10 vuotta sitten Finnairin koneesta löytyi yli 400 000 euroa piilotettuina sipsipurkkeihin ja suklaalevyihin – nyt hovioikeus päätti, kenelle rahat kuuluvat!

Vuonna 2009 Finnairin lentokoneesta löytyi matkalaukku, jonka sisällä oli yli 400 000 euroa piilotettuna henkilökohtaisten matkatavaroiden sekaan. Keskusrikospoliisi (KRP) ja Suomen Löytötavarapalvelut Oy päätyivät käräjille rahojen kohtalosta.

Helsingin hovioikeus ratkaisi asian tänään maanantaina keskusrikospoliisin hyväksi.

Marraskuussa 2009 Finnairin lentokoneesta oli poistettu matkustaja, koska hänen ruumaan laitetuista matkatavaroista oli löydetty suuria määriä rahaa. Koneen oli lähdössä Madridista kohti Suomea, josta sen oli määrä jatkaa Kiinan Pekingiin.

Matkustajien poistuttua henkilökunta löysi poistetun matkustajan paikalta käsimatkatavarana kuljetetun laukun ja ilmoitti siitä poliisille. 

Poliisi otti laukun haltuunsa, ja sen sisältä löydettiin yhteensä 409 760 euroa piilotettuna sipsipurkkeihin ja suklaalevyihin. Keskusrikospoliisi takavarikoi laukun.

Rahat takavarikoitiin todisteena rikoksesta

Matkatavarat, eli laukku, vaatteet ja rahat, määrättiin kuulutettavaksi. Se tarkoittaa menettelyä tavaroille, jonka omistajaa ei tiedetä. Jos omistaja ei ilmoittaudu kuuden kuukauden aikana, poliisi hävittää tai huutokauppaa omaisuuden, tai se siirtyy valtiolle. 

Kuulutuksen viimeisenä päivänä Suomen Löytötavarapalvelu Oy ilmoittautui KRP:lle. Yritys huolehtii Finnairin lentokoneiden löytötavarapalveluista, ja se katsoi laukun olleen löytötavara.

Laukku ja vaatteet siirrettiin Vantaan löytötavaratoimistoon, suklaat ja sipsit hävitettiin ja rahat jäivät kuulutuksen ajaksi keskusrikospoliisin tilille.

KRP perusteli takavarikkoa sillä, että omistajaa epäiltiin törkeästä rahanpesusta, ja rahat voivat toimia todisteena Suomessa tai muussa mahdollisessa rikoksen tekomaassa.

Poliisi lopetti asiassa esitutkinnan vuonna 2013, jolloin myös rahojen takavarikko kumottiin.

Laukun omistaja löytyi Kiinasta

Vuonna 2014 keskusrikospoliisi tavoitti tavaroiden omistajan Kiinasta ja ilmoitti hänelle, että hänellä on kolme kuukautta aikaa hakea tavarat rahoineen. Hän ei koskaan ilmaantunut, joten yli 400 000 jäi keskusrikospoliisin tilille. 

Suomen Löytötavarapalvet vei asian oikeuteen oikeuteen keväällä 2015, kun KRP ei suostunut luovuttamaan rahoja yritykselle. 

Asiaa monimutkaisti se, että keskusrikospoliisin takavarikko oli jo kumottu. Yrityksen mielestä KRP:llä ei enää ollut perusteita säilyttää rahoja.

Yritys vaati keskusrikospoliisia luovuttamaan varat löytötavaratoimiston säilytettäväksi. Yritys vetosi oikeudessa siihen, että varat olivat löytötavaroita ja niihin tulee soveltaa löytötavaroita koskevaa lainsäädäntöä.

Lain mukaan julkisen liikenteen kulkuneuvoista löydetyt tavarat on luovutettava laitoksen henkilökunnalle tai löytötavaratoimistolle.

Hovioikeus hylkäsi kanteen

Helsingin hovioikeus katsoi maanantaina antamassa päätöksessään rahat sinänsä ovat löytötavaroita, mutta ne oli alunperin luovutettu poliisille.

– Omaisuus siirtyy sille taholle, jolle se on toimitettu. Poliisille toimitetun löytötavaran omistusoikeus siirtyy siten valtiolle ja löytötavaratoimistolle toimitetun löytötavaratoimistolle, oikeuden päätöksessä linjataan.

Helsingin hovioikeus hylkäsi Suomen Löytötavaratoimistopalvelujen kanteen, eikä muuta käräjäoikeuden aikaisempaa päätöstä. Yritys joutuu korvaamaan oikeudenkäyntikulut 477,40 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat