Satoja henkilökortteja löytyi autiotalon kupeesta Espoossa – Ari vaatii luvattua tuhansien markkojen palkkiota

Ari löysi Espoon kaupungintalolta satoja henkilökortteja lojumasta pitkin tasannetta – katso, miltä valtava löytö näytti 0:49
Ari löysi Espoon kaupungintalolta satoja henkilökortteja lojumasta pitkin tasannetta – katso, miltä valtava löytö näytti

Espoolaismies löysi Espoon entisen kaupungintalon ulkopuolelta satoja Espoon kulkukortteja viime toukokuussa. Poliisi tutki kulku- ja muiden korttien hylkäämistä sivullisten löydettäväksi tietosuojarikoksena, mutta päätti lopettaa autiotalon kupeesta tehdyn löydön tutkinnan.

MTV Uutiset on nähnyt asiaa koskevat asiakirjat. Poliisi lopetti asian esitutkinnan tämän vuoden lokakuussa, kun se ei onnistunut löytämään rikokselle epäiltyä. Esitutkinnan lopettamisen perusteluissa kerrotaan, että epäillyn löytäminen laajallakin selvitystyöllä olisi epävarmaa. Perusteluissa huomioitiin myös, että rikos vanhenee pian ja siitä odotettavasti annettaisiin korkeintaan sakko.

– Henkilötietojen luonne ei ole myöskään kovin arkaluontoista ja ne ovat vanhoja, poliisin päätöksessä todetaan.

339 henkilökorttia ja muita asiakirjoja

Espoolainen Ari Savolainen on henkilö, joka löysi kyseiset asiakirjat aution kaupungintalon luota. Hän ihmettelee poliisin päätöstä lopettaa esitutkinta kustannussyistä, ja sitä, ettei viranomainen löytänyt Espoon kaupungilta ketään, joka olisi tapahtuneesta vastuussa.

Pahvilaatikosta löydettiin lopulta 339 Espoon kaupungin henkilökorttia, yksi Espoon kaupungin henkilötodistus ja 15 epäiltyä kulkukorttia. Niistä vanhimmat olivat 1980-luvulla.

Samalla hän ihmettelee sitä, että miten aution kaupungintalon ovet ja ikkunat ovat voineet olla sepposen selällään koko kesän ja nuoriso rampata maalaamassa taloa, mutta rikosilmoitus tehdään vasta, kun tällainen löytö tehdään.

Aikoo vaatia löytöpalkkiota

Kulkukorttien kääntöpuolella kerrottiin kortin haltijan maksavan niistä 10 markan löytöpalkkion, joka tarkoittaisi yhteenlaskettuna siis noin 3 400 markan palkkiota. Markkoja ei Suomessa enää hyväksytä maksuvälineeksi ja löytöpalkkion arvon muuttaminen euroiksi edes laskennallisesti on hankalaa euron kelluvan kurssin ja rahan arvon muutoksen vuoksi. Voidaan kuitenkin arvioida, että euroissa palkkio olisi runsaat 730 euroa.

Ari Savolainen kertoo, että hän aikoo vaatia kaupungilta mainitun löytöpalkkion. Hänen suunnitelmissaan on sen lahjoittaminen suoraan hyväntekeväisyyteen.

– Kun prosessi on saanut tietynlaisen päätöksen, ei jää muuta jäljelle kuin löytöpalkkio. Sitten se on loppuun käsitelty, hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat