman mukaan vain 75 kiloa, mutta nuorukainen tuntuu rakastavan vääntötilanteita, joissa hän pystyy laittamaan jo isot miehetkin koville.

– Yllättävän hyvin on riittänyt, mutta vielä pitäisi saada enemmän massaa ja voimaa. On siellä sellaisiakin ukkoja, joille ei ole ihan vielä pärjännyt. Mutta lähtökohtaisesti on ollut ihan hyvä alku, Kemell hymyilee.

Fyysinen peluri

Fyysisyys tulee Kemellin mukaan hänen peliinsä ennen kaikkea oikean asenteen kautta. Hän kertoo olleensa kaikissa junioriportaissa muita ikätovereitaan valmiimpi kovaan kamppailupelaamiseen.

– Sanoisin, että se tulee minulla ihan luonnepuolelta. Kun on ollut aina vähän fyysisempi, ja kun on luonteenkin puolelta tullut sellaista, että haluaa pelata kovaa ja haluaa näyttää. Haluan taklata ja ottaa taklauksia vastaan.

Ei sovi silti unohtaa, että kyseessä on ikäluokassaan poikkeuksellisen lahjakas maalintekijä. Vastaavaa pakettia ei suomalaisesta juniorituotannosta tule kovinkaan usein vastaan.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen näkee Kemellin kaipaavan vielä vahvistusta kiekottomana pelaajana puolustamiseen, mutta tämäkin ominaisuus kohenee ennen pitkään, kun runko vahvistuu. Sihvonen näkee Kemellin olevan pelaajatyyppinä varsin epäjyppiläinen.

– Yleensä JYPin koulukunta ei ole tuottanut pelureita. On ehkä joitakin, muttei yleisesti.

– Hänellä on maaginen laukaus, mutta hän ei ole maalinteon varassa, vaan pystyy syöttämään ja sijoittumaan. Ei voi kuin ihailla, kun suomalainen lätkäjärjestelmä tuottaa tällaisia pelaajia, Sihvonen hämmästelee.

Brad Lambert kirittää eteenpäin

Palokan ulkojäillä kiekkotaituriksi kasvaneesta Kemellistä on tullut nopeasti SM-liigan selvästi nuorimmalla materiaalilla pelaavan JYPin uusi tähti, josta puhutaan jo kaukana Jyväskylän kiekkopiirien ulkopuolellakin.

Samalla hän on ohittanut huomiossa toisen paikkakunnan teinisensaation, niin ikään ensi kesänä NHL-varausikään tulevan Brad Lambertin. Pelaajat ovat keskenään hyviä kavereita, ja kisailu tapahtuu lähinnä kummankin halusta mennä eteenpäin kiekkoilijoina.

Alkukausi on silti ollut kaksikolla täysin erilainen. Lambert on toistaiseksi kerännyt yhdeksässä ottelussa vain yhden syöttöpisteen. 

– Lambert on jäänyt vähän kiinni puolustuspelaamisesta, ja se on stressannut hyökkäyspelaamista, mutta Kemellin ei tarvitse stressata, vaan kaikki tapahtuu niin luonnostaan, Sihvonen vertaa.

JYP sekavassa tilassa liigadebyytin aikaan

Viime vuonna valmennuskaksikkonsa Pekka Tirkkosen ja Ari Santasen lähes koko kaudeksi lomauttanut JYP oli kaikkiaan varsin sekavassa tilassa. Kevään päätteeksi seuran kokeneesta kaartista Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen suuntasivat Jukureihin ja Ossi Louhivaara lopetti. Miska Siikonen lähti Ruotsiin ja maalitykki Robert Rooba KHL:ään.

Tähän kauteen JYP lähti harvinaisen kokemattomalla ryhmällä. Kemell ei ainakaan myönnä kaivanneensa koppiin isompia esikuvia.

– Se on ollut itse asiassa aika hyväkin juttu. Nuori kavereita, ja kaikilla halua näyttää, että he pystyvät pelaamaan ja ottamaan paikan. On ollut kova kilpailu ja sitä kautta vaatimustaso on ollut paljon kovempi kuin esimerkiksi viime kauden lopussa, jolloin itse olin mukana, Kemell vertaa.

– Silloin kyllä täällä oli vähän paletti sekaisin, mutta tämä kausi on lähtenyt hyvin, ja joka treeneissä on ollut hyvä taistelu pelipaikoista.

– Kopin puolella voisi vähän enemmän olla puhetta ja sellaista johtajuutta, mutta kyllä meillä nytkin on vanhempia pelaajia, jotka ottavat hyvin joukkuetta haltuun, uskaltavat avata suuta ja antaa neuvoja varsinkin meille nuoremmille. Se on mielestäni tärkeää meille, Kemell toteaa.

Milloin tulee notkahdus?

Vielä juniori-ikäisten pelaajien läpimurto SM-liigatasolle tapahtuu harvoin ilman notkahduksia. Sellainen on todennäköisesti Kemellilläkin edessä. Kauteen lähdettäessä tavoitteena oli kuitenkin vain paikan varmistaminen JYPin kokoonpanossa.

– Alkukaudella kävi Jukka Ahvenjärven ja kakkoskoutsin kanssa läpi näitä juttuja, että mitä pitää olla, että pystyy pelaamaan Liigassa. Nyt on hyvin lähtenyt, ja saatu se paikka. Yritetään pitää se loppukauden, Kemell toteaa.

Sihvonenkaan ei halua ladata liikaa odotuksia vasta runkosarjan päättymisen jälkeen 18 vuotta täyttävälle pelurille.

– En edes odota, että se jatkuu, Sihvonen sanoo Kemellin pistetahdista.

– Niin käy usein nuorelle pelaajalle. Kysymys on siitä, miten sitä käsitellään, kun niin käy. Jos hän saa pelata ja mahtuu JYPin kokoonpanoon 50 ottelussa, niin se on jo hyvä. Kun se notkahdus tulee, hän ei kuitenkaan putoaisi pitkäksi aikaa ulos.

– Se ainakin minulle riittää, hienot merkit on ilmassa, Sihvonen kommentoi.

0:26
C Moren asiantuntija Sami Kapanen nosti Joakim Kemellin maalitehtailun liigaviikon tähtihetkeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja