101-vuotias sotaveteraani Eero Blåfield on elänyt kaikkien Suomen 12 presidentin aikana – yhdelle erityiskiitos: "Hän pelasti Suomen"

Eero, 101, on elänyt 12 presidentin aikana – tämä oli miehen mukaan paras:"Pelasti Suomen" 3:25
101-vuotias Eero Blåfield kertoo videollla, kuka Suomen 12 presidentistä on hänen mielestään paras ja miksi.

101-vuotias sotaveteraani Eero Blåfield on elänyt Suomen kaikkien 12 presidentin aikana ja taistellut kolmessa sodassa. Yksi presidenteistä saa erityistä kiitosta.

Eero Blåfield oli vasta alle viisivuotias, kun Suomen ensimmäisenä presidenttinä toimi vielä Kaarlo Juho Ståhlberg. Blåfield kuitenkin muistaa, että Ståhlbergin aikaa pidettiin ristiriitaisena.

Tuolloin elettiin vuonna 1918 käydyn sisällissodan jälkeistä aikaa. Sodassa vastakkain olivat Senaatin asevoimina toimineet "valkoiset" ja kansanvaltuuskunnan joukkoina toimineet "punaiset".

Virallinen Suomi eli valkoiset voittivat sodan. Molemmat osapuolet syyllistyivät sodassa raakuuksiin, ja sodan uhreiksi joutui noin 38 000 ihmistä.

– Poliittiset mielipiteet olivat hyvin jyrkkiä. Mutta olen käsittänyt niin, että Ståhlberg oli varsin etevä presidentti, varsinkin lainsäädännön puolella. Varmasti hän täytti paikkansa, Blåfield sanoo.

Yksi presidenteistä "pelasti Suomen"

Pehr Evind Svinhufvud toimi Suomen kolmantena presidenttinä vuosina 1931–1937. Blåfield muistaa hänet "vankkana isänmaan ystävänä".

– Hän tukahdutti Lapualta lähteneen kapinaliikkeen ja toimi kyllä muutoinkin ansiokkaana presidenttinä.

Lapuanliike oli radikaali kansanliike, jonka tavoitteena oli kitkeä Suomi kommunismista. Liike painosti poliittisia päättäjiä väkivallalla ja poliittisella terrorilla. Liike lakkautettiin ja kiellettiin toukokuussa 1932. 

Kaikkien aikojen parhaimmaksi presidentiksi Blåfield nimeää Suomen viidennen presidentin, Risto Heikki Rydin. Ryti toimi presidenttinä vuosina 1940–1944, talvisodan aikana pääministerinä ja syksystä 1940 lähtien presidenttinä.

– Katson, että hän pelasti Suomen Venäjän vallasta, Blåfield kertoo.

"Minulla on harras toive" – katso artikkelin alussa olevalta videolta, mitä mieltä Blåfield on nykyisestä presidenttiparista, ja mitä hän ajattelee sodista.

Lue myös:

    Uusimmat