Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vanhanajan hernekeitto

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Gluteeniton

Kuudelle-kahdeksalle

  • 4 dl kuivattuja keltaisia herneitä (tai vihreitä)
  • 2 l vettä
  • 1 kg riimisuolattua sianpotkaa luineen
  • 1 iso sipuli
  • 3 mausteneilikkaa
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl timjamia
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • tuoretta timjamia
  • vahvaa sinappia

Valmistusohje

1. Pane herneet likoamaan yön yli. Kaada herneet ja liotusvesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua voimakkaasti muutamia minuutteja. Kuori sipuli ja työnnä siihen neilikat. Nosta kattilaan sianpotka kokonaisena ja lisää myös sipuli ja anna vielä kiehahtaa.

2. Alenna lämpöä ja anna poreilla hiljaa kannen alla 1 - 1½ tuntia, kunnes herneet ovat kypsiä ja liha mureaa. Lisää meiramia tai timjamia tai molempia, kun keittoaikaa on jäljellä 30 minuuttia.

3. Nosta sipuli ja liha keitosta. Vatkaa keittoa pallovispilällä muutamia voimakkaita vetoja, niin että herneenkuoret tarttuvat siihen ja ne on helppo nostaa pois. Maista ja mausta tarvittaessa lisää meiramilla, timjamilla sekä suolalla ja pippurilla. Tarjoile keitto viipaloidun sianlihan ja vahvan sinapin kanssa.

Keskiajalla tarvittiin latauspäivä ennen perjantaipaastoa. Torstaisin siis valmistettiin vahvinta, mitä talosta löytyi: kuivattuja herneitä ja suolattua sianlihaa, ja ateria päätettiin rasvassa paistettuihin lettuihin, hilloon ja kermaan. Tämä ohje on Ruotsista, jossa käytetään aina keltaisia herneitä, meillä taas vihreitä. Kokeilepa kerran keltaisia, et enää vaihda pois! Kokeile toki myös ruotsalaista tapaa juoda lämmintä punssia hernesopan kera.

Lisää aiheesta:

VasikanliemiKaalikeitto les LandesistaPerinteistä hapankaalia ja sianpotkaaKirkas hernesoppa ja riimiläskiäHernekeitto savukyljelläLinssicurrya ja pinaattia
HernekeittoGluteenitonLaskiainenGoGreenPääruoatKeitot

Tuoreimmat aiheesta

Hernekeitto
  • 18.02.201300:00
    Keitot

    Vihreä hernekeitto

  • 18.02.201300:00
    Keitot

    Ranskalainen hernekeitto

  • 18.02.201300:00
    Keitot

    Vihreä hernekeitto, muikunmätiä ja ranskankermaa

  • 18.02.201300:00
    Keitot

    Currylla maustettu vihreä hernekeitto

  • 18.02.201300:00
    Lisäkeruoat

    Kikhernekeitto ja limettimarinoidut herkkusienet