Vaikuttaako veden lämpötila käsienpesun tehokkuuteen? Harhaluulo voi jopa altistaa infektioille

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Osaatko oikean tekniikan? Katso videolta, miten peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta.

Käsiä ei tarvitse pestä tulikuumalla vedellä, jotta pöpöt niistä poistuisivat. Tärkeintä on puhdistaa käsiä vedellä ja saippualla riittävän pitkään, huolellisesti sekä säännöllisesti.

Koronapandemian aikana on tehty selväksi, että hyvä käsihygienia estää tautien leviämistä. Käsiä tulisi pestä vedellä ja saippualla 20 sekunnin ajan aina ulkoa sisään tullessaan, wc-käynnin jälkeen tai kun on niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Kasvoja ei tule koskea pesemättömillä käsillä.

Käsien peseminen tulikuumalla vedellä voi tuntua tehokkaammalta kuin viileämmän veden käyttäminen, vaikka oikeasti näin ei ole. Veden lämpötilalla ei ole merkitystä sen kannalta, kuinka tehokas käsipesu on, kertoo Discover Magazine. Sekä lämmin että kylmä vesi poistavat käsistä taudinaiheuttajia, kunhan käyttää myös saippuaa.

Viileämmällä vedellä peseminen voi olla jopa tehokkaampaa

Veden lämpötilan tulisi tuntua mukavalta, jotta sillä jaksaisi huuhdella käsiään riittävän pitkään ja huolellisesti. Kämmenien lisäksi tulee muistaa pestä kämmenselät, sormienvälit ja kynsien aluset. Tulikuuman veden alla käsiään ei ymmärrettävästi pysty pitämään kovin kauaa.

Kuuma vesi voi tehdä jopa enemmän tuhoja kuin viileä vesi, sillä käsien kuivuminen voi johtaa ihon halkeiluun, mikä helpottaa taudinaiheuttajien pääsyä elimistöön ja altistaa esimerkiksi ihoinfektioille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat