10 yleistä huijausta – vältä nämä matkalla!

Turistit ovat huijareiden riistaa joka maailman kolkassa. Lonelyplanet.com listasi 10 tavallista tarinaa, joilla turisteja yritetään petkuttaa.

Mikä kuulostaa liian hyvältä, useimmiten onkin liian hyvää ollakseen totta. Ainakaan näihin vedätyksiin ei kannata langeta!

1. Valepoliisi

Valepoliisit, tai joskus oikeatkin, voivat pysäyttää sinut ja vaatia nähdä passisi tarkistaakseen, onko viisumisi kunnossa. He löytävät tietenkin jotain epäilyttävää, mutta lupaavat ongelman ratkeavan mikäli maksat sakon. Käteisellä, suoraan heille ja saman tien.

Älä anna periksi. Jos tarjoudut lähtemään heidän mukanaan poliisiasemalle selvitäämään tilannetta juurta jaksain, saattaakin käydä niin, että he antavat "rikkeesi" anteeksi.

2. Jalokivi- ja mattokauppiaat

Astut liikkeeseen, kenties innostuneen taksi- tai riksakuskin johdattelemana, ja sinulle tehdään niin mainio erikoistarjous, ettei siitä tohtisi kieltäytyä. Pidä kuitenkin pääsi kylmänä. Todennäköisesti kaupatut korukivet osoittautuvat täysin arvottomiksi, ja lupailtu matto ei ikinä edes saavu kotiisi. Kunnolliset koru- ja mattokauppiaat eivät käy kauppaa tällä tavoin.

3. Lentokenttätaksit

Lentokenttätaksien kohdalla kannattaa olla varuillaan. Kuskit voivat esimerkiksi pyytää korkeampaa hintaa tai ajeluttaa matkalaista pitkin katuja voidakseen laskuttaa enemmän. Yleensä nämä huijaukset ovat harmittomia, mutta silti kannattaa suosia vain laillisia takseja. Mikäli et voi maksaa etukäteen, sovi hinnasta ennen matkaa ja maksa vasta, kun olet päässyt haluamaasi paikkaan.

4. Lomaosakkeet

Erittäin sulava nuori mies lähestyy sinua kadulla ja tarjoaa sinulle raaputusarvan, ihan hyvää hyvyyttään. Mies on ystävällinen, joten raaputat arvan ja kas vain, voitat palkinnon, joka voi olla vaikka t-paita, rahaa tai jopa lomamatka. Mutta, palkintoa ei saakaan ihan niin vain. Ensin sinun tulisi lähteä miehen mukana hotellille, joka saattaa olla jopa tunnin ajomatkan päässä. Tässä vaiheessa sinun tulisi haistaa palaneen käryä.

Kun alat epäröidä, mies vetoaa tunteisiisi valittamalla, että jos et tule hänen mukaansa, hän ei saa palkkaa tekemästään työstä. Jos taas lähdet hänen mukaansa hotellille, löydät itsesi muiden turistien joukosta seuraamasta tunnin mittaista esitelmää lomaosakkeista. Niitä lipevät länsimaalaiset painostavat turisteja ostamaan erikoisen alhaisella hinnalla. Vaikka et menettäisikään rahojasi, tulet tuhlanneeksi ainakin päivän jonka olisit voinut viettää vaikka rannalla makoillen.

5. "Suljettu"

Joissain maissa jokainen taksikuskista kaupustelijaan yrittää vakuuttaa, että valitsemasi hotelli, kauppa tai ravintola on suljettu. Mutta ei hätää, he voivat suositella sinulle parempaa paikkaa – saamaansa komissiota vastaan tietenkin. Tämä on tietty enemmänkin ärsyttävää kuin vahingollista, mutta silti vaadi aina saada todeta itse, onko valitsemasi paikka todella suljettu.

6. Moottoripyörähuijaus 1

Unelmapäivä maaseudulla skootterin selässä muuttuu painajaiseksi, kun moottoripyörä yht'äkkiä hajoaa tai joudut onnettomuuteen. Pyörän omistaja saattaa sinut ja pyörä-paran (joka ei näytä olevan niin huonossa kunnossa) nopeasti valitsemaansa korjaamoon, jossa mekaanikko antaa huimasti liioitellun arvion korjaamiskuluista. Moottoripyörän omistaja vaatii, että sinun tulee maksaa viulut, sillä muuten asiakkaat eivät enää halua vuokrata hänen pyöräänsä. Saatat joutua maksamaan jopa satoja dollareita vahingoista, jotka saattavat olla aikaansaannostasi tai eivät, ja lisäksi kosmeettisista korjailuista. Näin sinusta lypsetään rahaa enemmän kuin mitä paikalliset edes tienaavat kuukaudessa.

Ota valokuvia pyörästä ennen ajoa, mieluiten niin että vuokraaja esiintyy kuvissa, jotta sinua ei myöhemmin voida syyttää kuvitelluista vahingoista. Älä myöskään vuokraa ajokkia paikasta, joka on aivan hotellin tai majatalon vieressä.

7. Moottoripyörähuijaus 2

Vuokraamassasi moottoripyörässä on lukko, johon on kaksi avainta: toinen sinulla, toinen vuokraavalla firmalla. Kun pyörä on parkissa ja sinä poissa, firman palveluksessa oleva henkilö "varastaa" pyörän. Näin sinulta voidaan vaatia suuria summia uuden pyörän hankintaan. Koska olet antanut heille henkilötietosi ja allekirjoittanut sopimuksen, olet pakotettu maksamaan. Välttääksesi tämän huijauksen käytä omaa lukkoa ja avainta.

8. Linnunkakkaa!

Yllättäen yläilmoista tippuu linnunkakkaa päällesi, mutta tuntematon paikallinen on nopeasti paikalla puhdistamassa sinua pyyhkeellä. Hämmennyksen keskellä hän putsaa sinut myös arvoesineistäsi. Toinen muunnelma tästä huijauksesta on, että joku "vahingossa" sotkee sinut vaikkapa sinapilla.

9. Baarihuijaus

Tässä huijauksessa nuoret paikalliset tytöt lähestyvät miesturistia, ja ansaittuaan luottamuksen rupattelullaan saavat tämän seuraamaan heitä paikalliseen baariin. Huumaantuneena mahdollisuudesta hieroa tuttavuutta neitosten kanssa mies tarjoutuu ostamaan heille juotavaa. Laskun myötä tulee järkytys: tytöt ovat häipyneet, ja turisti jää yksin ihmettelemään hävyttömän ylihinnoiteltua, jopa satojen dollareiden laskua.

10. Hotellihuijaus

Saavut vieraaseen kaupunkiin junalla tai bussilla, hyppäät odottavaan taksiin ja pyydät kuskia kuljettamaan sinut tiettyyn hotelliin. Perillä maksat kerralla useamman yön majoituksesta, ja sinut suostutellaan ostamaan myös muutama päiväretki ennen kuin sinut saatetaan huoneeseesi. Hotelli on kuitenkin ihmeen hiljainen, eikä vastaa lainkaan sitä, mitä piti.

Hälytyskellot alkavat soida ja muistat ystävällisen paikallisen, jonka kanssa juttelit junassa tai bussissa. Hän ei soittanutkaan ystävälleen, vaan odottelevalle taksikuskille, jotta sinut saataisiin kiikutettua ripeästi tosiasiassa heidän valitsemaansa hotelliin. Monet hotellit nimittäin ratsastavat suosittujen hotellien nimillä, vaikka ovat harvoin samaa tasoa. Tarkista siis paikan nimi ja osoite ennen kuin menet maksamaan majoituksesta.

Lähde Lonelyplanet.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja