Kuukautiset pilaavat naisilta yhdeksän päivää joka vuosi: "He uskovat, että kipua täytyy vain sietää'"

1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti

Kuukautiset aiheuttavat muun muassa kipuja, mielialanvaihteluja ja runsasta kuukautisvuotoa, jotka pilaavat naisilta monta päivää vuodessa.

Kuukautisiin liittyvät oireet pilaavat yli viikon tuottavuuden joka vuosi. Tähän tulokseen tuli tutkimus, joka seurasi yli 32 000 hollantilaisnaista vuonna 2017.

Tutkijat havainnoivat kuukautisten aiheuttamiin oireisiin liittyviä työ- ja koulupoissaoloja sekä oireiden aikana tapahtunutta työtä tai opiskelua 15–45-vuotiaiden naisten keskuudessa. Kuukautiset aiheuttivat esimerkiksi kipuja, mielialanvaihteluja ja runsasta kuukautisvuotoa, kertoo Science Alert.

Oireet pilasivat yhdeksän päivää vuodessa

Naisista vain 14 prosenttia oli ottanut vapaata kuukautisoireiden vuoksi. 80 prosenttia oli jatkanut työtä tai opiskeluja, vaikka tunsi olonsa huonoksi.

Oireiden vuoksi naisten tuottavuus laski. Yhteensä kivut ja muut oireet pilasivat noin yhdeksän päivää vuodessa.

Moni uskoo, että kuukautiskipua täytyy "vain sietää"

Science Alertin oma selvitys aiheesta tuli samantapaiseen tulokseen: sivusto analysoi 37 tutkimusta aiheesta ja havaitsi, että yksi viidestä naisesta oli jäänyt pois koulusta tai yliopiston luennolta kuukautiskivun vuoksi.

Kaksi viidestä sanoi, että kipu vaikeutti keskittymistä ja suoriutumista tunnilla. Kuukautisten vuoksi naiset jättivät väliin myös sosiaalisia tilanteita ja urheiluaktiviteetteja.

– Monet naiset pitävät kuukautiskipua ja muita oireita "normaaleina". He eivät aina tunnista, että heidän kipunsa voi olla terveysongelma, ja uskovat usein, että kipua täytyy "vain sietää". Tämän vuoksi suuri osa nuorista naisista hoitaa kipuaan itse sen sijaan, että etsisi lääkärin apua, Science Alert kirjoittaa.

Kolmannessa selvityksessä naisista 85 prosenttia kärsi kuukautisten aikana kivuista, 80 prosenttia psykologisista oireista, kuten mielialan muutoksista, ja 70 prosenttia koki väsymystä ja uupumusta.

"Elintärkeää on lisätä nuorten naisten ymmärrystä"

Vaikka lievä kipu voikin olla tavanomainen osa kuukautisia, aiheesta tulisi keskustella lääkärin kanssa, mikäli normaali elämä ja aktiviteetit häiriintyvät kuukautisoireiden vuoksi.

Vaikka kivun taustalla ei aina olisikaan sairautta tai muuta häiriötä, kivun hallintaan on mahdollista saada apua.

– Vaikka oireiden hallinta on tärkeää, elintärkeää on lisätä nuorten naisten ymmärrystä kuukautisista. Kuukautiskoulutuksen parantaminen voi auttaa naisia tekemään parempia valintoja itsensä hoitamisen suhteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja