Eero, 101, on kolmen sodan veteraani – nämä asiat ovat auttaneet pitkään ikään

101-vuotiaalle Eero Blåfieldille tärkeintä on edelleen pysyä liikkeessä –"En ole koskaan jäänyt neljän seinän sisälle" 3:24
Minkälaisia elämänohjeita 101-vuotias Eero Blåfield antaisi nuoremmille sukupolville? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Kolmen sodan veteraani Eero Blåfield täytti heinäkuussa 101 vuotta. Kunnioitettavista ikävuosistaan huolimatta hänelle on edelleen tärkeintä pysyä liikkeessä.

Yksi, joka tietää jotain pitkästä iästä, on espoolainen Eero Blåfield. 101 vuoden aikana hän on elänyt jokaisen Suomen presidentin aikakaudella, taistellut niin talvi-, jatko- kuin Lapin sodassakin sekä kerryttänyt ympärilleen perhettä ja ystäviä.

101-vuotiaana vielä omillaan asuva Blåfield ei osaa varmaksi sanoa pitkän iän salaisuuttaan, mutta arvelee elintavoilla olevan vaikutusta asiaan.

– Yksi vaikuttava tekijä on varmaan suhteellisen säännöllinen elämä ja sitten olen paljon liikkunut urheilumielessä. Pelasin 90-vuotiaaksi asti sulkapalloa ja se ehkä antoi sitä vauhtia, Blåfield kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle. 

Sulkapallon pariin Blåfield päätyi vasta aikuisiällä, mutta kerran aloittaessaan ei hän voinut enää lopettaa. 

– Nuorempana harrastin uintia, mutta kun perhe-elämä alkoi, niin aloin sitten pelaamaan sulkapalloa. Se meni niin pitkälle, että lopulta minulla oli sulkapallokenttä omakotitalon pihalla ja kävin tietysti siinä samalla myös eri kentillä pelaamassa. Olin aina mailassa kiinni, hän sanoo. 

Ruokakaupassa taas Blåfield ei ole koskaan tuijottanut etikettejä turhan tarkasti.

– Olen syönyt yleensä aina sitä, mikä minulle maistuu. En ole nauttinut juuri ollenkaan alkoholia enkä tupakoinut – ne saattavat olla niitä tekijöitä, jotka ovat aiheuttaneet tätä ikää, hän kertaa.

Vaikeina aikoina ystävien tuki on auttanut

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Elämän varrelle on mahtunut sotakokemusten lisäksi myös surua kahden vaimon kuolemasta, mutta Blåfield ei ole halunnut lamaantua tapahtuneista asioista.

– En ole koskaan jäänyt niin sanotusti neljän seinän sisälle, minulla on hyvin laaja tuttavapiiri. Ikään, väriin ja asemaan katsomatta minulla on ystäviä, hän sanoo.

Vaikeina aikoina juuri ystävien tuki onkin saanut Blåfieldin liikkeelle.

– Kun olin murheissani, yksi hyvä ystäväni sanoi minulle, että älä jää neljän seinän sisään ja kyllä minä olen sitä noudattanutkin.

Mutta minkälaisia ohjeita Blåfield on itse saanut nuorena vanhemmiltaan?

– Minulle opetettiin käyttäytymistä kotona. Täytyy esiintyä asiallisesti, olla kohtelias ja arvostaa vanhempia ihmisiä. Sellainen muistikuva minulla on sekä isästä että äidistä – minulla oli kyllä hyvä koti. 

Minkälaisia elämänohjeita 101-vuotias Eero Blåfield antaisi nuoremmille sukupolville? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat