Yhdysvaltalainen paloasema varoitti käsidesin aiheuttamasta palovaarasta kuumassa autossa, mutta asiantuntija kumoaa väitteen – onko auto siltikään hyvä paikka säilytykseen?

Käsidesipullosta syttyi tulipalo auton sisällä – yhdysvaltalainen palolaitos julkaisi varoittavan kuvan 0:45
Tästä Western Laken Facebook-päivityksestä kohu sai alkunsa.

Sosiaalisessa mediassa on huhuttu, että helposti syttyvä, alkoholipitoinen käsidesi voi syttyä palamaan kuumassa autossa. Moni käyttää koronapandemian myötä käsidesiä enemmän kuin koskaan, ja pullo voi kulkea jatkuvasti mukana. Onko käsidesipulloa turvallista säilyttää autossa kelien lämmetessä?

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt huhuja siitä, että desinfiointiaine voisi sytyttää etenkin kuumalla kelillä auton palamaan. Kun yhdysvaltalainen Western Laken paloasema jakoi Facebook-sivuillaan varoituksen käsidesin säilyttämisestä autossa ja kuvan palaneesta autosta, soppa oli valmis. Asiasta uutisoi muun muassa Women's Health.

Useat mediat ja faktantarkistajat tarttuivat julkaisuun, kumoten myytin. Myöhemmin kyseinen paloasema julkaisi uuden päivityksen selitellen aiempia puheitaan. Alkuperäinen päivitys on sittemmin poistettu.

Myös MTV Uutiset kertoi aiemmin paloaseman alkuperäisestä päivityksestä. Tuolloin sen sisällöstä ei vielä ollut syntynyt kohua.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Faktantarkistajien mukaan alkuperäisessä päivityksessä ollut palanut auto ei kuitenkaan syttynyt palamaan desinfiointiaineen takia. Poynter kertoo, että kuva on todellisuudessa vuodelta 2015, jolloin kaksi saudi-arabialaista miestä sytyttivät auton palamaan aerosolilla ja sytkärillä. Paloasema myönsi uudessa päivityksessään, ettei kuvassa ollut auto syttynyt palamaan desifiointiaineen seurauksena, eikä tapaus ollut sattunut kyseisen paloaseman piirissä.

Useat eri faktantarkistajat myös raportoivat, ettei desinfiointiaine käytännössä voi syttyä itsekseen autossa palamaan.

Desinfiointiaineen säilyttäminen autossa ei ole paloturvallisuusriski

Yhdysvaltalaisen paloturvallisuusjärjestön, National Fire Protection Associationin, insinöörityön johtajan Guy Colonnan mukaan desinfiointiaineen säilyttäminen autossa ei itsestään johda tulipaloon.

Colonnan mukaan alkoholipitoinen käsidesi vaatii vähintään noin 700 Fahrenheitin (370 celsiusasteen) lämpötilan syttyäkseen itsestään tuleen. Muutoin käsidesi tarvitsee syttyäkseen sytykkeen, kuten avotulen tai kipinän.

Suurennuslasiefekti ei ole todennäköinen

Western Laken paloasema perusteli uudemmassa päivityksessään väittämiään muun muassa siten, että läpinäkyvä pullo, kuten vesi- tai desinfiointiainepullo, voi aiheuttaa auringon paistaessa suurennuslasiefektin, sytyttäen auton sisäpintoja palamaan.

Colonnan mukaan sekään ei ole todennäköistä.

– Auringosta tuleva, pullon läpäisevä energia ja pullon sisällä olevaan nesteeseen osuva taittunut energia ei saavuta 700–800 Fahrenheitin (370–426 celsiusasteen) lämpötilaa, hän selittää.

– Pullo ei siis toimi suurennuslasin tavoin, eikä luo tarpeeksi lämpöä toimiakseen syttymisen lähteenä sisällä olevalle nesteelle, Colonna kertoo.

Desinfiointiainetta ei kuitenkaan kannata säilyttää autossa – mutta eri syystä

Colonnan mukaan desinfiointiaineen alkoholi voi alkaa haihtua matalissakin lämpötiloissa.

– Kun desinfiointiaineesta haihtuu alkoholia, se ei lopulta ole enää samanlainen kemiallinen seos kuin se oli valmistusvaiheessa, hän sanoo.

Toisin sanoen mitä kauemmin desinfiointiainetta säilyttää kuumassa autossa, sitä vähemmän siinä on lopuksi alkoholia jäljellä. Näin ollen se ei myöskään desinfioi enää yhtä tehokkaasti.

Desinfiointiainetta voi siis olla järkevä säilyttää viileässä: mutta se ei syty itsestään palamaan kuumassakaan autossa.

Lue myös:

    Uusimmat