Vanhanajan hernekeitto

Keskiajalla tarvittiin latauspäivä ennen perjantaipaastoa. Torstaisin siis valmistettiin vahvinta, mitä talosta löytyi: kuivattuja herneitä ja suolattua sianlihaa, ja ateria päätettiin rasvassa paistettuihin lettuihin, hilloon ja kermaan. Tämä ohje on Ruotsista, jossa käytetään aina keltaisia herneitä, meillä taas vihreitä. Kokeilepa kerran keltaisia, et enää vaihda pois! Kokeile toki myös ruotsalaista tapaa juoda lämmintä punssia hernesopan kera.

Kuudelle-kahdeksalle

  • 4 dl kuivattuja keltaisia herneitä (tai vihreitä)
  • 2 l vettä
  • 1 kg riimisuolattua sianpotkaa luineen
  • 1 iso sipuli
  • 3 mausteneilikkaa
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl timjamia
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • tuoretta timjamia
  • vahvaa sinappia

Valmistusohje

1. Pane herneet likoamaan yön yli. Kaada herneet ja liotusvesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua voimakkaasti muutamia minuutteja. Kuori sipuli ja työnnä siihen neilikat. Nosta kattilaan sianpotka kokonaisena ja lisää myös sipuli ja anna vielä kiehahtaa.

2. Alenna lämpöä ja anna poreilla hiljaa kannen alla 1 - 1½ tuntia, kunnes herneet ovat kypsiä ja liha mureaa. Lisää meiramia tai timjamia tai molempia, kun keittoaikaa on jäljellä 30 minuuttia.

3. Nosta sipuli ja liha keitosta. Vatkaa keittoa pallovispilällä muutamia voimakkaita vetoja, niin että herneenkuoret tarttuvat siihen ja ne on helppo nostaa pois. Maista ja mausta tarvittaessa lisää meiramilla, timjamilla sekä suolalla ja pippurilla. Tarjoile keitto viipaloidun sianlihan ja vahvan sinapin kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!