Nainen, sinullakin on metrorragia – tunnetko nämä kuukautissanat?

Kuukautisilla on monta lempinimeä, mutta tiedätkö, mitä nämä vaikeat termit tarkoittavat?

Premenstruaalioireyhtymä

Premenstruaalioireyhtymän tutumpi nimi on PMS. Se tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä oireita, joista jenkkileffoissa ja kirjallisuudessa usein vitsaillaan. Ennen kuukautisiaan nainen voi olla itkuherkkä, masentunut ja surumielinen. Rinnat muuttuvat aroiksi ja turpoavat, lisäksi voi esiintyä esimerkiksi päänsärkyä. Oireiden tarkka syy on tuntematon!

Menorragia

Menorragia tarkoittaa runsaita kuukautisia. Jatkuvasti runsaista vuodoista kärsii jopa 15 prosenttia suomalaisista. Runsaissa kuukautisissa vuotoa on enemmän kuin  80 millilitraa, siis 0.8 desilitraa. Vuodon määrää ei kuitenkaan oikeastaan mitata: diagnoosi perustuu naisen kertomukseen ja oireen haittaavuuteen. Vuodon runsauteen ei voi vaikuttaa itse.

Näin kuukautisia nimitellään

 • Puolukkaviikot
 • Naisten vaivat
 • "Ne"
 • Japaninlippupäivät
 • Puna-armeijan kuoro laulaa
 • Puna-armeijan hyökkäys
 • Hilloviikot
 • Naisten päivät
 • "Se" aika kuukaudesta
 • Mensut
 • Moonikset
 • Amerikassa käytössä on termi Aunt Flo is coming to town, suomeksi siis Täti Vuoto saapuu kaupunkiin.

Dysmenorrea

Kivuliaita kuukautisia kutsutaan dysmenorreaksi. Kuukautiset voivat olla kivuliaat heti alkamisestaan saakka tai muuttua kivuliaiksi myöhemmin. Jos kipuilu alkaa myöhemmin, on tavallista, että se käynnistyy naisen lähestyessä 30. ikävuottaan. Lähes kaikilla naisilla on lieviä kuukautiskipuja joskus, mutta 5-15 prosenttia naisista kärsii voimakkaista kivuista.

Oligomenorrea

Oligomenorrea merkitsee harvoja kuukautisia. Oligomenorreassa kuukautiskierron pituus vaihtelee viiden viikon ja usean kuukauden välillä. Vertailun vuoksi: niin sanottu tavanomainen kierto kestää 28 vuorokautta. Jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois, kannattaa mennä lääkäriin.

Polymenorrea

Tiuhat kuukautiset eli polymenorrea tarkoittaa, että kuukautiskierron pituus on alle 23 vuorokautta. Polymenorreassa kierto on jatkuvasti lyhyt: ei siis riitä, että kierto jää lyhyeksi kerran tai kaksi.

Metrorragia

Metrorragia tarkoittaa kuukautisten välissä esiintyvää välivuotoa. Se on määrältään ja kestoltaan epäsäännöllistä.

Valkovuoto

Valkovuoto esiintyy usein jo ennen kuin kuukautiset alkavat. Valkovuoto on nimensä mukaisesti vaaleaa nestettä. Sitä erittyy limakalvoilta.

Kuukautiskierto

Kuukautiskierto on jakso, jonka aikana naisen kuukautiset tulevat kerran. Kierto alkaa, kun kuukautiset alkavat, ja päättyy seuraavien kuukautisten alkamiseen.

Menarche

Sana menarche merkitsee ensimmäisiä kuukautisia. Sana muodostuu Kreikan sanoista men, kuukausi, sekä arkhe, alku.

Menstruaatio

Sana menstruaatio, hienompi termi kuukautisille, tulee vanhasta englanninkielestä. Se merkitsee kuukauden verta. Latinaksi menses tarkoittaa kuukautta.

Tamponi

Tamponin tuntee jokainen, mutta mistä sen nimi tulee? Ranskasta! Tamponin nimi merkitsee vanhahtavalla ranskan kielellä "kangaspalaa, jolla reikä tukitaan".

Kansainvälistä kuukautispäivää, Menstrual Hygiene Daytä, vietetään 28.5.


Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja