Mainos

"13-vuotias ei kuulu kaljapullon kanssa katukuvaan"

Koulujen alkua juhlitaan myös tänä viikonloppuna ympäri Suomea. MTV3:n lukijoiden mukaan juhliminen ei valitettavasti kuitenkaan pysy aina hanskassa.

Yli 73 prosenttia MTV3 Uutisten nettikysymykseen vastanneista on nimittäin sitä mieltä, että nuoret eivät osaa juhlia asiallisesti.

– Uskon että rajat ovat löystyneet. On pelottavaa, että liian nuoret ovat kaupungilla umpihumalassa, Nuorten yleistäminen tietysti väärin, sillä usein 16–17 -vuotiailta hauskanpito onnistuu järjellä, mutta 13-vuotias ei kuulu kaljapullon kanssa katukuvaan!

Rajansa juhlimisellakin

Vaikka tilastojen mukaan nuorten humalajuominen on vähentynyt viime vuosina, huolestuttaa näiden alkoholinkäyttö silti MTV3:n lukijoita.

Moni muistutti, että on vanhempien vastuulla huolehtia siitä, miten oma jälkikasvu käyttäytyy.

– Meno on vain pahentunut viime vuosina, eikä juhlinta enää rajoitu ainoastaan viikonloppuihin. Tuntuu, että suurin osa vanhemmista sallii normitapana nuorten ylettömän juomisen, häiriökäyttäytymisen, roskaamisen, ynnä muun. Hauskanpidossa ei ole mitään tuomittavaa, mutta nyt on homma lähtenyt lapasesta.

Osa tosin totesi, että nuori saa viinaa helposti, vaikka omat vanhemmat eivät sitä tälle hankkisi.

– Omat aikuiset lapseni ja heidän kaverinsa ovat sen aikoinaan moneen kertaan todistaneet. Vaikka vanhemmat eivät nuorille alkoholia hanki, niin aina löytyy ajattelemattomia, jotka sen tekevät. Joukossa tyhmyys tiivistyy ja siihen kun lisää alkoholin, niin paketti onkin valmis

Jotkut katsoivat koulun alkamiset ja päättymisen vain tarjoavan turhan tekosyyn viinankäyttöön.

– Mitä ihmeen järkeä on juhlia koulujen alkamista ja loppumista. Nuoret ja lapset saavat vain aiheen vetää kännit. Kesälomakin on aivan liian pitkä, yksi kuukausi riittäisi niin kuin muillekin eurooppalaisille.

– Ehkä seuraava askel on tuo Lontoon riehumistyyli, missä tuhotaan kaikki tielle tuleva. Toki osa nuorista on ihan asiallisia, mutta sitä ryhmää ei oikein huomaa

"Nelikymppiset juhlijat ne vasta kamalia on"

Niitäkin kuitenkin yhä löytyi, jotka katsoivat, että nuorten juhlimisessa ei ole mitään vikaa.

Noin 27 prosenttia vastaajista näki, että suurin osa nuorista juhlii rauhallisesti.

– Muistelenpa vaan omia teinivuosia. Kilteimmästä päästä olin, mutta eiköhän se nuorten touhu ole edelleen samanlaista. Osa osaa olla fiksusti, toiset taas ei. Eivätkä edes halua, eräskin vastaaja toteaa.

Osa totesi, että parantamisen varaa käytöstavoissa on myös vanhemmilla juhlijoilla.

– Kaikki eivät osaa juhlia on ikä sitten mikä tahansa. Ylilyöntejä löytyy niin seitsemänkymppisistä kuin nelikymppisistäkin. Ne vasta kamalia on.

– Nuoret käyttäytyvät hyvin, kun juhlivat kesäloman päätöstä. Ei ole ollut mitään ongelmia, nuoret ovat kivoja, reippaita ja iloisia ihmisiä. Samaa ei voi sanoa noista vanhemmista mieshenkilöistä. Kulkevat kadulla ja siinä vaan ottavat housut alas ja alkavat kuseksimaan keskellä kirkasta päivää.

Nuoret ovat nuoria, nyt ja ennen

Varsinkin vanhempien joukosta löytyi ymmärtäjiä nuorten käytökselle. Moni muistutti, että nuoret ovat olleet samanlaisia ennenkin.

– Nuoret ovat ihania ja osaavat käyttäytyä. Moni vanhempi ihminen on niin tympääntynyt omaan elämäänsä, että syyttää siitä nuoria. Niinhän se oli silloin, kun me 60-vuotiaat oltiin nuoria, meitäkin syyteltiin. Nuoret ovat nuoria. Antaa heidän pitää hauskaa, jotta on mitä vanhana muistella. Poliisit vain partioon jotta nuoret välttyvät pahoilta asioita ja että on turvallista, Heikki toteaa.

Samaa mieltä oli myös kuusikymppinen Gunilla.

– Nuoret juhlivat ihan samalla tapaa kuin itsekin juhlin nuorena, ja moni muu silloin. Kuunneltiin musaa, joku soitti kitaraa, laulettiin, juotiin viiniä tai kaljaa. Löydettiin tyttökaveri tai poikakaveri. Ja taisipa pullot ja roskat silloinkin jäädä puistoon. Miksi rakentaa puistoja, jos niitä ei saa käyttää?

MTV3 Uutisten nettikysymykseen tuli yli 2300 vastausta. Katso äänestyksen koko tulos ja lue perusteluita täältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.