13-vuotiasta rangaistiin, koska hän oli pois koulusta kuukautiskipujen takia – isä nousi barrikadeille: "Asioiden täytyy muuttua"

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? Videolla gynekologi Sanna Hänninen kertoo premenstruaalisyndrooman tyypillisimmistä oireista.

13-vuotiasta Izzya rangaistiin kuukautiskivuista poissaolomerkinnällä. 37-vuotias britti-isä kyllästyi ja julkaisi vetoomuksen.

Britti-isän 13-vuotias tytär sai huomautuksen oltuaan kuukautiskipujen vuoksi pois koulusta, kertoo Cornwall LiveMarcus Alleyne johtaa nyt kampanjaa, jolla hän haluaa saada kuukautiskivuista hyväksyttävän syyn koulupoissaololle.

13-vuotias Izzyoli valvonut koko yön ja ollut todella kipeä kuukautisten vuoksi. Vanhemmat päättivät, ettei tyttöä lähetetä kouluun, ja Marcus ilmoitti asiasta koululle. 

Kuukautiset ja kivut liitetään usein yhteen. Hyvin kivuliaat kuukautiset eivät kuitenkaan ole normaali asia.

Koulu vaati selitystä – ja lätkäisi huomautuksen

Marcuksen mukaan koulu kuitenkin halusi tietää syyn poissaololle. Marcus selitti tilanteen rehellisesti – ja sai käsittämättömän vastauksen.

Marcus järkyttyi koulun ajatusmallista. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

– Koulun vastaus oli, että tästä merkataan luvaton poissaolo, mies kuvasi Sky Newsille.

Mies oli tapauksesta järkyttynyt.

– Jos Izzyllä olisi migreeni, tätä keskustelua ei käytäisi, Marcus uskoo.

– [Minun ja vaimoni] näkemys on, että jos tämä olisi mikä tahansa muu krooninen tai toistuva tila, sitä pidettäisiin sairautena, ei luvattomana poissaolona.

Julkaisi vetoomuksen, josta tuli supersuosittu

Marcus otti yhteyttä kouluun, mutta toistaiseksi mitään ei ole tehty. Mies myös julkaisi nettivetoomuksen, jossa vaaditaan dysmenorreaa eli kuukautiskipuja hyväksytyksi poissaolosyyksi. Moni oli samaa mieltä, sillä anomus on kerännyt jo yli 35 000 allekirjoitusta.

– Uskon, että osaa ihmisistä rohkaissut erityisesti se, että isänä puolustan nuoria naisia, mutta se johtuu mielestäni vain siitä, mitä meille on syötetty: että tämä olisi "naisten ongelma", mutta ei se ole. Se on sosiaalinen ongelma, Marcus kuvaili.

Katso myös: Oletko jo kuullut "menkkapikkareista"? Testasimme ilmiöksi nousseet kuukautishousut. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tältä ilmiöksi nousseet"menkkapikkarit"näyttävät! 2:01
Näin testaajat kommentoivat pikkareita.

"Yhteiskunta kertoo nuorille, että kuukautiset täytyy vain kestää"

Miehen mukaan koulujen säännökset eivät palvele nuoria parhaalla mahdollisella tavalla. Marcus ihemtteleekin, miksi kuukautiset ovat edelleen vuonna 2021 "häpeällinen salaisuus", jonka aiheuttamaa kipua vähätellään.

– Yhteiskunta kertoo nuorille, että kuukautiset täytyy vain kestää ja jatkaa elämää, ja toki osittain se onkin totta. Mutta ei tässä puhuta pienestä särystä ja kolotuksesta, vaan kivusta, jonka ansiosta ihminen taipuu kaksinkerroin.

– Asioiden täytyy muuttua, eikä vain kouluissa.

Katso myös: Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa oikein auki – kaksi näppärää tapaa:

Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki 1:21

Lue myös:

    Uusimmat