15.5. Puutarha ja lämpö

Pihasaunan edessä oleva vilvoittelupaikka uudistetaan. Sen ympärille rakennetaan pergola, reunoille istutetaan aidanne ja köynnöksiä ja yhteen nurkkaan tehdään pieni, sievä istutusalue. Vilpolan lattia tehdään liuskekivestä, joiden väleihin istutetaan rakennuksen takaa löytyvää sammalta. Kiveys tehdään siten, että pergolaan päästään heti saunan oven vierestä ja sitä jatketaan polkuna talon suuntaan. Kivipolun tuntumaan istutetaan pariin kohtaan perennoja.

Alueen reunalle oli siirretty edellisenä syksynä pari viinirypälepensasta, jotka olivat viihtyneet aikaisemmassa paikassaan seitsemän vuoden ajan ja tehneet rypäleitäkin. Rypäleiden versot todettiin elinvoimaisiksi ja ne päätettiin siirtää, koska tulevan pergolan seinustalle ne eivät sopineet. Pysyvämpi paikka löytyi tontilta, aurinkoiselta ja lämpimältä seinustalta. Viinirypäle on Suomessa talvenarka, joten sen tulevaisuuteen on syytä suhtautua hillityin odotuksin.

Kun perennoja siirretään, juurien mukaan on saatava mahdollisimman suuri multapaakku. Mikäli kasvi tarvitsee jakamista, se tehdään siirron yhteydessä. Uudelle paikalle istutetun kasvin kasvualusta pidetään kosteana kunnes se on juurtunut.

Istutusalueelta poistettiin rikkakasvit ja vanha kasvusto. Kasvualustaa parannettiin uudella mullalla ja kompostilla. Kasvivalikoima sopii lämpimään ja valoisaan paikkaan:

Taikinamarja - Ribes alpinum
Tässä moneen paikkaan erinomaisesti soveltuvasta kasvista tehtiin aidanne pergolan ympärille. Taikinamarja viihtyy monenlaisilla paikoilla auringosta varjoon. Sillä on tiheä, terve ja aikaisin vihertyvä lehdistö. Pensas sietää voimakasta leikkausta ja kestää hyvin lumen painoa ja tuulta. Täällä se tullaan pitämään muotoon leikattuna; leikkaamattomana siitä tulisi metrin tai puolentoista korkuinen. Menestymisvyöhyke I-VII.

Leikattavaa pensasaitaa varten kaivetaan istutusoja, johon haaroittuneet aitataimet istutetaan 40 cm välein. Pitkää ojaa kaivettaessa voi käyttää apuna istutusnarua, jonka avulla taimet saadaan suoraan ojennukseen. Tällä kertaa oja oli niin lyhyt, ettei narua katsottu tarpeelliseksi.

Piiskataimet ovat halvempia, mutta niitä tarvitaan enemmän: 4 kpl metrille. Ne voi istuttaa vain keväällä, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla. Ennen istutusta taimia on liotettava vedessä muutama tunti.

Tuoksuköynnöskuusama - Lonicera caprifolium
Näitä istutetaan pergolan pystytolppien ympärille. Tällä auringossa tai osittain varjossa kasvavalla köynnöksellä on kesäkuussa loistavat, hyvin miellyttävältä tuoksuvat kukat. Se viihtyy ravinteikkaassa ja kalkitussa kasvupaikalla. Menestymisvyöhyke I-III, korkeus 2-3 m.

Tuoksuköynnöskuusamat istutetaan entiseen syvyyteensä ja taimet suunnataan viistosti tolppia kohden. Versot tarvitsevat kiipeilyn alkumetreillä narun avukseen. Kasvuun päästyään tuoksuköynnöskuusama tekee kesän aikana useiden kymmenien senttien kasvun. Hoidoksi riittävät kasvuston harvennus tarvittaessa sekä kevät- ja syyslannoitukset.

Jättipoimulehti - Alchemilla mollis
Poimunlehti kukkii keltaisin kukin heinä-elokuussa. Se on kasvupaikan ja -alustan suhteen vaatimaton perenna, joka viihtyy niin auringossa kuin varjossa. Lehtimuodot ovat hyvin kauniit.

Tarhakurjenpolvi - Geranium x magnificum
Sinivioletit kukat kukkivat kesäkuusta elokuulle. Viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisassa ja lämpimässä paikassa.

Maariankello - Campanula medium
Kaksivuotista maariankelloa voidaan kasvattaa kukkaryhmissä perennojen tapaan. Se kukkii kesä-heinäkuussa suurin valkoisin, sinisin tai vaaleanpunaisin kukin. Ensimmäisenä vuonna maariankello kasvattaa lehtiruusukkeen ja kukkii toisena kesänä korkeiden ja lehtevien varsien latvoissa. Paras kasvualusta on hiekansekainen, ravinteikas multamaa.

Kustannukset:
Vilpola: Kasvit 150 €

(Pioni 15.5.2007)

Lue myös:

    Uusimmat