10 kysymystä Ebolasta - voiko tauti tarttua lemmikkikoirasta?

Espanjassa Ebolaan sairastuneen sairaanhoitajan tapaus on herättänyt pelkoa taudin leviämisestä Eurooppaan. Sairaanhoitaja epäilee saaneensa tartunnan omasta suojahanskastaan. Hoitajan koira myös lopetettiin epäiltynä taudin kantajana. 

Kysyimme THL:n asiantuntijalta tutkimusprofessori Mika Salmiselta, mitä Ebolasta tiedetään ja miten siihen on Suomessa varauduttu.

1. Miten Ebola tarttuu? 

Ebolan tarttuminen vaatii kosketuksen sairastuneen veren tai ruumiineritteiden kanssa. Ebolalla on 2-21 päivän itämisaika. Itämisaikana tauti ei tartu. Tutkimuksissa on todettu, että tauti ei myöskään tartu veden välityksellä. Ebolasta parantunut ei jää taudin kantajaksi, mutta tauti voi tarttua sukupuoliteitse parantuneelta vielä 2-3 kuukauden ajan.

2. Missä Ebolan voi saada?

Ebolan tarttuminen lentomatkustamisen yhteydessä on erittäin epätodennäköistä. Todellinen tarttumisvaara on vain Guinean, Liberian ja Sierra Leonen alueilla, joissa epidemia ei ole tällä hetkellä hallinnassa.

3. Tartunta suojahanskasta - miten Ebolan voi saada?

Epidemia-alueilla on oltava varsinaisessa kontaktissa sairastuneiden kanssa taudin saamiseksi. Tauti tarttuu myös ruumiista, kunnes ne hävitetään tai haudataan.

Espanjassa tartunnan saaneen sairaanhoitajan uskotaan riisuneen suojavarusteensa väärin. Suojavarusteiden käyttöön on olemassa ohjeistukset ja niiden oikeaoppista käyttöä, päälle pukemista ja riisumista harjoitellaan runsaasti.

 4. Sairaanhoitajan koira lopetettiin - tarttuuko tauti eläimistä?

Espanjalaisen sairaanhoitajan koira lopetettiin Ebolan pelossa. THL:n Mika Salminen pitää lemmikin lopettamista kuitenkin ylilyöntinä. Tapauksia, joissa olisi kuvattu taudin tarttuvan lemmikkiin, ei ole ollut. Tautia esiintyy kuitenkin villieläimillä. Hedelmälepakkojen lisäksi tautia on todettu joillain riistaeläimillä.

5. Voiko Ebolasta selvitä?

Ebolasta saattaa selvitä länsimaissa hieman paremmalla todennäköisyydellä, kuin epidemia-alueella – osaksi siksi, että hoitotilat alkavat epidemia-alueella loppua kesken. Tehokas hoito auttaa elimistöä taistelemaan infektiota vastaan. Lisäksi jälkitautien, kuten bakteeritulehdusten hoito on länsimaissa parempaa.

6. Miten Ebolan leviäminen pysäytetään?

Nigeriassa esiintyneet tapaukset tunnistettiin heti ja heidät pantiin välittömästi eristyshoitoon. Nigeriassa Ebolaa ei Mika Salmisen mukaan enää ole. Paras tapa estää Ebola-epidemia on pysäyttää se alkutekijöissään. Tilannetta ei saa päästää niin pahaksi, että se leviää laajalle ja sellaiseen väestöön, joka ei ole tottunut tautiin.

 7. Pitäisikö matkustamista rajoittaa?

Karanteeni ei ole tutkimusprofessori Salmisen mukaan ratkaisu tilanteeseen. Alueelta on hyvin vähän liikennettä Eurooppaan eikä taudin kulkeutumisriski ole suuri.

Mika Salminen THL:ltä toteaa, että matkustusrajoitukset annettaisiin hyvin äkkiä, jos ne olisivat tarpeen.

8. Pitääkö rajoja sulkea?

Rajojen sulkeminen on huono ratkaisu. Tutkimusprofessori Salmisen mukaan tauti ei katoa pois kytemällä, vaan käsissä on nopeasti isompi ongelma, mikäli maita ei pyritä auttamaan.

Kuumeenmittauksessa rajoilla on erittäin paljon käytännön ongelmia.  On mahdotonta erottaa mahdolliset Ebola-tapaukset kaikista muista kuumetta aiheuttavista taudeista. Jos kaikki pantaisiin karanteeniin, syntyisi kaaos.

9. Voiko Ebola tulla Suomeen?

Jos epidemia pitkittyy, on mahdollista, että muutaman vuoden sisään jokin yksittäinen tapaus tulee Suomeenkin. Se ei ole mahdotonta, mutta riski on yhä pieni.

10.Miten Suomessa on varauduttu Ebolaan?

Yliopistollisissa ja alueellisissa sairaaloissa on valmius tapausten hoitoon. He ovat tiedottaneet terveyskeskuksille toimintatavoista ja ohjeistuksista.

Suomessa on valtakunnallisen tason suunnitelma sen varalta, että Ebola tulee Suomeen. Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi valtakunnallisen tason suunnitelmaa.


Lue myös:

    Uusimmat